Ελλάδα

Απόπειρα ληστείας στο ΑΧΕΠΑ: Το φάντασμα της νέας ελληνικής τρομοκρατίας επέστρεψε - Οι «Πυρήνες Της Φωτιάς» και πάλι στο προσκήνιο - Όλη η ιστορία τους στo Dikaiologitika News

Απόπειρα ληστείας στο ΑΧΕΠΑ: Το φάντασμα της νέας ελληνικής τρομοκρατίας επέστρεψε - Οι «Πυρήνες Της Φωτιάς» και πάλι στο προσκήνιο - Όλη η ιστορία τους στo Dikaiologitika News
Δύο πολύ γνωστά ονόματα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τα οποία έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, είναι οι δράστες της ληστείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο ένας ως ένα από τα βαριά ονόματα του αντιεξουσιαστικού χώρου που θεωρήθηκε και στέλεχος των «Πυρήνων της Φωτιάς» ενώ ο δεύτερος ως ένας από τους «ληστές με τα μαύρα».

Ο Δημήτρης Σακκάς, είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», είχε κάνει απεργία πείνας όταν είχε συμπληρωθεί το 18μηνο της κράτησής του και είχε εξαφανιστεί για να συλληφθεί λίγο αργότερα στη Σπάρτη.

sakkas

Ο ίδιος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, από ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, την στιγμή που εξέρχονταν από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στην οποία βρέθηκε οπλισμός. Μετά την σύλληψή του αρνήθηκε να υπογράψει την έκθεση εξέτασης κατηγορούμενου.

Παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή με τις κατηγορίες της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, άγνωστης ονομασίας, πρόκλησης τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης οπλοκατοχής καθώς και προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών.

Κατά την κατάθεσή του στον ανακριτή απολογήθηκε τυπικά επιφυλασσόμενος να απολογηθεί αργότερα επί της ουσίας «σε εύλογο χρόνο μετά την πλήρη συγκέντρωση, λήψη και μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και επικοινωνία με τον συνήγορο υπεράσπισης» καθώς η δικογραφία διογκωνόταν με την προσθήκη νέων στοιχείων σε καθημερινή βάση. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αποφασίστηκε η προφυλάκισή του.

Ο δεύτερος, Γιάννης Δημητράκης είναι γνωστός ως ο «ληστής με τα μαύρα» και είχε τραυματιστεί σε συμπλοκή με αστυνομικούς που ακολούθησε μετά από ληστεία τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.

δημητρακης

Εμβληματική μορφή για πολλές από τις ομάδες και τα σχήματα του αναρχικού χώρου, ο τελειόφοιτος του ΤΕΙ Πειραιά είχε πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου, την άνοιξη του 2006, όταν κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν ανηλεώς σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Η δράση της οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς»

Η έναρξη, της δράσης της οργάνωσης τοποθετείται ανεπισήμως χρονικά στις 21 Ιανουαρίου 2008, όταν καταγράφηκε ένας τετραπλός εμπρησμός πολυτελών αυτοκινήτων σε αντιπροσωπεία στο Χαλάνδρι και, την ίδια νύχτα, ακολούθησε μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στην Αθήνα αλλά και σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» συνιστά μιαν υπόθεση από τις πιο μυστηριώδεις του φαινομένου της «νέας ελληνικής τρομοκρατίας», όπως ορίζουν οι εμπλεκόμενες αρχές την περίοδο εμφάνισης νέων τρομοκρατικών οργανώσεων τόσο στη «μετά-17Ν», εποχή όσο και σε αυτήν που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η δεύτερη περίοδος, αυτή, δηλαδή μετά τα Δεκεμβριανά του 2008, θεωρείται η πιο καθοριστική για το φαινόμενο της «νέας ελληνικής τρομοκρατίας».

Αξιοσημείωτες επιθέσεις είναι η βόμβα στο προαύλιο χώρο της Βουλής των Ελλήνων στις 9 Ιανουαρίου 2010, η βομβιστική επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού, η ενέργεια στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης που είχε αποτέλεσμα να παραμείνει το κτίριο εκτός λειτουργίας για πάνω από ένα μήνα.

Ακόμη έχουν αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στο Πεδίο του Άρεως σε χώρο όπου θα γίνονταν προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή λίγο πριν από τις εκλογές του 2009.

Τον Νοέμβριο του 2009 η οργάνωση πραγματοποίησε μπαράζ αποστολών παγιδευμένων δεμάτων - βόμβα στην Ελλάδα (στις πρεσβείες της Χιλής, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ελβετίας κ.α) και σε διεθνείς οργανισμούς και ξένους ηγέτες κρατών (Eurojust, Europol, στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ).

Στην προκήρυξη που δημοσίευσε η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις αποστολές και έκανε λόγο «για την συγκρότηση ενός διεθνούς επαναστατικού μετώπου». Ακολούθησαν αρκετές ενέργειες από ομοϊδεάτες της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις (όπως η έκρηξη βόμβας στο ελληνικό προξενείο του Μπουένος Άιρες).

Ακολούθησαν νέες συλλήψεις και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο οι φωτογραφίες των καταζητούμενων μελών της οργάνωσης.

Τελευταία ενέργεια της οργάνωσης, πριν από την σημερινή απόπειρα ληστείας στο ΑΧΕΠΑ, ήταν τον Μάρτιο του 2017 ενάντια στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, όταν του έστειλαν ένα δέμα-βόμβα.

Το χτύπημα στο ΑΧΕΠΑ

Με την απειλή όπλων, οι δράστες άρπαξαν σήμερα τα χρήματα από το ΑΤΜ και κινούμενοι μέσα στο νοσοκομείο, έφτασαν στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου και επιχείρησαν να μπουν σε αυτοκίνητο, για να ξεφύγουν όμως δεν τα κατάφεραν και συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με το thestival, οι δράστες πιθανότατα να γνώριζαν για τη μεταφορά του μεγάλου χρηματικού ποσού προς το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης του νοσοκομείου, καθώς σήμερα γίνεται η παραλαβή της μισθοδοσίας από το προσωπικό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο ένας από τους δράστες παρίστανε τον γιατρό και φορούσε ιατρική ποδιά ενώ ο δεύτερος παρίστανε τον ασθενή.

ΠΥΡΗΝΕΣ 1 222

pirines 3 22