Παιχνίδια Εξουσίας

Τράγος και έλαφος ίσον Τραγέλαφος - Και όμως, η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί

Τράγος και έλαφος ίσον Τραγέλαφος - Και όμως, η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί
«Μεγάλοι χαμένοι» στην Ελλάδα Κασσελάκης και Ανδρουλάκης- Η ήττα της Λεπέν έδειξε πως υπάρχει λύση και πέραν της ακροδεξιάς- Μεγάλο πολιτικό εργαστήρι ξανά το Παρίσι.

Η μεγάλη ανατροπή στη Γαλλία, με το Λαϊκό Μέτωπο να κερδίζει την πρώτη θέση και τη Λεπέν να βγαίνει τρίτη, δείχνει πως η Ενωμένη Αριστερά μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις και να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς στην κυβερνητική εξουσία.

Η μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της Εθνικής Συσπείρωσης στη χώρα- πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης, ανέτρεψε όλα όσα θεωρούνταν έως τώρα αναπόφευκτα, να διοχετεύεται δηλαδή η λαϊκή οργή στις ακροδεξιές δυνάμεις. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων το μπορεί!

Η Ενωμένη Αριστερά, με ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα- μακάρι να το εφάρμοζαν ως προς τις αρχές του όποτε κατείχαν την εξουσία δυνάμεις όπως οι σοσιαλιστές- εφαρμόζοντας (εν αντιθέσει με τον Εμμανουέλ Μακρόν) στο απόλυτο τη δέσμευσή της ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους της όπου είναι τρίτοι, αντιπαρατιθέμενοι επί της ουσίας με την Μαρί Λεπέν, κατόρθωσε και άλλαξε τη ροή των πραγμάτων. Στοίχημά της τώρα να πιεστεί ο Μακρόν ώστε αν δεν συγκυβερνήσει με την αριστερά, τουλάχιστον να ορίσει έναν πρωθυπουργό που θα έχει την αποδοχή του Λαϊκού Μετώπου. Το πώς θα κινηθεί από τη Δευτέρα ο Γάλλος

Πρόεδρος θα κρίνει πολλά για τις πραγματικές του προθέσεις.

Η Γαλλία έστειλε πάντως ένα καθαρό και σαφέστατο μήνυμα και στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας και εδώ ...νικητές και ηττημένους.

-Η συνεργασία των προοδευτικών μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική και νικηφόρα λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προσεχείς εκλογές.

-Ο μεγαλύτερος ηττημένος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με την τοποθέτησή του (ΕΔΩ) στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του. Και όλα αυτά προκειμένου να «ξορκίσει» την ενιαία προοδευτική παράταξη, που νοιώθει ότι απειλεί την δική του μικροεξουσία!

-Χαμένος, όμως, και ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΕΔΩ), για τον ίδιο στόχο, ενώ ακόμα και τώρα η δήλωση που έκανε ήταν ιδιαίτερα αμήχανη- για να μην πούμε ...ξινή!

-Αντιθέτως, θετική προς την κατεύθυνση της ενότητας ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.