Ελλάδα

Τσελέντης: Γι' αυτό «υποχώρησε» η θάλασσα από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη

Τσελέντης: Γι' αυτό «υποχώρησε» η θάλασσα από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη
Δεν αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο γιατί δεν παρατηρείται σε μία μόνο θέση, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Η πτώση της στάθμης της θάλασσας στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, που παρατηρείται αυτή την περίοδο, δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα σεισμού, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής 'Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αμπωτη

Επιπλέον, προσθέτει, η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 - 3/3, οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου αντίθετα η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, κατά τον ίδιο, προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού στη χώρα μας.

"Δεν πρόκειται για προσεισμικό φαινόμενο"

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η πτώση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να είναι προσεισμικό φαινόμενο, επειδή σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών από τις τεκτονικές δυνάμεις "φουσκώνει" ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πριν την διάρρηξη και έτσι χαμηλώνει η στάθμη.

Όμως, υπογραμμίζει, ότι "δεν ισχύει αυτό στην περίπτωση μας, γιατί το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε μία μόνο θέση, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως, είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα".

{https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/3785097928223002}

Βασίλης Καψιμάλης, διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ

"Από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί κατά 40 με 45 εκατοστά σε σχέση με τη συνηθισμένη της θέση". Είναι ένα φαινόμενο, προσθέτει, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αστρολογικές είτε μετεωρολογικές. "Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30 είναι μετεωρολογικής προέλευσης"

Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις κατασκευές. Ο ίδιος αποκλείει οποιονδήποτε συσχετισμό με την κλιματική αλλαγή: "Αναμένουμε προς το τέλος του αιώνα να ανεβεί η στάθμη της θάλασσας κατά 60 με 70 πόντους, αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση" τονίζει. Εξίσου κατηγορηματικός είναι και αναφορικά με τη συσχέτιση με γεωλογικά φαινόμενα.

thalassa1

Υπενθυμίζεται οτι υπήρξε ανησχυία σε όλη την Ελλάδα από την πτώση της θάλασσας ακόμη και κατά 8 μέτρα, σε πολλές παραλιακές περιοχές της χώρας, από τον Θερμαϊκό έως την Κρήτη. Η άμπωτη προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους πολίτες που έσπευσαν να αποθανατίσουν το φαινόμενο, με το διαδίκτυο να κατακλύζεται από βίντεο και φωτογραφίες με τα ρηχά νερά.

{https://www.youtube.com/watch?v=qoijfEWsMGM&t=112s}

{https://www.youtube.com/watch?v=vTJY5f01yiU}