Ελλάδα

Εντυπωσιακά καρέ από το «Φεγγάρι της Φράουλας» (εικόνες)

Εντυπωσιακά καρέ από το «Φεγγάρι της Φράουλας» (εικόνες)
Σε εξέλιξη βρίσκεται απόψε, Πέμπτη 24 Ιουνίου, η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2021. Είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου.

Η αποψινή πανσέληνος είναι από παλιά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Αν μη τι άλλο τα στιγμιότυπα που συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός από το αποψινό «Φεγγάρι της Φράουλας» είναι εντυπωσιακά...

ΦΕΓΓΑΡΙ 1

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης στον πλανήτη μας.

ΦΕΓΓΑΡΙ 6

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί.

ΦΕΓΓΑΡΙ 2

Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

ΦΕΓΓΑΡΙ 3

ΦΕΓΓΑΡΙ 4

ΦΕΓΓΑΡΙ 7

ΦΕΓΓΑΡΙ 8