Πολιτική

Το μεταναστευτικό (ξανά) στο επίκεντρο

Το μεταναστευτικό (ξανά) στο επίκεντρο Φωτογραφία: EPA/HAITHAM IMAD - ΑΠΕ ΜΠΕ
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή καθιστά ορατό το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, σε μια συγκυρία ακροδεξιάς εξαλλοσύνης.

Η παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στον Έβρο συμπίπτει με τη διαφαινόμενη έξαρση του μεταναστευτικού λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή. Με τις ΗΠΑ σε μεταβατική περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο, με τον Νετανιάχου ανεξέλεγκτο και τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά να αυστηροποιούν τους ελέγχους στα σύνορά τους λόγω της ανόδου της Ακροδεξιάς, η διεθνής πολιτική συνθήκη είναι απόλυτα ακατάλληλη για τη διαχείριση των αναμενόμενων προσφυγικών ροών από τον Λίβανο.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου εκμεταλλεύεται την προεκλογική αμηχανία του Λευκού Οίκου και δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την άκρως επιθετική τακτική του γιατί γνωρίζει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να στραφεί εναντίον του με το φόβο ότι έτσι θα ενισχυθεί ο Ντ. Τραμπ και, την ίδια ώρα, πιέζεται από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών να κάνει κάτι.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το μεταναστευτικό ήταν βασικό θέμα συζήτησης χωρίς να δοθεί ενημέρωση αν και τι σχεδιάστηκε. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Για την κυβέρνηση η διαχείριση του μεταναστευτικού περιπλέκεται όχι τόσο για αντικειμενικούς λόγους (επί του παρόντος τουλάχιστον) αλλά λόγω της πίεσης που δέχεται από δεξιά. Για παράδειγμα, ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μιλά πλέον για «λαθρομετανάστες», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι τα περισσότερα κακουργήματα γίνονται από αλλοδαπούς, ενώ τα κόμματα δεξιά της ΝΔ διεγείρουν ξενοφοβικά ανακλαστικά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Το προφανές είναι ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Γερμανία και την Αυστρία με αντιμεταναστευτική ατζέντα διαμορφώνει μια ατμόσφαιρα που εμπνέει τους εγχώριους μιμητές της, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν και εδώ κουλτούρα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.