Ελλάδα

ΕΛΑΣ: Φροντιστήριο στους νέους 1.500 Ειδικούς Φρουρούς – Περνούν ξανά εκπαίδευση

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τα αλλεπάλληλα κρούσματα με Ειδικούς Φρουρούς της τελευταίας «φουρνιάς» προσλήψεων των 1.500 στην ΕΛΑΣ οδηγούν την ηγεσία σε επανεκπαίδευσή τους.

Σε αναθεώρηση της εκπαίδευση των 1.500 Ειδικών Φρουρών, η πρόσληψη των οποίων έγινε προ ολίγων μηνών οδηγείται η ηγεσία της ΕΛΑΣ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Ο λόγος τα κρούσματα που λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε παρατράγουδα και τα οποία δεν ήταν και λίγα. Άλλωστε, η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών πριν φορέσουν στολή αστυνομικού διαρκεί μόλις λιγότερο από δύο μήνες. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι από τη θεωρία στην πράξη υπάρχουν παρατράγουδα. Μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα:

  • Δύο νεοπροσληφθέντες αστυνομικοί καταναλώνουν αλκοόλ σε μπαρ στο Γκάζι, αντιπαρατίθενται, συμπλέκονται και ο ένας πυροβολεί για να ξεφύγει.
  • Ένας 23χρονος νέος Ειδικός Φρουρός παρκάρει τη μοτοσικλέτα του έξω από την ΑΣΟΕΕ για να παραλάβει οικείο πρόσωπο φορώντας αστυνομικό παντελόνι, άρβυλα και κράνος της ΔΙΑΣ, δέχεται επίθεση και βγάζει πιστόλι για να ξεφύγει. Μάλιστα, μετά την επίθεση που δέχθηκε δεν εξελίχθηκε καμία αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των δραστών.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διαπιστώνουν πως η νέα «φουρνιά» αστυνομικών, όσο ενεργεί υπηρεσιακά δίπλα σε άλλες έμπειρες αστυνομικές ομάδες, λειτουργεί ικανοποιητικά, ωστόσο η προβληματική και επικίνδυνη δυσαρμονία έρχεται στην ιδιωτική τους ζωή.

«Πρόκειται για νέα παιδιά που μετά τη θητεία τους στις Ειδικές Δυνάμεις, και χωρίς να έχουν κάνει κάτι άλλο επαγγελματικά, μπήκαν στην Ελληνική Αστυνομία, απέκτησαν εξουσία και οπλισμό, όχι όμως και ισχυρή αντίληψη της ιδιότητάς τους. Κάποιοι ίσως και να ντοπαρίστηκαν επικίνδυνα, κάτι που πρέπει να διακοπεί άμεσα πριν υπάρξουν ανεξέλεγκτες συνέπειες», επισημαίνουν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Και μπορεί η πολιτική και αστυνομική ηγεσία να καλύπτει πλήρως τις ενέργειες του 23χρονου νεαρού αστυνομικού για να μην κάμψει το ηθικό των συνομήλικων του, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη καθημερινής και εντατικής καθοδήγησης των ενεργειών τους και της χρήσης του όπλου τους, προκειμένου να αποφευχθούν απευκταία τραγικά περιστατικά του παρελθόντος, όπως εκείνα του Μιχάλη Καλτεζά και Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Με όλα αυτά οι νέοι 1.500 Ειδικοί Φρουροί που εκπαιδεύτηκαν με ταχύρυθμα μαθήματα για να βγουν σύντομα στους δρόμους, θα κάτσουν και πάλι στα «θρανία» έπειτα από τα τελευταία παρατράγουδα.