Ελλάδα

Σανίδα σωτηρίας για πολλά παιδιά «Οι Φίλοι του Παιδιού» - Οι συγκλονιστικές ιστορίες, η αγωνία και ο αγώνας για την επιβίωση

«Οι Φίλοι του Παιδιού» «Οι Φίλοι του Παιδιού»
Παιδιά από άπορες οικογένειες. Παιδιά από οικογένειες με πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα βρίσκουν στέγη στο σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού». Η προσπάθεια τόσο του κόσμου όσο και των εργαζομένων είναι πραγματικά τεράστια αλλά δεν φτάνει αυτό. Χρειάζεται την στήριξη όλων μας ώστε οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα να συντελούν το τιτάνιο έργο που έχουν αναλάβει.

Προστατεύουν τα παιδιά, ηλικίας 2 έως 5 ετών, τα οποία προέρχονται από άπορες οικογένειες αλλά και με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Δηλαδή μεγαλώνουν είτε με τον έναν γονιό είτε και με τους δύο μαζί, αλλά στην οικογένεια υπάρχουν προβλήματα (αλκοολισμού, οικογενειακή βία, τοξικομανείς γονείς, φυλακή).

Από πότε λειτουργεί

Να υπενθυμίσουμε ότι το σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού» λειτουργεί από το 1987, 33 χρόνια, και ο παιδικός σταθμός λειτουργεί από το 2007, δηλαδή 13 χρόνια.Από την αρχή της δημιουργίας του σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού» έχουν δώσει αγάπη, στοργή και βοήθεια σε 14214 παιδιά μέχρι σήμερα. Από το 2018 έχουν βοηθήσει 170 άπορες οικογένειες, το σωματείο σιτίζει 250 παιδιά σε μηνιαία βάση, και κατά μέσο όρο φοιτούν 30 παιδιά κάθε χρόνο. Επίσης περίπου σε 30 οικογένειες πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού τους κάθε μήνα.

Ιστορίες παιδιών που αξίζει να διαβάσετε

Μιλήσαμε με την διευθύντρια του σωματείου κ. Παπακωνσταντίνου Νατάσα και μας διηγήθηκε κάποιες ιστορίες παιδιών που έχουν συμβεί μέσα στα χρόνια λειτουργίας του παιδικού σταθμού.

1. Ένα παιδάκι που μεγάλωνε με την γιαγιά του ήταν μαζί τους 3 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφεραν να βρούνε στο παιδί μια ανάδοχη οικογένεια, με την παρέμβαση κρατικής κοινωνικής υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει μια εξαιρετική σχέση της γιαγιάς και της ανάδοχης οικογένειας, και έτσι το παιδί μεγαλώνει με μια γυναίκα, σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον. Ο λόγος που πήγε σε ανάδοχη οικογένεια ήταν διότι οι συνθήκες στις οποίες θα μεγάλωνε δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να μεγαλώσει το παιδί σωστά.

2. Υπήρχε μια οικογένεια πολύτεκνοι με 7 παιδιά. Οι γονείς είχαν βάλει μόνοι τους όλα τους τα παιδιά σε ίδρυμα. Η μητέρα είχε μεγαλώσει και αυτή σε ίδρυμα, και με αυτόν τον τρόπο πίστευε και ήξερε ότι τα παιδιά θα μεγαλώσουν με ασφάλεια και χωρίς οικονομικά προβλήματα, καθώς η ίδια πίστευε ότι δεν ήταν ικανή να τα μεγαλώσει. Το μικρότερο παιδί τους, το φιλοξένησε το σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού» καθώς, είχε προβλήματα συμπεριφοράς, και αντιμετώπιζε προβλήματα σε άλλους παιδικούς σταθμούς, λόγω της έντονης επιθετικότητας και αντιδραστικότητας που είχε. Στα 3 χρόνια που έμεινε εκεί, δούλεψαν πάρα πολύ και με το παιδί και με την ίδια την οικογένεια. Το πολύ ευχάριστο είναι το γεγονός, ότι η οικογένεια κατάφερε και πήρε πίσω όλα τα παιδιά, και μάλιστα πλέον έχουν αποκτήσει και ένα όγδοο μωράκι. Παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που έχουνε, καταφέρνουν πλέον να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σωστά, και βέβαια με την βοήθεια του Σωματείου.

