Ελλάδα

Έρευνα Dikaiologitika News: Πόσα χρήματα γλιτώνουμε πραγματικά από την μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά και κράνη;

Έρευνα Dikaiologitika News: Πόσα χρήματα γλιτώνουμε πραγματικά από την μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά και κράνη;
Πόσος κόσμος γνωρίζει ότι από 01.01.2010 ισχύει ένας μειωμένος Φ.Π.Α ( 13% έναντι 24%) σε 3 συγκεκριμένα προϊόντα: κράνη δικυκλιστών, παιδικά καθίσματα (και τα μέρη αυτών) αλλά και βρεφικές πάνες;

Το Dikaiologitika News έψαξε να βρει τι πραγματικά γλυτώνει ο καταναλωτής από αυτή την αλλαγή στο ΦΠΑ. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ αγοράς είναι ότι τα προϊόντα που αξίζει να αγοράσει κανείς στα παιδικά καθίσματα και στα κράνη είναι τα ακριβά τα οποία όμως είναι και φερέγγυα και μπορούν να «συνοδέψουν» τον καταναλωτή για πολλά χρόνια, άρα λογίζονται ως επένδυση, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στις πάνες είναι σε κάθε περίπτωση μια σημαντική ανακούφιση για την τσέπη των γονιών.

Τι πραγματικά αξίζει να αγοράσει ο καταναλωτής σε καθίσματα και κράνη

Κατάστημα με βρεφικά είδη γνωστής αλυσίδας στο Ψυχικό μας είπε ότι ένα διπλό καρότσι για δίδυμα από τα πιο επώνυμα κι ακριβά κόστιζε πριν την αλλαγή του Φ.Π.Α 460 ευρώ και τώρα κοστίζει 350 ευρώ ενώ ένα καθισματάκι αυτοκινήτου για μωρό ως 9 μηνών το οποίο κόστιζε 400 ευρώ τώρα πέφτει στα 320 ευρώ.

Από κατάστημα άλλης γνωστής αλυσίδας βρεφικών ειδών στο Περιστέρι μας είπαν ότι οι τιμές πέφτουν περίπου γύρω στα 30 ευρώ στα πιο μέσης τιμής- οικονομικά προϊόντα, ένα καθισματάκι αυτοκινήτου που κόστιζε 180 ευρώ τώρα κάνει 150 ευρώ.

Όσον αφορά στα κράνη, τώρα, εκεί οι μεγάλες αλλαγές φαίνονται στα πιο ακριβά προϊόντα. Γνωστό κατάστημα με είδη για δικυκλιστές στη Μιχαλακοπούλου μας ενημέρωσε ότι χονδρικά τα κράνη όλων των κατηγοριών (από τα πιο ακριβά στα πιο οικονομικά) εμφανίζουν μια μείωση της τάξης του 10%.

« Ένα κράνος που κοστίζει 1.000 ευρώ πέφτει στα 900 ευρώ, ένα μεσαίο των 300 με 400 ευρώ θα πέσει περίπου 40 ευρώ ενώ στα πολύ φτηνά των 100 και 150 ευρώ η διαφορά είναι τόσο μικρή που σχεδόν δεν αξίζει τον κόπο να το αγοράσει κανείς, είναι μια διευκόλυνση που την κάναμε κι εμείς οι ίδιοι στους καταναλωτές» μας είπαν χαρακτηριστικά από το κατάστημα.

Πάντως, σύμφωνα με τους ίδιους, το κοινό δεν έχει αντιληφθεί για τα καλά την αλλαγή αλλά ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη περίοδος είναι δύσκολη για τις πωλήσεις του συγκεκριμένου είδους λόγω του ότι έχει ακόμα κρύο.

