Ελλάδα

Αντικαπνιστικός νόμος: Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων στις γιορτές

Αντικαπνιστικός νόμος: Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων στις γιορτές
Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οι διενέργειες ελέγχων τις ημέρες των γιορτών, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έφεραν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτά, ο αντικαπνιστικός νόμος φαίνεται πως έγινε σεβαστός από τα μαγαζιά, «παρά τη “χαλαρή” διάθεση των ημερών αυτών».

Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα τηρήθηκε απαρέγκλιτα και κατά «την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα μεικτά κλιμάκια των Ε.Α.Δ.-ΕΛ.ΑΣ συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους».

Συμφωνα με την ανακοίνωση «χαρακτηριστικά σημειώνονται οι περιπτώσεις της Ελασσόνας, όπου στα 15 καταστήματα που ελέγχθηκαν δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση σε καταστηματάρχη, ενώ παράλληλα δε βρέθηκε πολίτης που να κάπνιζε σε χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, της Τρίπολης, όπου επίσης δεν βρέθηκε κανένας που να κάπνιζε σε μη επιτρεπόμενο χώρο και της Άνω Χώρας Ναυπάκτου, όπου δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε κανένα από τα 9 ελεγχθέντα καταστήματα με όσους εκ των θαμώνων επιθυμούσαν να καπνίσουν να μην ενοχλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες (-5C), συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με ενημέρωση για τους διενεργηθέντες ελέγχους συμμόρφωσης με τον αντικαπνιστικό νόμο για το διάστημα Πέμπτη 02.01.2020 έως και Τετάρτη 08.01.2020:

Από το σύνολο των 101 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 82,2% των περιπτώσεων ενώ 12 φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.

Συνολικά βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού συνολικού ποσού 15.200€

Ελέγχθηκαν συνολικά 15 καταστήματα (ΚΥΕ) στις περιοχές Νέα Παραλία- Ποσειδώνιο, Ανθέων και Μαρτίου της Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε δύο καταστήματα.

Στην πρώτη περίπτωση σε καφετέρια διαπιστώθηκε ότι στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος που ήταν περίκλειστος (περιμετρικά κλειστός και από τις 4 πλευρές) υπήρχαν καπνίζοντες, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή του καπνίσματος και δεν υπήρχε ανάρτηση απαγορευτικής σήμανσης.

Επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του καταστήματος ύψους 2000€.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε κυλικείο ιδιωτικής κλινικής διαπιστώθηκε ότι ο εξωτερικός χώρος ήταν περίκλειστος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε όλα τα τραπέζια, δεν υπήρχε καμία σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και δεν διέθετε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος.

Επιβλήθηκε η προβλεπόμενη κύρωση ύψους 500€ στην υπεύθυνη του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή σημαντική ήταν η διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων στην ίδια περιοχή. Στα υπόλοιπα 13 καταστήματα δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.