3. Μια ιστορία που πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι όλα μπορούν να ξεπεραστούν, και όλοι μας μπορούμε να ορθοποδήσουμε είναι η παρακάτω. Σε ένα κορίτσι που είχε έρθει από την επαρχία πριν πολλά χρόνια και έπασχε από λευχαιμία, βοήθησε το Σωματείο και στάθηκε δίπλα στις θεραπείες του, αλλά και στην μητέρα του, καθώς ήταν παιδί εκτός γάμου. Το κορίτσι αυτό μεγάλωσε, έγινε δασκάλα και πλέον έχει το δικό του παιδί. Δεν σταμάτησε ποτέ να έχει επικοινωνία με το Σωματείο, και πλέον έχουν και το δικό της παιδί στον σταθμό. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουν και φροντίζουν την οικογένεια. Είναι μια οικογένεια πρότυπο, που όπως είπαμε παραπάνω, μας δείχνει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες στη ζωή μας.

Τι προσφέρει το Σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού»

Όπως καταλάβατε από τις ιστορίες των μικρών παιδιών, η ζωή δεν τους τα έφερε όλα ρόδινα. Τα παιδιά αυτά, εμφανίζουν έντονη παραμέληση σε όλους τους τομείς ανάπτυξής τους καθώς προέρχονται από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Στον παιδικό σταθμό λοιπόν, τα παιδάκια αυτά περνάνε κάποιες ώρες της ημέρας, μέσα σε οργανωμένο, ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον, με δημιουργική ενασχόληση. Μαθαίνουν ότι, υπάρχει και η καλή πλευρά της ζωής.

Δύο εξειδικευμένοι νηπιαγωγοί χρησιμοποιώντας ειδικές παιδαγωγικές μεθόδους και ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσφέρουν γνώση και προσπαθούν να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες των παιδιών.

φαγητο

Φροντίζουν την διατροφή τους, την ατομική τους υγιεινή και την ψυχαγωγία τους. Προσφέρουν στα παιδάκια πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό, κάποια από τα παιδιά σιτίζονται αποκλειστικά στον Παιδικό Σταθμό. Σε καθημερινή βάση τα παιδιά κάνουνε μπάνιο, τους δίνονται καθαρά ρούχα και εσώρουχα, παπούτσια αλλά και τους φροντίζουν την κώμη τους όταν έρθει εκείνη η στιγμή.

κουρεμα

Οι άνθρωποι εκεί παρακολουθούν την σωματική και την ψυχική τους ανάπτυξη, με τακτική παιδιατρική παρακολούθηση, εμβολιασμό, καθώς και οδοντιατρικό έλεγχο. Λογοθεραπεύτρια προσφέρει διάγνωση και θεραπεία σε καθημερινή βάση. Ειδική παιδαγωγός συνεργάζεται ατομικά με τα παιδιά που παρουσιάζουν τα σοβαρότερα προβλήματα και καθοδηγεί τις νηπιαγωγούς για εξειδικευμένα προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών.

Επιπλέον υπάρχει συνεχής συνεργασία με τους γονείς για ενδυνάμωση του ρόλου τους και αξιολόγηση των καταστάσεων που οδηγούν σε δυσμενείς οικογενειακές συνθήκες.Σημειώνεται πως τα παιδιά έχουν το δικό τους κρεβάτι σε έναν πολύ όμορφο χώρο ύπνου.

δωμάτιο ύπνου

Επιπλέον, εννοείται ότι δεν λείπουν οι εκδρομές στη φύση, στο θέατρο και σε κινηματογράφο.Φυσικά και γίνονται πάρτι γενεθλίων στο Παιδικό Σταθμό με τούρτα, κλόουν, δώρα καθώς όπως μας λένε οι ειδικοί, «είναι για τα παιδιά μας ερεθίσματα, εικόνες που τις στερούνται από το οικογενειακό περιβάλλον».

Όπως έχετε καταλάβει οι άνθρωποι στον παιδικό σταθμό θέλουνε σε «λίγες ώρες να χωρέσουν πολλά».

Ο Παιδικός Σταθμός στην ουσία είναι μια μικρογραφία ενός σπιτιού, μιας οικογένειας, μιας ζεστής, μεγάλης αγκαλιάς.

Ας δούμε πώς είναι μια ολόκληρη μέσα στον παιδικό σταθμό

Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 07:00 – 16:00, και όπως αναφέραμε και παραπάνω σε αυτές τις ώρες προσπαθούν να τα χωρέσουν όλα.

1. Ξεκινάνε με το πρωινό τους.
«Η εκπαιδευτική δραστηριότητα αρχίζει και όλοι καθισμένοι στα καρεκλάκια μας, μαθαίνουμε, ακούμε, μιλάμε, μοιραζόμαστε, επικοινωνούμε, μυρίζουμε, χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, το σώμα μας, τη σκέψη μας».

2. Ήρθε η ώρα για το παιχνίδι στον κήπο.

