Ελλάδα

Άσκηση «Λαίλαπα»: Το Πολεμικό Ναυτικό «κλείδωσε» το Αιγαίο και θορύβησε τους Τούρκους

Άσκηση «Λαίλαπα»: Το Πολεμικό Ναυτικό «κλείδωσε» το Αιγαίο και θορύβησε τους Τούρκους
 Η άσκηση «Ηνίοχος 21» θορύβησε αρκετά τους Τούρκους επιτελείς λόγω του μεγέθους και της ποιότητάς της. Ωστόσο μια άλλη άσκηση, η «Λαίλαπα», μπήκε και αυτή στο μικροσκόπιο των «γερακιών» της Άγκυρας.

Η άσκηση «Λαίλαπα» που διεξήχθη από τις 19 έως και τις 22 Απριλίου, παράλληλα και σε συντονισμό με τον «Ηνίοχο», προβλημάτισε ιδιαίτερα τα επιτελεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Επί τέσσερις ημέρες δεκάδες ελληνικές φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, υποβρύχια και άλλα πλοία αναπτύχθηκαν σε ολόκληρο το Αιγαίο, από τη Λήμνο έως και το Καστελόριζο.

Αυτό που σόκαρε τους Τούρκους είναι πως η άσκηση «Λαίλαπα» εξελίχθηκε σε συνεργασία με την άσκηση «Ηνίοχος».

Τα σενάρια της «Λαίλαπας» περιλάμβαναν πυρά, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εγκλωβισμό εναέριων και θαλάσσιων στόχων από πλοία επιφανείας και υποβρύχια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι συμμετέχοντες έμειναν ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αφού τα απαιτητικά σενάρια σε αέρα και θάλασσα ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Οι Τούρκοι υποστήριξαν πως σχέδιο των Ελλήνων και των Ισραηλινών ήταν να χτυπήσουν με τα μαχητικά τους, τους πυραύλους S-400.

Η τουρκική πλευρά έδωσε -εύλογα- ιδιαίτερη σημασία στα σενάρια αντεπίθεσης που εφαρμόστηκαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τουρκικές πηγές υποστήριξαν ότι στην άσκηση ένα από τα σενάρια που επεξεργάστηκαν Έλληνες και Ισραηλινοί επιτελείς ήταν και καταστροφή των ρωσικών S-400 που διαθέτει η Τουρκία από τα ισραηλινά μαχητικά

Το Ισραήλ συμμετείχε στην άσκηση με έξι μαχητικά F-16 και F-15 και ένα Ιπτάμενο Τάνκερ.