Ελλάδα

Η Μαίρη Μπόση στα Dikaiologitika News: «Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο - Πρέπει να κινηθούμε με αποφασιστικότητα»

Eurokinissi Eurokinissi
«Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, δήλωσε η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μαίρη Μπόση μιλώντας στο Dikaiologitika News. Όπως υπογράμμισε, οι κινήσεις του Ερντογάν «δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν». Τι λέει για τις επόμενες κινήσεις του και πώς πρέπει κατά την κρίση της να κινηθεί η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Μετά την τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, ήρθε η ακόλουθη δήλωση από τον Ερντογάν: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά μας» και ταυτόχρονα, ξεκίνησε μπαράζ υπέρ πτήσεων στον εναέριο χώρο μας. Τι σημαίνουν όλα αυτά και ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν; Πρέπει να αναμένουμε θερμό επεισόδιο;

« Εδώ και αρκετά χρόνια, η Τουρκία έχει μια ξεκάθαρη διεθνή και εθνική πολιτική. Είναι μια πολιτική που ο Ταγίπ Ερντογάν την έχει αναγγείλει κατ’ επανάληψη και σε όλους τους τόνους» λέει στο Dikaiologitika News η Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και προσθέτει:

« Ο Ερντογάν έχει πολύ ενεργή διπλωματία και οι δηλώσεις του είναι πάντα ξεκάθαρες- οι βλέψεις του είναι πολύ σαφείς σε μια σειρά από χώρες, όπως για παράδειγμα η Λιβύη. Οι κινήσεις του δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Η τάση για επεκτατικότητα στο Αιγαίο είναι παρούσα στα λόγια του χθες, σήμερα και έτσι θα είναι και αύριο».

«Η Τουρκία κάνει αυτά που έχει πει ότι θα κάνει  - Δείχνουν ανοχη στην ΕΕ»

Σύμφωνα με την Μ. Μπόση από τότε που ξεκαθάρισε το θέμα της ενέργειας στην περιοχή που σήμερα μπήκε σε τουρκική Navtex, και στον πλούτο που διαθέτει η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η Τουρκία έδειξε πολύ έντονη κινητικότητα την οποία δεν αποκρύπτει.

Για την καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας: « αυτό που βλέπουμε κατ’ αρχάς είναι ότι ΕΕ και μεγάλες δυνάμεις ….«ψελλίζουν». Είναι χλιαρές και χαλαρές απέναντι στο θέμα. Με τον τρόπο που συμπεριφέρονται δείχνουν ανοχή, κάτι το οποίο εξηγείται από τα οικονομικού τύπου συμφέροντα που έχουν με την Τουρκία».

«Δεν δρούμε με ταχύτητα - Πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε με αποφασιστικότητα»

Ερωτηθείσα ποιες πρεπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προλήκτικότητα η Μ.Μπόση τόνισε: « Και τι κάνεις εσύ όταν μπαίνει σπίτι σου ένας κλέφτης; «Το συζητάς μαζί του; Σαφώς όχι. Αποτρέπεις».

Κατά την άποψη της ίδιας, η κινητικότητα της Ελλάδας απέναντι στις υψηλής έντασης προκλήσεις είναι ακόμα σε επίπεδο συζήτησης. Όπως λέει χαρακτηριστικά: « Η κυβέρνηση δεν δρα με την ταχύτητα , την ωριμότητα και την αποφασιστικότητα που οφείλει να δρα, όταν ένα κράτος τρίτο επιβουλεύεται το σπίτι σου, τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα σου.

Προσωπικά, δεν αποκλείω ένα πιο έντονο θερμό επεισόδιο. Είναι αναμενόμενο. Η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έχει όρια και για αυτό πρέπει να αντιδράσουμε με πάσα μέθοδο. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε αναμονή. Πολιτική απόφαση είναι η ενεργοποίηση τους. H καμπάνα έχει πια χτυπήσει για να αρχίσουμε να δρούμε και εμείς με αποφασιστικότητα».