Ελλάδα

Πάλι τα σκουπίδια στην Φυλή;

φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για τη δημιουργία «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Αττική καθώς κορυφαίοι υπουργοί δείχνουν να μην γνώριζαν την νομοθεσία του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (Ν:4342/2015) και αποφάσισαν να κατασκευαστούν δύο εργοστάσια σε Φυλή και Σχιστό προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ.

Στην σύσκεψη της Διϋπουργικής που έγινε στις 5 του μηνός αποφασίστηκε να κατασκευαστούν δύο εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό.

Ωστόσο ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει τα εξής:
- Μονάδες στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών συνολικής δυναμικότητας έως 260.000 tn ετησίως. Οι Μονάδες θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτηµένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών Σ.Μ.Α.
- Μία Μονάδα στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς δυναμικότητας έως 180.000 tn ετησίως. Η Μονάδα θα χωροθετηθεί κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτηµένο χώρο για την κατασκευή κεντρικού Σ.Μ.Α.
- Μία Μονάδα στην νότια Αττική, δυναμικότητας έως 150.000 tn ετησίως.
- Μία Μονάδα στην Βόρειο-ανατολική Αττική, δυναμικότητας έως 60.000 tn ετησίως, που προσδιορίζεται στην ΟΕ∆Α Β.Α. Αττικής.

Η ίδια απόφαση της Διϋπουργικής, γεννά και ερωτηματικά. Ειδικότερα απορία προκαλεί ο αποκλεισμός της Αθήνας. Και αυτό γιατί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τον Κεντρικό Τομέα είχε ως πρώτη προτίμηση τον Ελαιώνα και συγκεκριμένα τον Βοτανικό που είναι περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις για εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Άλλωστε η αρχή της εγγύτητας στον Περιφερειακό Σχεδιασμό πουθενά δεν προβλέπει ότι τα απορρίμματα της Αθήνας θα πρέπει να πάνε στην Φυλή. Τουναντίον προβλέπει ότι κάθε γεωγραφική ενότητα θα διαχειρίζεται να δικά της απορρίμματα.

Η απόφαση

Η απόφαση της διϋπουργικής σχετικά με τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής αναφέρεται ως εξής:
«Δύο νέα έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής ως έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα, τα έργα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:
- Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή της Φυλής. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.
- Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή του Σχιστού. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.»

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι για να επικρατήσει η απόφαση της διϋπουργικής θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά και προσφυγές.