Ελλάδα

Αλκοόλ: Έτσι επηρεάζεται η μνήμη όσων είναι «βαριά ποτήρια»

pexels pexels
Η κατανάλωση αλκοόλ σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια μνήμης ή ακόμα και σοβαρή ζημιά στον εγκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία από τις αγαπημένες συνήθεις των ανθρώπων. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, το αλκοόλ έχει ακόμα και οφέλη για τον οργανισμό.

Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάποση αλκοόλ είναι επικίνδυνη, καθώς όσοι πίνουν είναι πολύ πιθανό να εθιστούν σε αυτό και να καταναλώσουν υπερβολικές ποσότητες. Συμπτώματα όπως θολή όραση και βραδύτεροι χρόνοι αντίδρασης είναι μια καλή ένδειξη για την επίδραση που έχει το αλκοόλ στον εγκέφαλο ενός ατόμου.

Τι συμβαίνει, όμως, όσον αφορά την απώλεια μνήμης που προκαλείται;

Ενώ η πλήρης απώλεια μνήμης είναι σπάνια, η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης και τα μπλακ άουτ είναι κοινά μεταξύ των ατόμων που πίνουν τακτικά. Η έρευνα που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την κατάχρηση αλκοόλ και τον αλκοολισμό αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν αναδρομική απώλεια μνήμης, η οποία αφορά την:

Αναγνώριση
Συγκράτηση
Ανάκληση

προηγούμενων δεδομένων και συμβάντων. Ενώ ο καθένας πάσχει από απώλεια μνήμης σε κάποιο στάδιο, τα «βαριά ποτήρια» είναι πιθανό να κάνουν μεγαλύτερα λάθη σε πολύ πιο τακτική βάση.

Αναλυτικά πώς επηρρεάζει την μνήμη το αλκόολ ιδιαίτερα σε όσους είναι «βαριά»... ποτήρια ΕΔΩ