Ελλάδα

Κορονοϊός: Νέα ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα - Συναγερμός και στη Βουλή

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Συναγερμός έχει σημάνει στη Βουλή καθώς υπάρχουν πληροφορίες για δύο ύποπτα κρούσματα για κοροναϊό. Στο νοσοκομείο Αττικόν, που είναι νοσοκομείο αναφοράς ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα, μια φίλη της 40χρονης, που το πρωί αναφέρθηκε ως επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Στη Βουλή σήμανε συναγερμός για δύο υπαλλήλους της, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία και επέστρεψαν πρόσφατα από τη Ρώμη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες ενημέρωσαν το ιατρείο της Βουλής και ο ένας εκ των δύο αισθάνθηκε ελαφρά αδιαθεσία. Πάντως οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι η κατάστασή τους είναι καλή.

Τα δύο άτομα οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο για εξετάσεις, οι οποίες έχουν αποσταλεί στο ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο Αττικόν, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό μεταφέρθηκε άλλο ένα ύποπτο κρούσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για φίλη της 40χρονης που αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ως επιβεβαιωμένο κρούσμα, και η οποία εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού. Με βάση το ιστορικό που ανέφερε κρίθηκε σκόπιμο να ελεγχθεί στο Αττικόν.

Υπάλληλος τράπεζας η 40χρονη, που είναι το επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αθήνα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρεται ότι η 40χρονη που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, είναι υπάλληλος της τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει πως ενημέρωσε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ότι εργαζόμενός της στο κτήριο Αμερικής 4 διαγνώσθηκε με κορονοϊό (COVID-19).

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο που είχε ήδη καταρτισθεί από την Τράπεζα για το θέμα σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ. Εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, συγκλήθηκε σύσκεψη με κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα για καθαρά προληπτικούς λόγους:

  • απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28/02/2020
  • εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.
  • εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα
  • εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. www.eody.gov.gr.

Η Τράπεζα Πειραιώς δρα με σταθερό γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Η ενημέρωση από το Υπουργείο για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

κορονοϊός ενημερωση κρουσματα

Παρόντος του Υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια και του Υφυπουργού Β. Κοντοζαμάνη πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα το παιδί της 38χρονης, ενώ εντοπίστηκε και τρίτο κρούσμα στην Αθήνα.

Το τρίτο κρούσμα αφορά νεαρή γυναίκα, που θα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας, πιθανότατα στο Αττικό, η οποία επισκέφθηκε περιοχή της Ιταλίας που έχει πληγεί από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ιχνηλατούνται οι επαφές της. Σύμφωνα με πληροφορίες η νεαρή γυναίκα μεταφέρεται αυτή την ώρα από ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Η 40χρονη είναι σύζυγος στελέχους ναυτιλιακής που συστεγάζεται στο κτήριο του ΣΚΑΙ. Στεγάζεται όμως σε άλλο όροφο και με ξεχωριστή είσοδο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Πέτσας για κορονοϊό: Λαμβάνονται όλα τα μέτρα

«Από την Κυριακή είχαμε συνεχή διαδικασία ενημέρωσης όλων των συναρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού. Έγινε σύσκεψη τη Δευτέρα και πάρθηκαν οι αποφάσεις, που αποτυπώθηκαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες περιγράφουν την προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπίσουμε ακόμη και το χειρότερο δυνατό σενάριο. Είναι ένα δυναμικό ζήτημα η εξέλιξη του ιού και ανάλογα θα αναπτύσσουμε πτυχές του σχεδίου.

Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να ληφθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα με το ένα κρούσμα, αλλά έχουμε δει από χθες ότι μάλλον αυτή η προετοιμασία απέδωσε στα βασικά της χαρακτηριστικά. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος και πανικός. Πρέπει όμως, ομάδες του πληθυσμού που έχουν κάποια προβλήματα, όπως οι πιο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη, καρδιακά νοσήματα, να είναι πιο προσεκτικοί. Παρακολουθούμε κάθε μέρα την εικόνα.

Υπάρχει ειδική ομάδα επιστημόνων στο Υπουργείο Υγείας. Κάθε μεσημέρι, ο επικεφαλής επιστήμονας λοιμωξιολόγος, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, θα κάνει ενημέρωση στους δημοσιογράφους. Η ενημέρωση είναι βασικό στοιχείο για να αποτρέπεται ο φόβος».

«Αν έχουμε ζητήματα που μπορεί να είναι μεγάλη έξαρση σε ένα τοπικό επίπεδο, μπορεί να ληφθούν μέτρα είτε στα σχολεία, είτε στα μέσα μεταφοράς. Γι’ αυτό το σχέδιο τα προβλέπει όλα αυτά, ώστε να μπορούμε να το αναπτύσσουμε ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Θα ακολουθούμε κάθε μέρα τις συμβουλές των ειδικών. Γι’ αυτό υπάρχει η 11μελής επιτροπή στο Υπουργείο Υγείας. Γι’ αυτό υπάρχει ο ΕΟΔΥ», σημείωσε ο κ. Πέτσας.