Πολιτική

Ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης και το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω

Ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης και το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω
Ακόμη και αν γίνει σε καλό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την επόμενη εβδομάδα, η ψυχρότητα και η δυσπιστία που χαρακτηρίζει τη σχέση τους δεν αναστρέφονται.

Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν αντικρουόμενες διαρροές για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη είναι απολύτως ενδεικτικό δυσκολίας συνεννόησης και αμοιβαίας καχυποψίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την επιθυμία του να συναντηθούν και συνεπώς η επόμενη κίνηση αναμένεται από τη δική του πλευρά. Από την Χαριλάου Τρικούπη απαντούν ότι επίσημη πρόσκληση δεν έχει φτάσει, θεσμικά, στο γραφείο του Ν. Ανδρουλάκη, υποδηλώνοντας έτσι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν βιάζεται και σίγουρα δεν περιμένει κάτι σημαντικό από μια τέτοια συνάντηση.

Είναι εύλογο ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει κινήσεις καλής θέλησης προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να δείξει συναινετικό προφίλ και θεσμικότητα, αλλά επίσης για να εκθέσει για αδιαλλαξία τον Ν. Ανδρουλάκη εφόσον δεν ανταποκριθεί.

Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες και να επισπευσθεί το ν/σ για την επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές για το οποίο το ΠΑΣΟΚ είναι επί της αρχής θετικό.

Στις αρχές του 2025 οι σχέσεις Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη θα δοκιμαστούν σοβαρά με την προεδρική εκλογή και την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, με σημείο αιχμής την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι έρχονται «δηλητηριώδη δώρα» από το Μέγαρο Μαξίμου και ξεκαθαρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να δώσει σανίδα σωτηρίας στον Κ. Μητσοτάκη αλλά θα διαδραματίσει με υπευθυνότητα το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θεωρούν ότι του αναλογεί επί της ουσίας λόγω της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποδέχονται τις επικρίσεις του πρωθυπουργού για μηδενιστική αντιπολίτευση και, αντίθετα, πιστεύουν ότι έχει αποδειχθεί η δημιουργική ευελιξία του ΠΑΣΟΚ όταν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν συμμερίζονται την επικοινωνιακή υπερεπένδυση σε μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη παρόλο που θα είναι η πρώτη τους και έχει αργήσει τρία χρόνια λόγω των υποκλοπών και των σκιών που έριξαν στη σχέση τους.

Για τον Ν. Ανδρουλάκη διακηρυγμένος στόχος είναι η νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν θα κάνει πίσω από αυτή τη θέση και δεν αφήσει κανένα παράθυρο ανοιχτό για ενδεχόμενη μετεκλογή συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Συνεργάτης του σημειώνει ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του «δεν θα συνεργαστώ με αυτόν που με παρακολουθούσε».