Ελλάδα

«Ενήλικοι στο Δωμάτιο»: Πρεμιέρα και γκρίνια πολλών... αστέρων στα social media (pics)

«Ενήλικοι στο Δωμάτιο»: Πρεμιέρα και γκρίνια πολλών... αστέρων στα social media (pics)
Το Σάββατο (31/8) έκανε πρεμιέρα η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα» που βασίζεται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Στη λαμπερή πρεμιέρα έδωσε το παρών τόσο ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου όσο και οι πρωταγωνιστές της ταινίας. 

Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κώστας Γαβράς, λίγο πριν από την προβολή της τιμήθηκε με το βραβείο Jeager-Lecoultre για το συνολικό έργο του και την κινηματογραφική του καριέρα. Η ταινία του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» πραγματεύεται την περίοδο του 2015 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις εθνικές εκλογές και τα νευραλγικά καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών ανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ο νυν πρόεδρος του Μέρα25 το οποίο κατόρθωσε από τις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου να εισέλθει στη Βουλή, φωτογραφήθηκε δίπλα στο alter ego του, τον Χρήστο Λούλη ενώ η σύζυγός του, Δανάη Στράτου με ένα εντυπωσιακό φόρεμα που στο λαιμό κοσμούταν από έναν ασημένιο, μεταλλικό μαίανδρο δεν δίστασε να φωτογραφηθεί με την Βαλέρια Γκολίνο, που την υποδύεται στην ταινία. 

varoufakis2

stratou

Στους πρωταγωνιστές της ταινίας «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» συγκαταλέγεται και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ο οποίος ενσαρκώνει τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. 

mpou

Ο Κώστας Γαβράς πριν την πρεμιέρα προχώρησε σε αρκετά ενδιαφέρουσες δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ιδέα για μια ταινία για την ελληνική κρίση υπήρχε ήδη από το 2007, όταν ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, πολύ πριν ξετυλιχθεί το δράμα, μου είπε η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή. Μου εξήγησε ακριβώς τι θα συνέβαινε και δυο χρόνια αργότερα, πράγματι, ξεκίνησε η κρίση. Άρχισα να συλλέγω πληροφορίες για να καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Στο κεφάλι μου είχα την ιδέα να κάνω μια ταινία γι’ αυτό το θέμα, χωρίς να έχω μια δραματική κατεύθυνση ακόμα, ώσπου η Μισέλ (Ρέι Γαβρά, παραγωγός και σύζυγος του Κώστα Γαβρά), μου έστειλε ένα άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη και είπα, αυτό είναι η ταινία. Συναντηθήκαμε πολλές φορές με τον Βαρουφάκη, μου μίλησε, μου εξήγησε, μου έβαλε ν’ ακούσω ηχογραφήσεις που είχε κάνει από το Eurogroup ο ίδιος γιατί ακόμα δεν υπήρχαν ντοκουμέντα στη δημοσιότητα. Μου είπε ότι θα έγραφε ένα βιβλίο, του είπα θα το διαβάσω και θα δούμε. Μου έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο. Και όταν ολοκληρώθηκε είπα, ναι, αυτό θα είναι η ταινία. Αυτή η συνομιλία διήρκεσε τρία χρόνια. Έγραψα το σενάριο, ξεκινήσαμε το κάστινγκ και την αναζήτηση χρημάτων».

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο Νίκος Παππάς στις αρχές του έτους ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε εγκρίνει οικονομική ενίσχυση του Κώστα Γαβρά με 630.000 ευρώ για να γυριστεί η ταινία. Σημείωνε μάλιστα σε δηλώσεις του εκείνη την περίοδο πως «Είμαστε περήφανοι για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του πλαισίου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών που επιλέγουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους». 

gavras

Μία από τις δηλώσεις του Κώστα Γαβρά, ωστόσο, που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν εξής: «Η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε παντού και πως η Ευρώπη μετατρέπεται σε νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο 86χρονος σκηνοθέτης, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο των λαϊκιστών στην Ευρώπη ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η γερμανική προεδρία της ΕΕ θα αλλάξει τα πράγματα». 

Σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο για το περιεχόμενο της ταινίας όσο και για τις δηλώσεις του Γαβρά δείχνουν πως η προεκλογική περίοδος του Ιουλίου είναι ακόμη ζωντανή. Χρήστες ιδιαιτέρως του Twitter «σφάζονται» για τα γεγονότα του 2015 αλλά και για το πώς επέλεξε ο Γαβράς να τα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. 

Δείτε μερικά από τα εν λόγω σχόλια: 

{https://twitter.com/commonsense489/status/1168150325842370560?s=20}

{https://twitter.com/platitudinous/status/1167808931273596928?s=20}

{https://twitter.com/FlyingDonkeyGR/status/1168085796202532865?s=20}

{https://twitter.com/NemesisSYRIZA/status/1168025804174839810?s=20}

{https://twitter.com/WizdoctorV/status/1168184365702098945?s=20} 

Οι χρήστες μάλιστα δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν με χιούμορ και την εμφάνιση του Γιάνη Βαρουφάκη καθώς το εκκεντρικό του ντύσιμο φαίνεται πως αλλάζει ανάλογα με την περίσταση. 

varoufakis

Τα λόγια του Κώστα Γαβρά για το πόσο τον δυσκόλεψε ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη προοικονομούν πως η ταινία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις αφότου προβληθεί στους κινηματογράφους της χώρας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης επισήμανε σε δηλώσεις του: «Ξέροντας πόσο σημαδιακή ήταν αυτή η περίοδος για μας όλους, ξέροντας επίσης και τις αντιδράσεις που θα έχει μια τέτοια ταινία είτε τις θετικές είτε τις αρνητικές, είχα και εγώ την αγωνία μου πρώτα απ' όλα να είμαι καλός και να σηκώσω αυτό το βάρος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαλλαγούμε από την περιέργειά μας, για το τι συνέβη εκείνες τις μέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να μας οδηγεί, η περιέργεια. Αυτό με οδήγησε και μένα και πραγματικά η δυσκολία μου είναι να είμαι σε αυτή τη δουλειά γεμάτος περιέργεια».

Η συνέχεια επί της μεγάλης οθόνης...