Ελλάδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Συστάσεις από την ΕΛ.ΑΣ. σήμερα και... βαριά πρόστιμα από αύριο

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Συστάσεις από την ΕΛ.ΑΣ. σήμερα και... βαριά πρόστιμα από αύριο
«Η πρώτη μέρα θα είναι συστάσεις από αύριο θα πέφτουν πρόστιμα». Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Χρονόπουλος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Δεν θα κοπεί σήμερα κανένα πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Χρονόπουλος. Όπως τόνισε όμως από αύριο, θα τεθούν τα μέτρα σε πλήρη εφαρμογή και η ΕΛ.ΑΣ. θα επιβάλει κανονικά το πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Συνολικά σε επτά περιπτώσεις θα επιτρέπεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες η μετακίνηση των πολιτών, σύμφωνα με τα νέα μέτρα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

Α. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

Β1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Β2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Β3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Β4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Β5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Β.6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι δύο βεβαιώσεις για την μετακίνηση

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, για να μπορέσει στις παραπάνω περιπτώσεις να μετακινηθεί ένας πολίτης, θα πρέπει να έχει συμπληρωμένες δύο ειδικές φόρμες. Η πρώτη αφορά την πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου α) που έχει να κάνει με την εργασία. Αυτή θα συμπληρώνεται σε ένα από τα εξής έντυπα:

Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

bebaiosi tipou a

Για να μπορέσει κάποιος να πάει στην εργασία του, θα χρειαστεί να συμπληρωθεί αρχικά μία βεβαίωση κίνησης (τύπου α). Η βεβαίωση παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Η δεύτερη αφορά τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες μετακίνησης. Για όλες τις περιπτώσεις, πλην εργασίας, ο πολίτης θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε φορά ξεχωριστά την φόρμα μετακίνησης (τύπου β), ανάλογα με τον λόγο που σκοπεύει να μετακινηθεί.

bebaiosi tipou b

Στην φόρμα που συμπληρώνει με δική του ευθύνη και την υπογράφει, δίνει το ονοματεπώνυμό του, την διεύθυνσή του, την ημερομηνία γέννησης, την ώρα που θα βγει και τσεκάρει με ένα Χ το ένα από τα έξι κουτιά, όπου δίπλα αναφέρονται οι λόγοι του αιτήματος μετακίνησής του. Στο κάτω μέρος υπογράφει με την ημερομηνία που κάνει το αίτημα.