Ελλάδα

«Κοκορέτσι» από τουρκικά μαχητικά σε εθνικό εναέριο χώρο - Υπερπτήσεις σε νησιά

«Κοκορέτσι» από τουρκικά μαχητικά σε εθνικό εναέριο χώρο - Υπερπτήσεις σε νησιά
Παρότι Μεγάλη Παρασκευή, σε σωρεία προκλήσεων προχώρησαν οι Τούρκοι κάνοντας «κοκορέτσι» τον Εθνικό Ενάεριο Χώρο και προχωρώντας σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά μέχρι και νοτίως της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά και νοτίως της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σήμερα Μεγάλη Παρασκευή εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης:

  • ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 4 (1 x 4 F-16, 1 x 3 F-16, 2 x 2 F-16)
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 5
  • ΣΥΝΟΛΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ : 16
  • ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 9

Καταγράφηκαν 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου -οι 36 από τα μαχητικά- σε κεντρικό, νοτιοανατολικό Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος (Νότια Κρήτης).

Δέκα εκ των ανωτέρω παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τον Αρχάγγελο Ρόδου -μία από ζεύγος και μία από μεμονωμένο-, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς,τη Γρυλούσα, Ανθρωποφάγους, τους Φούρνους, τις ΝΑ και ανατολικές ακτές της Χίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Εύσημα από Γερμανία στην Ελλάδα για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο

Ως πρώτο βήμα χαρακτήρισε την αυριανή μετεγκατάσταση 50 ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα στη Γερμανία, ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών Χέλμουτ Τάιχμαν. «Κάνουμε τώρα ένα πρώτο βήμα και παίρνουμε 50 ασυνόδευτα παιδιά, μπορώ όμως να πω από τώρα ότι δεν θα είναι και το τελευταίο. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε συνολικά μέχρι 350 παιδιά» δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός σε συνέντευξή του στον Φάνη Παπαθανασίου για την ΕΡΤ. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.

Παράλληλα, ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών προέτρεψε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. «Η Γερμανία τόνιζε πάντα μαζί με άλλα εννέα κράτη της ΕΕ και τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι αναζητούμε μια ευρωπαϊκή λύση για τα ελληνικά νησιά. Το Λουξεμβούργο και η Γερμανία προχώρησαν στο πρώτο βήμα. Πρέπει όμως ν΄ ακολουθήσουν κι άλλα βήματα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους φίλους μας, που θέλουν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και προτρέπουμε τα υπόλοιπα κράτη, πράγμα που κάνω και τώρα, να σχεδιάσουν τώρα το δεύτερο βήμα και να το υλοποιήσουν μετά την πανδημία του κορονοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος.

Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, ο Γερμανός υφυπουργός διαμήνυσε ότι η διαπραγμάτευση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, με έμφαση στους νέους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο, θα αποτελέσει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, επισήμανε ότι αυτό που επιδιώκει η Γερμανία είναι μια αποσυμφόρηση των κρατών στα εξωτερικά σύνορα, «μια αποσυμφόρηση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας στο μεταναστευτικό», όπως διευκρίνισε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα επιβαρύνθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια κι εμείς χρειαζόμαστε ισχυρά εξωτερικά σύνορα, πράγμα που αποτελεί πυλώνα του νέου δικαίου του ασύλου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας εξήρε το έργο της Ελλάδας αναφορικά με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο. «Ένα κράτος μπορεί να διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα, το έδειξαν τα γεγονότα στον ποταμό Έβρο πριν από τέσσερεις εβδομάδες. Εδώ η Ελλάδα επέδειξε εξαιρετικό έργο αναφορικά με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων» υπογράμμισε καταληκτικά ο Χέλμουτ Τάιχμαν.