Ελλάδα

Νέο Πρόγραμμα επιδότησης για φυσικό αέριο στη Θεσσαλία

Eurokinissi Eurokinissi
Δημοσιεύτηκε η απόφαση για επιδότηση νοικοκυριών για σύνδεση με φυσικό αέριο - Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δύναται να υποβληθούν το αργότερο έως την 31η Αυγούστου 2022.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Προκήρυξη της Δράσης «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις (Ωφελούμενοι της δράσης):

α) έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, και στις ειδικές περιπτώσεις που η κατοικία αποκτήθηκε μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης ή παραχωρείται δωρεάν, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής
β) δεν έχουν συνάψει (τα ίδια ή οι συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης με την Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης της δράσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
γ) πληρούν τα κριτήρια των κατηγοριών του Πίνακα 3.1.

pinakas

Επιλέξιμες κατοικίες

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη στη δράση, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία, ή μεμονωμένο διαμέρισμα.
- Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, από τον αιτούντα, τυχόν συγκύριο/(συν)επικαρπωτή ή τρίτο με δωρεάν παραχώρηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί. Δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες που εκμισθώνονται.
- Βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και δύναται να συνδεθεί και να τροφοδοτηθεί από την Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).
- Υφίσταται νόμιμα, ήτοι φέρει σχετική οικοδομική άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/ πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο.
- Διαθέτει σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία ή θερμαίνεται από κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία και δεν έχει ληφθεί καμία άλλη επιχορήγηση για αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος από δημόσιο φορέα. Επίσης η αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος δεν έχει ενταχθεί και δεν έχει υποβληθεί για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Για να είναι επιλέξιμη η αλλαγή κεντρικού συστήματος θέρμανσης σε πολυκατοικία θα πρέπει τουλάχιστον το 50% του πλήθους των ιδιοκτησιών με χρήση κατοικίας να είναι επιλέξιμες και η αίτηση να υποβάλλεται από αιτούντες που εμπίπτουν σε μία εκ των δύο κατηγοριών ωφελούμενων του Πίνακα 3.1.

Eπιλέξιμες δαπάνες:

1. Εκπόνηση μελέτης και επίβλεψης κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.
2. α) Ενεργειακή Επιθεώρηση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, και β) έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου.
3. Εργασίες για την έναυση του καυστήρα φυσικού αερίου και την έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης.
4. Εργασίες εγκατάστασης σωληνώσεων, καμινάδας, εργασίες λεβητοστασίου, κ.λπ.
5. Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτροβανών, ανιχνευτών και υλικών σχετικών με τον αερισμό και την απαγωγή καυσαερίων (π.χ. ειδικών θυρίδων με γρίλιες
ή με αεραγωγούς).
6. Προμήθεια υλικών σωληνώσεων φυσικού αερίου και καμινάδα.
7. Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος Καυστήρα - Λέβητα.
8. Εργασίες και υλικά υδραυλικής σύνδεσης συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των υδραυλικών δικτύων του διαμερίσματος στις αυτόνομες θερμάνσεις.

Δικαιολογητικά

1. Αίτηση συμμετοχής πολυκατοικίας / μονοκατοικίας / διαμερίσματος,
2. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του/των αιτούντων.
3. Φωτοαντίγραφο του Εκκαθαριστικού Σημειώματος Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος
4. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε1)
5. Φωτοαντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) του/των αιτούντος/ων.
6. Αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας
7. Υπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή των όρων συμμετοχής στη δράση, τη συγκατάθεση για τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων κ
8. Για πολυκατοικίες:
α) αντίγραφο πρακτικού γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για τη λήψη απόφασης
σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος φυσικού αερίου,
β) υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου / διαχειριστή της πολυκατοικίας ότι αποδέχεται τους όρους της δράσης και ότι θα προσκομίσει τα παραστατικά δαπάνης και
την εξόφληση αυτών και για το μέρος που δεν επιχορηγείται από τη δράση
9. Αντίγραφο οικοδομικής Άδειας
10. Έκθεση Ενεργειακής Επιθεώρησης του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου
11. Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της επιχορήγησης, δύναται να υποβληθούν στο φορέα πιστοποίησης, το αργότερο έως την 31η Αυγούστου 2022.