Ελλάδα

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση πιθανής εισόδου τζιχαντιστών στην Ελλάδα

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση πιθανής εισόδου τζιχαντιστών στην Ελλάδα
Η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία προκάλεσε εντατικοποίηση και αύξηση των ελέγχων στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, για το ενδεχόμενο διέλευσης «μοναχικών λύκων» και τζιχαντιστών με ευρωπαϊκά διαβατήρια.

Τα κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα αυξηθούν αριθμητικά, με στόχο τον εντοπισμό πολεμιστών του ISIS που θα επιχειρήσουν να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες, με τις ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας να βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε η Ελλάδα να μείνει αλώβητη από το ενδεχόμενο έλευσης τζιχαντιστικού κύματος προς την Ευρώπη.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της ΕΥΠ, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και αξιωματικοί της EUROPOL ενδυναμώνουν τα δίκτυα πληροφοριών για τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στις δομές φιλοξενίας.

Δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία καταγραφής της βάσης δεδομένων της χώρας μας, θα συγκρίνονται με αντίστοιχες της EUROPOL με 5.000 υπόπτους, και υπηρεσιών άλλων χωρών. Για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τζιχαντιστές στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές και στις δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, υπάρχει εκ νέου κίνδυνος εκμετάλλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από μέλη εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η δυσκολία εντοπισμού μαχητών που δεν είναι μόνο πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και υπήκοοι τρίτων χωρών που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Εξάλλου, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται στον διπλασιασμό των μέτρων ασφαλείας σε τουρκική πρεσβεία, τουρκικό προξενείο, αμερικανική πρεσβεία, διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών, επιχειρήσεις τουρκικών και αμερικανικών συμφερόντων.

Από Αξιωματικούς της Αστυνομίας, δόθηκαν εντολές αυξημένης επιτήρησης με συχνότερες περιπολίες, δηλαδή διελεύσεις σε μικρότερα χρονικά διαστήματα και παροδική παραμονή έξω από αυτούς τους χώρους.

Στο σχέδιο αποτροπής αιφνιδιαστικών επιθέσεων και ακτιβιστικών ενεργειών συμμετέχουν αστυνομικοί των ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, Αμεσης Δράσης, ΔΙ.ΑΣ. και υπηρεσιών Ασφάλειας, ενώ θα επιχειρηθεί η ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου αναφορικά με το κουρδικό στοιχείο στη χώρα μας, καθώς και μια διακριτική παρατήρηση των καθημερινών διαδηλώσεων και πορειών διαμαρτυρίας που σχετίζονται με την εμπόλεμη κατάσταση στη Βόρεια Συρία.