Ελλάδα

Κορονοϊός: Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων- «Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη»

Κορονοϊός: Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων- «Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη»
Κορονοϊός: Θα ανακοινώθουν επιπρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης και για τους ελεύθερους επαγγελματίες- εργοδότες που έχουν επιχειρήσεις ανοιχτές και απασχολούν παραπάνω από ένα άτομα αλλά ήδη βλέπουν δραματική πτώση του τζίρου τους; Τρεις ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκίνητων μιλούν για τις αγωνίες τους στο Dikaiologitika News και προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τον κλάδο τους πολλοί από αυτούς θα χρειαστεί να βάλουν λουκέτο.

Πως επηρεάζει ο κορονοϊός με τις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει στην αγορά, τους ελεύθερους επαγγελματίες που οι επιχειρήσεις τους παραμένουν σε λειτουργία;

« Δεν συμφωνώ με το να είναι το συνεργείο μου ανοιχτό. Είμαι μόνος μου σε ένα μικρό σχετικά συνεργείο των 110 τ.μ κι έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τουλάχιστον 10 άτομα» μας λέει ο Π.Γ, ιδιοκτήτης συνοικιακού συνεργείου στον Παγκράτι, και συνεχίζει: «Το μαγαζί μου είναι συνοικιακό κι ενώ θέλω να κρατάω τις αποστάσεις μπαίνει μέσα κόσμος και με….κυνηγάει γύρω-γύρω. Χωρίς όμως να θέλει να μού παραγγείλει δουλειά- θέλουν απλώς παρέα και κουβέντα. Βλέπουν ότι είμαι ανοιχτά και μπαίνουν. Κάνουν κι ένα ρεπορτάζ τιμών για να το χουν στο μυαλό τους, ρωτούν πόσο θα χρεώνω εφ εξής το service του αυτοκινήτου ή των φρένων και αν θα ρίξω τις τιμές σε αυτή την κατάσταση κρίσης που βρισκόμαστε όλοι, και μετά φεύγουν άπραγοι.

synergeiamikrivasiki

Από την άλλη, δεν μπορώ να κλείσω το μαγαζί. Όταν θα φτάσει η ώρα της βλάβης και δεν βρουν εμένα ανοιχτό θα πάνε στον άλλο, παρακάτω.

Κι η αλήθεια είναι ότι εμείς είμαστε το ‘Νοσοκομείο των Αυτοκινήτων’, χρειαζόμαστε τέτοιες κρίσιμες ώρες. Βέβαια, δουλειά καθημερινή ήδη δεν υπάρχει, εγώ σήμερα απλώς νοικοκυρεύω το μαγαζί μου. Πριν τον κορονοϊό, αναλάμβανα 20 με 25 αυτοκίνητα την εβδομάδα. Εδώ και λίγες ημέρες έχω πέσει στο 1 την ημέρα. Για αύριο, δεν έχω τίποτα. Αν συνεχίσει να κινείται έτσι η αγορά πολλοί από εμάς θα βάλουν λουκέτο».

Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει γεμάτος αγωνία, ο Π.Γ η προσωρινή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων που ανακοινώθηκε χθες είναι ένα μέτρο….κοροϊδία, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. «Αυτό το πόσο θα πρέπει απλώς να το πληρώσω αργότερα έχοντας δουλέψει σε μια τελείως άγονη περίοδο.Τι θα έχει αλλάξει για εμένα 4 μήνες μετά»; αναρωτιέται.

Όσο για τα € 800 που φαίνεται να δικαιούται ως ελεύθερος επαγγελματίας ατομικής επιχείρησης που πλήττεται, όπως λέει θα τον βοηθήσουν να βουλώσει καμία τρύπα αλλά…ως εκεί.

800 ευρώ & επιδότηση ενοικίου: Θα συμπεριλάβει τους ιδιοκτήτες των συνεργείων;

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο στήριξης της αγοράς, των επαγγελματιών και των εργαζομένων ανακοινώθηκαν αναστολές φόρων και εισφορών σε επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία.

synergeiamikri2

Πιο συγκεκριμένα, για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες. Ακόμα, στο 60% μειώνεται το ενοίκιο για ένα δίμηνο. Το μέτρο ισχύει και για εργαζόμενους που πλήττονται.

