Opinions

Στη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις- Τι γίνεται σήμερα

Κώστας Ζιώγας Κώστας Ζιώγας
Στη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις- Τι γίνεται σήμερα
Το 2024 αποτελεί χρονιά αρνητικού ρεκόρ αφού μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη είχαν υπογραφεί μόλις 8 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εκ των οποίων υποχρεωτικές έχουν γίνει μόλις 2!

Δυο κόσμοι υπάρχουν μπροστά μας, από τη μια, μόνο τα δύο τελευταία χρόνια οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγκέντρωσαν πάνω από 22 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη, από την άλλη ο λαός να στενάζει από τα διαρκή κύματα της ακρίβειας, την πανάκριβη υγειά και παιδεία τις ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις την πληρωμή της συντριπτικής πλειοψηφίας των 116,8 δισ. ευρώ φόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Την τριετία 2021 – 2023 υπογράφτηκαν μόλις 74 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει υποχρεωτικές τις 49, ενώ την ίδια περίοδο υπεγράφησαν μόλις 133 επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς σε έναν όγκο 5.277 επιχειρήσεων (άνω των 50 εργαζομένων) που απασχολούν πάνω από 1.100.000 εργαζόμενους. Το 2024 αποτελεί χρονιά αρνητικού ρεκόρ αφού μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη είχαν υπογραφεί μόλις 8 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εκ των οποίων υποχρεωτικές έχουν γίνει μόλις 2! Όλα αυτά σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, έχουν πετάξει έξω από τις συλλογικές συμβάσεις πάνω από 1.500.000 εργαζομένων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Η νέα κοινοτική οδηγία για τις ΣΣΕ , μόνο προστασία δεν παρέχει στους εργαζομένους , αφού ουσιαστικά στόχο έχει ,να κατεβάσει το μέσο μισθό με τη βούλα του νόμου.

Στον κλάδο μας βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η οικοδομική δραστηριότητα χτυπάει κόκκινο, ανεγείρονται πολυώροφα κτίρια, πολυτελή ξενοδοχεία, βίλες και έργα υποδομής με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Σε αυτό το έδαφος οι μεγάλες εταιρείες μπουκώνουν από κέρδη ενώ το μεροκάματο με δυσκολία φτάνει για τα απολύτως απαραίτητα.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφει η ομοσπονδία μας, όπως η προηγούμενη αλλά και παλιότερα δίνουν ανάσα στους οικοδόμους αφού όρισε τα κατώτερα μεροκάματα , προστατεύοντάς τους από την ασυδοσία των εργοδοτών, έδωσε ώθηση για αγώνες σε μεγάλους χώρους δουλειάς για υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων με αυξήσεις (υπογειοποίηση Σεπόλια, ΕΡΕΤΒΟ, γρ. 4 ΜΕΤΡΟ). Μικρά συνεργεία ή μεμονωμένοι οικοδόμοι, διεκδίκησαν και πήραν αυξήσεις στο μεροκάματο. Έδωσε ώθηση στο να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ του μεροκάματου και του ύψους του ενσήμου που ασφαλιζόμαστε.

Η καραμέλα των εργοδοτών «Κάντε υπομονή», «δουλέψτε τώρα που έχει δουλειά και μην διεκδικείται παράλογα πράγματα», «αν επιμένετε σε μεγάλες αυξήσεις, θα φέρουμε φθηνούς εργάτες από τρίτες χώρες, χωρίς ΣΣΕ και δικαιώματα» ΕΛΙΩΣΕ . άμα θέλουν <<χέρια>> που και οι ίδιοι οι εργοδότες σκούζουν ότι λείπουν από την οικοδομή , θα πρέπει να δώσουν γενναίες αυξήσεις. Αυτά που ήξεραν στην κρίση με τα μεροκάματα της πείνας να τα ξεχάσουν. Για αυτό διεκδικούμε .

Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για όλους τους οικοδόμους. Κατώτερο μεροκάματο εργάτη 54 Є – βοηθού 57 Є – τεχνίτη 60 Є.

7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

Υπογραφή κλαδικών συμβάσεων στα συναφή επαγγέλματα.

Αναγνώριση & διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για όλους τους οικοδόμους. Κάθε μέρα δουλειάς & ένσημο.

Δεν ξεχνάμε ότι δίνουμε αυτή την μεγάλη μάχη μπροστά σε μεγάλους κίνδυνους που απορρέουν από την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας και τη στήριξη του Ισραήλ, για να συνεχίζει το δολοφονικό του έργο απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης, του Λιβάνου.

Έχουμε διπλό καθήκον στον αγώνα μας για το μεροκάματο να δυναμώσει η απαίτηση για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, να σταματήσει κάθε προσπάθεια φίμωσης των στρατευμένων που καταγγέλλουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, όπως πρόσφατα έγινε με φαντάρο που υπηρετεί. Θα είμαστε στο πλευρό του.

Στις 6 Νοέμβριου στην Πανοικοδομική απεργία οι μικρές και οι μεγάλες οικοδομές θα νεκρώσουν. Στα μεγάλα εργοτάξια δεν θα κουνηθεί φύλλο , όπως εξάλλου συμβαίνει πάντα ,λόγω της αποφασιστικής στάσης του συνδικάτου μας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι οικοδόμοι. Το ίδιο θα συμβεί και στις 20 Νοέμβριου στην πανεργατική απεργία , το βάρος της οποίας θα σηκώσουν στις πλάτες τους οι συνεπείς δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στους μικρούς και μεγάλους αγώνες στους χώρους δουλειάς, που στέκονται δίπλα στον εργαζόμενο σε κάθε του πρόβλημα. Σίγουρα δεν θα οργανωθεί από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που είναι άφαντοι από τους χώρους δουλειάς , άφαντοι όταν ξεσπούν αγώνες για μισθούς και δικαιώματα. Που έχει αφωνία για αυτά που προωθεί η κυβέρνηση για τον κατώτερο μισθό όπως ακριβώς έκανε τα προηγούμενα χρόνια στον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου, με τον νόμο Χατζηδάκη που η ηγεσία της ΓΣΕΕ έβλεπε θετικά πράγματα.

Είμαστε αισιόδοξοι έχουμε εμπιστοσύνη στον αγώνα μας που ανεξάρτητα από τις δυσκολίες σίγουρα θα φέρει αποτελέσματα.

(Ο Ζιώγας Κώστας είναι Αντιπρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας)