Ελλάδα

Σάλος για την πολτοποίηση βιβλίων από τράπεζα

EUROKINISSI EUROKINISSI
Εντονότατες αντιδράσεις από κόμματα και συγγραφείς προκάλεσε η πολτοποίηση βιβλίων που κατασχέθηκαν από τις εκδόσεις «Γαβριήλιδη».

Χιλιάδες τόμοι βιβλίων που βρέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων «Γαβριηλίδη» πολτοποιήθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25

Οι αντιδράσεις ήρθαν τόσο από κόμματα όσο και από συγγραφείς. Σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει: «Η πολτοποίηση από τις πιστώτριες τράπεζες των βιβλίων που βρέθηκαν στην αποθήκη των εκδόσεων Γαβριηλίδη προκαλεί σοκ στους ανθρώπους του βιβλίου και του πολιτισμού. Ενδεικτικό τόσο των αξιών ενός οικονομικού συστήματος, όσο και της ανυπαρξίας πολιτικής για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες στη χώρα μας. Δεν ενημερώνονται καν οι συγγραφείς των βιβλίων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράσουν αντίτυπα των βιβλίων τους».

«Ώρα να πολτοποιήσουμε τις τράπεζες που, αφού τις διασώσαμε πολλάκις, μετά την ρευστοποίηση των μικρομεσαίων τώρα πολτοποιούν βιβλία.» ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Δεν μας έδωσαν τη δυνατότητα να σώσουμε αντίτυπα»

Σύμφωνα με τους συγγραφείς που πλημμύρισαν τα social media με αναρτήσεις για το θέμα, τα βιβλία που βρίσκονταν στις αποθήκες των εκδόσεων «Γραβιηλίδη» πολτοποιήθηκαν έπειτα από τον θάνατου του εκδότη και την κατάσχεσή τους από τις πιστώτριες τράπεζες. Σήυμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ ώστε να καταφέρουν αν ήθελαν να διασώσουν κάποια από τα αντίτυπα των βιβλίων τους.