Ελλάδα

Ποια οχήματα πρέπει να εγκαταστήσουν ευφυή ταχογράφο

photo: eurokinissi photo: eurokinissi
Την ανάγκη τοποθέτησης ευφυούς ταχογράφου σε συγκεκριμένα οχήματα υπενθυμίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το υπουργείο υπενθυμίζει πως η σταδιακή χορήγηση καρτών ευφυούς ταχογράφου σε συνεργεία και οδηγούς ξεκίνησε από τις 18 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων μ.β. άνω των 3,5 τόνων, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε ρυμουλκουμένου ή ημιρυμουλκουμένου, και οχήματα μεταφοράς επιβατών άνω των 9 θέσεων, για τα οποία εκδίδεταιγια πρώτη φορά άδεια κυκλοφορίας μετά τις 15 Ιουνίου 2019, εάν δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση τοποθέτησης ταχογράφου (κατωτέρω), πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ευφυή ταχογράφο. Οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών κατά την ταξινόμηση ελέγχουν ότι το όχημα που εμπίπτει στις ανωτέρω κατηγορίες φέρει ευφυή ταχογράφο, που είναι ενεργοποιημένος και βαθμονομημένος από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Ο εξοπλισμός του οχήματος με ευφυή ταχογράφο καταχωρείται από την υπηρεσία μεταφορών στο online μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας, στην στήλη των παρατηρήσεων, με τον κωδικό 177 «ΜΕ ΕΥΦΥΗ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟ».

Υπενθυμίζουμε ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση τοποθέτησης ταχογράφου (βλ. συνημμένο παράρτημα).

Τι είναι ο ευφυής ταχογράφος

Ο ευφυής ταχογράφος (smart tachograph), είναι ταχογράφος συνδεδεμένος με υπηρεσία εντοπισμού βασιζόμενη σε δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GPS). Ο ευφυής ταχογράφος, όπως και ο ψηφιακός, απαιτεί για την ορθή λειτουργία του την χρήση μιας κάρτας («κάρτας ευφυούς ταχογράφου») από τους οδηγούς, τις επιχειρήσεις, τις αρχές ελέγχου και τα συνεργεία. Οι κάρτες ψηφιακού ταχογράφου που διαθέτουν ήδη οι οδηγοί, οι επιχειρήσεις και οι αρχές ελέγχου μπορούν να χρησιμοποιούνται σε συσκευές ευφυούς ταχογράφου και αντίστροφα. Δεν ισχύει το ίδιο για τις κάρτες συνεργείου: οι κάρτες συνεργείου ευφυούς ταχογράφου είναι συμβατές με συσκευή ψηφιακού αλλά οι υφιστάμενες κάρτες συνεργείου ψηφιακού ταχογράφου δεν χρησιμοποιούνται στον ευφυή.