« Από την Άνοιξη και μετά είναι που θα καταλάβουμε τις διαθέσεις του κοινού στο τι κράνος θα ψωνίσει τώρα που άλλαξε ο Φ.Π.Α. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κοινό θα κάνει την σοφή επιλογή να ψωνίσει ένα κράνος που κοστίζει τουλάχιστον € 500. Αυτό είναι και για εμάς το νόημα αυτής της αλλαγής στον Φ.Π.Α- να σταματήσουν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα ευτελή, κινέζικα κράνη των € 100 που του παρέχουν μικρή ασφάλεια και να προτιμήσει ένα ακριβότερο που θα το έχει για καιρό. Η μείωση τιμής βοηθάει στο να επιλέξει κάποιος ένα καλύτερο κράνος για την ασφάλεια του».

Το μεγάλο βάρος της πάνας

Οι βρεφικές πάνες είναι επίσης ένα είδος του οποίο το ΦΠΑ έπεσε στο 13% από 24%. Αυτή τη στιγμή, σε super market γνωστής αλυσίδας ένα πακέτο πάνες της πιο επώνυμης εταιρείας του είδους κοστίζει 6,83 ευρώ τα 20 τεμάχια (προϊόν χωρίς προσφορά). Οι συγκεκριμένες πάνες πριν την αλλαγή του ΦΠΑ κόστιζαν 7,58 ευρώ.

O γονιός ενός βρέφους χρειάζεται 5 με 6 τέτοια πακέτα τον μήνα άρα η διαφορά που βλέπει στο πορτοφόλι του είναι γύρω στα 5 ευρώ μηνιαίως και φτάνει γύρω στα 70 ευρώ το χρόνο.Τo Dikaiologitika News επικοινώνησε και με το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) το οποίο μας είπε τα εξής: « Οι βρεφικές πάνες αφορούν σε ένα σταθερό καταναλωτικό κοινό το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο. Είναι ένα σημαντικό καταναλωτικό κοινό.

Οι πάνες λοιπόν είναι ένα από τα πιο σημαντικά έξοδα των νέων γονιών, έξοδο μάλιστα που τους «ακολουθεί» για 2 έως 3 χρόνια. Είναι σίγουρα λοιπόν μια βοήθεια για τα νοικοκυριά.Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ακόμα κι ως 70% στις πάνες, αφορά σε προωθητικές- εκπτωτικές ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη ένας γονιός κυνηγάει σχεδόν πάντα την πάνα της προσφοράς αυτή που κοστίζει από 0, 18 έως 0, 20 λεπτά κι όχι αυτή που κοστίζει 0, 30 λεπτά.

Το αποτέλεσμα είναι στα εκπτωτικά προϊόντα που είναι και τα περισσότερα στις πάνες, η εξοικονόμηση του Φ.Π.Α να φαίνεται μικρότερη στον καταναλωτή απ’ ο, τι αν αγόραζε την ακριβή πάνα. Και πάλι όμως, μιλάμε για μια σημαντική ετήσια μείωση στο πορτοφόλι του γονιού σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου μας.

Ακόμα και την πάνα της προσφοράς να αγοράζει ο καταναλωτής, αυτή των 0, 20 λεπτών το τεμάχιο, ξέρουμε ότι ο συγκεκριμένος γονιός χρειάζεται κατά μέσο όρο 7 πάνες την ημέρα. Μιλάμε για 511 ευρώ ετησίως. Με την μείωση του ΦΠΑ αυτό το ποσό θα πέσει στα 465 ευρώ. H διαφορά είναι σημαντική απλώς επειδή το ποσό σε εβδομαδιαία βάση φαίνεται μικρό δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή».

Στην ερώτηση που κάναμε, τέλος, για το αν το νέο Φ.ΠΑ. σημαίνει ότι κι οι εταιρείες μειώνουν όντως την τελική τιμή στο προϊόν σε σχέση με τον προηγούμενο Φ.Π.Α το ΙΕΛΚΑ μας απάντησε ότι η εμπειρία έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι τιμές όντως μεταφέρονται κι οι εταιρείες κάνουν τη μείωση της τιμής.