Ελλάδα

Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: Υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από τον Έβρο (vid)

Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: Υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από τον Έβρο (vid)
Δίχως τέλος η τουρκική προκλητικότητα με τους γείτονες να συνεχίζουν το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση στα χρονικά των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από έδαφος της ηπειρωτικής Ελλάδας και μάλιστα στον Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πότε είχε ξανασυμβεί αυτό και τι εκτιμούν οι επιτελείς στο ΓΕΑ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (11/3) ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τον Έβρο σε ύψος από 500 έως 10.000 πόδια. Το συμβάν έλαβε χώρα στις 14:50 πάνω από τον Έβρο.

Επιπρόσθετα, άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.

Από τις αρχές του μήνα, δηλαδή κατά το προηγούμενο δεκαήμερο οι Τούρκοι προχώρησαν σε 144 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Η πτήση των τουρκικών μαχητικών φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο:

Όπως σημειώνουν στο OnAlert.gr επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των ελληνοτουρκικών σχέσεων που τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από έδαφος της ηπειρωτικής Ελλάδας». Ωστόσο, έχει σημειωθεί και άλλη μια φορά αντίστοιχη πρόκληση σύμφωνα με το militaire.gr: Είχαν πετάξει τουρκικά μαχητικά πάνω από την περιοχή του Έβρου στις 27/1/1993 όταν μετά από αναχαίτηση ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Σήμερα 27 χρόνια μετά είχαμε ξανά υπέρπτηση στην περιοχή του Β. Έβρου και σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος (10000-500 ft).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του ΓΕΑ, η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην επίδειξη της τουρκικής παρουσίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου τις τελευταίες εβδομάδες ελληνικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς εκτελούν πτήσεις επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων.

Σημειώνεται πάντως ότι – όπως αναφέρουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) – δεν υπήρξε κάποια παρενόχληση των ελληνικών ελικοπτέρων από τα δύο τουρκικά μαχητικά.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Λίγο πριν από τις 3:30 το μεσημέρι ζεύγος από τουρκικά F-16 πέταξε πάνω από τους Καλόγηρους, στο Κεντρικό Αιγαίο, σε ύψος 26.000 ποδών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται και η κατάσταση στον Έβρο και τα σύνορα είναι κρίσιμη.