3. Μπαίνουν πάλι στην τάξη τους.
«Κατασκευάζουμε φτιάχνουμε, δημιουργούμε, ακούμε μουσική, μαθαίνουμε ποιήματα, ζούμε τις εποχές. Η τάξη μας γίνεται βουνό χιονισμένο, θάλασσα, καράβι που μας ταξιδεύει, λιβάδι γεμάτο λουλούδια».

4. Ήρθε η ώρα για το μπάνιο.
«Φοράμε καθαρά ρούχα και εσώρουχα»

5. Η ώρα του φαγητού
«Τρώμε το μεσημεριανό μας, γευόμαστε νέες γεύσεις, προσπαθούμε να χορτάσουμε».

6. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πλύσιμο των δοντιών

7. Η ώρα της ξεκούρασης και του ύπνου
«Ξαπλώνουμε στο δικό μας κρεβάτι. Κοιμόμαστε ευχαριστημένοι και τηρούμε την ώρα κοινής ησυχίας».

8. Η ώρα του απογευματινού
«Ξυπνάμε, στρώνουμε το κρεβάτι μας και παίρνουμε το απογευματινό μας γιαούρτι, γλυκό ή κρέμα».

9. Το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ
«Συνεχίζουμε το παιχνίδι μας, φτιάχνουμε πύργους, μαγειρεύουμε στην κουζινούλα μας, πουλάμε στο μαγαζάκι μας, χορεύουμε, ακούμε παραμύθια, βλέπουμε κουκλοθέατρο».

10. Η ώρα του αποχωρισμού
«Τακτοποιούμε τα παιχνίδια στη θέση τους, αφήνουμε την τάξη μας καθαρή και επιστροφή στο σπίτι».

Αύριο πάλι από την αρχή

Πως προέρχονται τα οικονομικά;

Το σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού» διοικείται από 20μελές διοικητικό συμβούλιο που είναι όλοι εθελοντές, είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, και τα έσοδα είναι από τις εκδηλώσεις – bazzar που γίνονται κάθε χρόνο, από δωρεές και από συνδρομές μελών.

Η ετήσια συνδρομή είναι μόνο 60 ευρώ.

Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι ο παιδικός σταθμός λειτουργεί αποκλειστικά με χορηγίες.

Υπάρχουν ιδιώτες και εταιρίες που ευαισθητοποιούνται και βοηθάνε στα έξοδα του σταθμού, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που υπάρχουν και να προσφέρουν σοβαρή βοήθεια για να έχουν τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά αυτά, παρακολουθούνται από ειδικούς και όταν φεύγουν από τον παιδικό σταθμό.

Επόμενος στόχος του Σωματείου

Στόχος του σωματείου, όπως μας ενημέρωσε η διευθύντρια κ. Παπακωνσταντίνου Νατάσα, είναι να μπορέσουν να δημιουργήσουν και ένα κέντρο μελέτης, σαν φροντιστήριο, έτσι ώστε τα παιδιά να παίρνουν την απαραίτητη φροντίδα και την εκπαίδευση και στο δημοτικό.

Με αυτό τον τρόπο θα παίρνουνε και φαγητό που είναι πολύ βασικό, αλλά θα έχουν βοήθεια στα μαθήματα τους και θα μπορούν να μάθουν και ξένες γλώσσες.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το Σωματείο

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, διοργάνωναν συνήθως ένα χριστουγεννιάτικο bazzar, φέτος λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό δεν μπορούνε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν διοργανώσει έναν λαχειοφόρο αγοράς που λειτουργεί μέχρι και το Σάββατο. Μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ και να μπείτε στην σελίδα τους, και να αγοράσετε έστω και ένα λαχείο.

Επιπλέον, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ και θα μεταφερθείτε στην σελίδα τους για να μπορέσετε να κάνετε μια δωρεά, ότι ποσό επιθυμείτε.

Τώρα που είναι και γιορτές οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Επιπλέον, μπορείτε να γίνετε συνδρομητές και να πληρώνετε το ποσό των 60 ευρώ ετησίως.

Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, με ότι έχουμε, ακόμα και λίγα ευρώ.

Οι εποχές είναι δύσκολες και κάποια παιδάκια εκεί έξω μας έχουν ανάγκη.

Μπείτε στη σελίδα ΕΔΩ και θα δείτε αναλυτικά ότι χρειάζεστε.

Το τηλέφωνο που μπορείτε να επικοινωνήσετε είναι το εξής: 210-3451284

IBAN για να κάνετε τις δωρεές:

ALPHABANK

Όνομα Δικαιούχου: Οι Φίλοι Του Παιδιού

Αριθμός Λογαριασμού: 115-002-002-017825

IBAN: GR 49 0140 1150 1150 0200 2017 825