Τα σημαντικά ερωτήματα όμως είναι τα εξής: Θα μπορούν να πάρουν τα € 800 ευρώ κι οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά βλέπουν δραματική μείωση τζίρου; Και πως θα οριστεί η επιδότηση ενοικίου για αυτούς που πλήττονται; Θα συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις που μένουν ανοικτές όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων; Οι παραπάνω απορίες μένουν να αποσαφηνιστούν άμεσα στην επόμενη ΠΝΠ που θα κάνει συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Ο τζίρος μας έπεσε κατά 90% μέσα σε λίγες ημέρες»

Την ίδια απόγνωση περιέγραψε πως νιώθει κι ένα ιδιοκτήτης συνεργείου στον Υμηττό. Όπως μας είπε: «Κι ανοιχτός που είμαι, είναι σαν να μην είμαι. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή, λόγω κορονοϊόύ αρχίζει να κάνει κομπόδεμα σαν να βρίσκεται σε βαθιά κρίση, σαν να προετοιμάζεται για πόλεμο. Φοβούνται όλοι πολύ, αν θα χουν τη δουλειά τους αύριο- μεθαύριο και πόσο θα τραβήξει αυτή η ιστορία. Τη φροντίδα του αυτοκινήτου τη βλέπουν όλοι τώρα σαν αχρείαστη πολυτέλεια.

Είμαστε όμως κι εμείς πολύ φοβισμένοι γιατί δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει. Κάναμε αμάν να μπούμε σε ρυθμίσεις για τα δάνεια μας και όσα δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε και τώρα ήρθε νέο χαστούκι.

Πως θα πληρώσω εγώ στο τέλος του μήνα το ενοίκιο των € 800 αν δεν έχω καθόλου εισπράξεις; Αν η επιδότηση ενοικίου δεν συμπεριλάβει κι εμάς,που δεν είμαστε ατομικές επιχειρήσεις όπως ανακοίνωσαν σήμερα, θα βρεθούμε στην πιο δεινή θέση από όλους. Η ευελεξία στο δανεισμό επίσης δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Ποιος θέλει να φορτωθεί άλλο ένα βάρος στην πλάτη όταν γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει;».

Και αυτός ο ιδιοκτήτης συνεργείου έχει την ίδια άποψη για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων- « δεν μας προσφέρει κάτι στο δια ταύτα, τα λεφτά αυτά θα κληθούμε απλώς να τα πληρώσουμε αργότερα και δεν ξέρουμε κιόλας αν θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μαζεμένα. Θέλουμε επίσης να μας εφοδιάσουν τουλάχιστον με αντισηπτικά αν δεν αποκατασταθεί απόλυτα η διαθεσιμότητα τους κι αν αυτά δεν έχουν λογική τιμή».

synergeiamikri3

Ενδιαφέροντα ήταν κι όσα είχε να μας πει κι ένας τρίτος ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων στα Πατήσια, ο οποίος δουλεύει την μικρή επιχείρηση μαζί με τον αδελφό του. «Εμείς είμαστε δύο άτομα και δεν θα χουμε τόσο μεγάλη χασούρα αλλά για σκεφτείτε συνεργεία μεγάλα που έχουν και συμβάσεις με εταιρείες κι απασχολούν για παράδειγμα 50 άτομα προσωπικό. Πως θα πληρώσουν το προσωπικό τους; Να στείλουν τους εργαζόμενους σπίτι δεν μπορούν, αφού εμείς παραμένουμε ανοιχτοί.

Να εισπράξουν τα € 800 ευρώ πάλι δεν μπορούν, αφού δεν είναι ατομικές επιχειρήσεις. Το δικό μας μαγαζί πάντως έχει μείωση τζίρου από την περασμένη εβδομάδα της τάξης του 90%. Κανείς δεν θα κάνει τώρα συντήρηση του αυτοκινήτου του. Μόνο στην μεγάλη βλάβη θα έρθει. Και φυσικά με απαοσχολεί και το ζήτημα της υγείας. Πόσο καθαρά είναι ολα αυτά τα αυτοκίνητα κι οι πολλές επιφάνειες τους που μπαίνουν στα συνεργεία; Ξέρουμε ότι ο κορονοϊός «κάθεται» για πολλές ημέρες στις επιφάνειες.

Από την άλλη, έχει μια κοινωνική λογική και προσφορά να είμαστε ανοιχτά όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται. Σκεφτείτε το αμάξι που χαλάει να είναι του γιατρού, του επιστήμονα, του νοσοκόμου. Επίσης έχει λογική να είμαστε ανοιχτά τώρα που όπως μας λένε σε όλους τους τόνους πρέπει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση ΜΜΜ. Αυτό που χρεαζόμαστε είναι οικονομική στήριξη».