Ελλάδα

Ξανά στο κόκκινο το μεταναστευτικό - Χαμός σε τέσσερα νησιά - Στην Άγκυρα ο Γ. Κουμουτσάκος

Ξανά στο κόκκινο το μεταναστευτικό - Χαμός σε τέσσερα νησιά - Στην Άγκυρα ο Γ. Κουμουτσάκος
Οι μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου συνεχίζουν να είναι αυξημένες. Νέες αφίξεις σε Λέσβο, Σάμο, Φαρμακονήσι και Σύμη, την ίδια ώρα που ο Γιώργος Κουμουτσάκος μεταβαίνει στην Άγκυρα και θα έχει συναντήσεις για το μεταναστευτικό.

Μόνο κατά τη σημερινή ημέρα στην Λέσβο έχουν φτάσει περί τους 200 μετανάστες, ενώ πάνω από 100 στη Σύμη κατά το τελευταίο διήμερο.

Οι κάτοικοι στη Λέσβο μιλούν για καθημερινές αποβάσεις μεταναστών στη νησί. Οι επιχειρήσεις της Frontex και του Λιμενικού είναι πολύωρες και σε καθημερινή βάση.

prosfyges469

Ενδεικτικό είναι ότι στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου εντόπισαν λέμβο με 39 μετανάστες. Στη συνέχεια στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιά βρέθηκε φουσκωτό με 35 μετανάστες, στην ίδια περιοχή ήταν και άλλη λέμβος με 34 μετανάστες, ενώ άλλοι 69 βρέθηκαν στην περιοχή Αντίσσα.

prosfyges480

Στο Φαρμακονήσι βγήκε φουσκωτή βάρκα με 35 μετανάστες, ενώ άλλη λέμβος με 36 εντοπίστηκε βορείως της Σάμου. Αλλά και στη Σύμη, μόνο μέσα σε ένα διήμερο, έφτασαν βάρκες με 110 μετανάστες.

prosfyges483

Στην Τουρκία ο Γ.Κουμουτσάκος

Την ίδια ώρα, την Άγκυρα επισκέπτεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος. Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016.

«Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το ταξίδι του στην Τουρκία, κατά την παρουσίαση των εξελίξεων στο ζήτημα της μεταναστευτικής πρόκλησης στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Four Season Αμυδγαλέζα

«Η Αμυγδαλέζα ήταν Four Season ξενοδοχείο» σχολίασε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Όπως είπε ο Άδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», αναφορικά με τον όρο «λαθρομετανάστης» πρόκειται για «ιδεολογική εμμονή» του ΣΥΡΙΖΑ «που έκανε την τρόικα... θεσμούς και προσθέτοντας πως «μας έχουν πείσει ότι ο όρος λαθρομετανάστης είναι ρατσιστικός».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «Four Seasons» το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα «μπροστά στη Μόρια», υπερθεματίζοντας: «Ήταν κοντέινερ με κλιματιστικά. Τότε μας κατηγορούσαν γιατί είχαν οδοντίατρο μία φορά στις 15 ημέρες αντί μία φορά την εβδομάδα. Στην Αμυγδαλέζα δεν πέθανε κανείς από το κρύο».

Σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Από τον Έβρο πλέον δεν θα περνάει κανένας. Ερχονται Αφγανοί και Σομαλοί, μαύροι, και λένε ότι είναι Σύροι».