Ελλάδα

Πώς εργαζόμενοι έκαναν απαραίτητα τα χάλκινα κουμπιά σε όλα τα τζιν παντελόνια

photo: pixabay photo: pixabay
Έχετε προσέξει αυτά τα μικρά χάλκινα κουμπιά που υπάρχουν στις τσέπες από τα τζιν σας; Γεγονός είναι ότι μοιάζουν περιττά, αν ανατρέξετε όμως στην ιστορία τους, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι πολύ πιο απαραίτητα απ' ό,τι θα περιμένατε.

Η ιστορία για τα χάλκινα κουμπιά πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στο 1872 όταν ένας ράφτης από την Νεβάδα των ΗΠΑ ο οποίος ονομαζόταν Jacob Davis έστειλε επιστολή προς τον Levi Strauss ο οποίος διέθετε εταιρεία παραγωγής υφασμάτων. Ο Davis προμηθευόταν υφάσματα από την εταιρεία Levi Strauss & Co. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε κυρίως το ύφασμα για να φτιάξει ρούχα για ανθρακωρύχους.

Τα καρφιά κρίθηκαν αναγκαία για να στηρίξουν τις τσέπες. Και αυτό γιατί οι ανθρακωρύχοι έβαζαν στις τσέπες τους τα πάντα: από βώλους χρυσού μέχρι εργαλεία καθώς και άλλα αντικείμενα τα οποία ήταν πολύ βαριά για να τα αντέξουν οι ραφές.

Γιατί υπάρχουν τα μικρά χάλκινα κουμπιά στα τζιν

Έτσι, επειδή οι ραφές θα ξηλώνονταν λόγω του υπερβολικού βάρους, οι Strauss και Davis ξεκίνησαν συνεργασία και το 1873 έλαβαν πατέντα για τη «βελτίωση των ανοιγμάτων στις τσέπες των τζιν». Στη συνέχεια, ξεκίνησαν να παράγουν ένα νέου τύπου ρούχο εργασίας πάνω στο οποίο τοποθετήθηκαν χάλκινα καρφιά για να κρατάνε τις τσέπες κλειστές. Τα καρφιά αυτά εξακολουθούν να τοποθετούνται στις τσέπες των τζιν μέχρι και σήμερα.