Διεθνή

Χασέμ Σαφιεντίν: Ποιος ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ

Χασέμ Σαφιεντίν: Ποιος ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ Φωτογραφία: Wikipedia/ΑΡΧΕΙΟΥ
Η Χεζμπολάχ έχει χάσει ωστόσο την επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν, μετά από ισραηλινό χτύπημα.

Η μοίρα του επικρατέστερου διαδόχου του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είναι ασαφής, προς το παρόν, μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ έχει χάσει την επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν μετά το χτύπημα, δήλωσε στο CNN μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας το Σάββατο. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν ήταν ο στόχος της επίθεσης, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν σκοτώθηκε. Ωστόσο τα αραβικά Μέσα, νωρίτερα ανακοίνωσαν ότι είναι νεκρός.

Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν

Ο Χασέμ Σαφιεντίν είναι ξάδελφος του Χασάν Νασράλα από τη μητέρα του. Σπούδασαν μαζί στο Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ακριβώς όπως ο Νασράλα, έτσι και ο Σαφιεντίν είναι ένθερμος επικριτής του Ισραήλ και της Δύσης, με βαθιές συμμαχίες με την ιρανική ηγεσία.

Υπηρέτησε ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και, μέχρι το θάνατο του προκατόχου του, θεωρούνταν ένας από τους πιο πιθανούς κληρονόμους της υψηλότερης θέσης της οργάνωσης. Η ομάδα δεν έχει ακόμη κατονομάσει όμως τον διάδοχο του Νασράλα.

Το εκτελεστικό συμβούλιο είναι ένα από τα πέντε όργανα που απαρτίζουν το Συμβούλιο Σούρα, το οποίο είναι το όργανο λήψης αποφάσεων της οργάνωσης.
Επιβλέπει τα πολιτικά ζητήματα, σε αντίθεση με το Συμβούλιο Τζιχάντ που είναι το στρατιωτικό σώμα της Χεζμπολάχ, στο οποίο είναι μέλος ο Χασέμ Σαφιεντίν.

Ο ίδιος έχει μιλήσει στο παρελθόν για την «ισχυρή σχέση» μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), και ιδιαίτερα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020. Ο γιος του Σαφιεντίν είναι παντρεμένος με την κόρη του Σουλεϊμανί.

Ο Σαφιεντίν γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Ντέιρ Κανούν Εν Ναρ του νότιου Λιβάνου. Όπως ο αείμνηστος ηγέτης της Χεζμπολάχ, φοράει το μαύρο τουρμπάνι που σηματοδοτεί ότι είναι «Σαγίντ», ένας σιιτικός τιμητικός τίτλος που δηλώνει την καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ο 60χρονος Σαφιεντίν είχε ορατή παρουσία στην πολιτική σκηνή της Χεζμπολάχ, ειδικά τον περασμένο χρόνο. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, έκανε δηλώσεις καταγγέλλοντας τις ενέργειες του Ισραήλ στον θύλακα και στα νότια σύνορα της χώρας του.

Ο Νασράλα «άρχισε να του προσαρμόζει θέσεις σε μια ποικιλία διαφορετικών συμβουλίων εντός της λιβανικής Χεζμπολάχ. Μερικά από αυτά ήταν πιο αδιαφανή από άλλα. Τον έκαναν να έρθει, να βγει και να μιλήσει», είπε στο Reuters ο Phillip Smyth, ειδικός που μελετά τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Μιλώντας στην τελετή της κηδείας ενός από τα νεκρά μέλη της Χεζμπολάχ τον Μάιο, ο Σαφιεντίν καυχήθηκε ότι η ομάδα του είναι παρόλα αυτά ισχυρή και ανθεκτική, δίνοντας προτεραιότητα, μαζί με τους Ιρανούς συμμάχους τους, στην παλαιστινιακή υπόθεση και την ανάγκη απελευθέρωσης του παλαιστινιακού λαού.

Μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στους βομβητές και τα κινητά της Χεζμπολάχ, ο Σαφιεντίν είπε ότι η οργάνωσή του «δεν θα κάνει πίσω μέχρι το τέλος».

Ο Σαφιεντίν είναι εδώ και πολύ καιρό ένας σκληρός επικριτής της αμερικανικής πολιτικής, την οποία θεωρεί ότι βοηθά και υποκινεί τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο.

Το 2021, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «παρέμβαση» στην εσωτερική πολιτική του Λιβάνου, λέγοντας ότι η «αμερικανική τυραννία σαμποτάρει» τα έθνη της περιοχής, αναφέροντας μεταξύ άλλων το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση το 1997 και το 2017 χαρακτήρισαν τον Σαφιεντίν ξένο τρομοκράτη.