Διεθνή

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδίαζε έφοδο... με βάρκες σε ολλανδική αποθήκη για να κλέψει εμβόλια

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδίαζε έφοδο... με βάρκες σε ολλανδική αποθήκη για να κλέψει εμβόλια Φωτογραφία: NEIL HALL/EPA
Το 2021, κατά την κορύφωση της πανδημίας, ο Μπόρις Τζόνσον είχε συζητήσει το σχέδιο με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδίαζε να κάνει έφοδο σε μια ολλανδική αποθήκη για να κλέψει εμβόλια για την Covid-19 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, όπως αποκαλύπτει ίδιος στα απομνημονεύματά του.

Ο Τζόνσον είχε συζητήσει αυτό το σχέδιο με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του «Unleashed», που δημοσιεύει η Daily Mail.

Εκείνη την εποχή το εμβόλιο της AstraZeneca βρισκόταν στο επίκεντρο μιας διαμάχης σχετικά με τις εξαγωγές και ο Τζόνσον πίστευε πως η ΕΕ αντιμετώπιζε το Ηνωμένο Βασίλειο «με κακία».

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι «είχε αναθέσει κάποια εργασία σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν τεχνικά εφικτό να πραγματοποιηθεί μια υδάτινη επιδρομή σε μια αποθήκη στο Λέιντεν, στην Ολλανδία, και να πάρουμε αυτό που μας ανήκε νόμιμα και που το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζόταν απεγνωσμένα», σύμφωνα με το βιβλίο.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, αντιστράτηγος Ντ. Τζάλμερς, του είχε πει τότε ότι το σχέδιο ήταν «σίγουρα εφικτό» και η έφοδος θα γινόταν με φουσκωτά σκάφη, μέσω ολλανδικών καναλιών.

Στη συνέχεια όταν θα έφταναν στο στόχο τους και αφού θα εξασφάλιζαν την ποσότητα εμβολίων που χρειάζονταν, θα διέφευγαν με ένα φορτηγό προς τα λιμάνια της Μάγχης, γράφει ο Τζόνσον στο βιβλίο.

Ωστόσο, ο Τσάλμερς είπε στον Τζόνσον ότι θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί η αποστολή χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί εισέβαλε σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Ο Τζόνσον κατέληξε: «Φυσικά, ήξερα ότι είχε δίκιο, και κρυφά συμφωνούσα με αυτό που σκέφτονταν όλοι, αλλά δεν ήθελα να το πω δυνατά: ότι το όλο σχέδιο ήταν τρελό».

Με πληροφορίες από Guardian