Διεθνή

Ισπανία: Πήγε γυμνός σε αστυνομικό τμήμα, για να καταθέσει μήνυση, του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.080 ευρώ

Ισπανία: Πήγε γυμνός σε αστυνομικό τμήμα, για να καταθέσει μήνυση, του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.080 ευρώ
Αστυνομικοί του ζήτησαν να ντυθεί, αλλά αρνήθηκε δηλώνοντας ότι έχει δικαίωμα να είναι γυμνός.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έφτασε η υπόθεση ενός άνδρα που εμφανίστηκε γυμνός σε αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να καταθέσει μήνυση και παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών αρνήθηκε πεισματικά να ντυθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε το πρόστιμο των 1.080 ευρώ που του είχε επιβληθεί, απορρίπτοντας την προσφυγή του άνδρα κρίνοντα ότι οι εντολές των αστυνομικών «ήταν αναγκαίες για τη διαφύλαξη της τάξης και την ειρηνική συνύπαρξη».

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο συγκεκριμένος άνδρας πήγε εντελώς γυμνός σε αστυνομικό τμήμα στη Βαλένθια, καθώς ήθελε να καταθέσει μήνυση. Παρότι είχε μαζί του ένα σακίδιο με ρούχα, όταν οι αστυνομικοί του ζήτησαν να τα φορέσει, εκείνος «αρνήθηκε ρητά και κατηγορηματικά»- σύμφωνα με το δικαστήριο- προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έχει δικαίωμα να είναι γυμνός.

Ο γυμνισμός είναι νόμιμος στην Ισπανία από το 1988. Όμως, μπορεί να ασκηθεί δίωξη στους γυμνιστές εάν κριθεί ότι διαταράσσουν την τάξη ή σε περίπτωση που ενοχλούν άλλα πρόσωπα.

Το όνομα του άνδρα δεν αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ πρόκειται για τον Αλεχάντρο Κολομάρ στον οποίο έχει επιβληθεί και στο παρελθόν πρόστιμο επειδή γδύθηκε δημοσίως.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων, όταν επιχείρησε να μπει σε δικαστήριο της Βαλένθια φορώντας μόνο μπότες. Τότε δικαζόταν επειδή κυκλοφορούσε γυμνός στην πόλη.

NETWORK