Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία αγκάθια απειλούν να δυναμιτίσουν τη σημερινή ΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία αγκάθια απειλούν να δυναμιτίσουν τη σημερινή ΚΕ
Όλα δείχνουν πρόβα τζενεράλε της σύγκρουσης που προμηνύεται για το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο.

Σε κλίμα ακραία οξυμένων πνευμάτων συνέρχεται σήμερα στις 11:00 η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η οποία καλείται να εγκρίνει το Κείμενο Θέσεων, βάση του οποίου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα ο προσυνεδριακός διάλογος στις Οργανώσεις Μελών του κόμματος.

Με εξαίρεση όμως το κείμενο Θέσεων, για το οποίο δεν φαίνεται να καταγράφονται σημεία τριβής, άλλα θέματα, που αναμένεται να τεθούν στη συζήτηση, είναι εξαιρετικά πιθανό να πυροδοτήσουν το κλίμα.

Άλλωστε, η ατμόσφαιρά στην Κουμουνδούρου έχει πολωθεί εκ νέου τις προηγούμενες μέρες, σε σημείο η Θεοδώρα Τζάκρη να καταγγέλλει από τηλεοπτικού βήματος εκδικητικές διαθέσεις της πλειοψηφίας έναντι των κασσελακικών στελεχών, αλλά και ότι της κλείνουν τα μικρόφωνα στις συνεδριάσεις. Ανεξάρτητα από το αν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες της, οι οποίες έχουν διαψευστεί από στελέχη της άλλης πλευράς, η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε πρόβα τζενεράλε της σύγκρουσης που προμηνύεται για το Έκτακτο Συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τα αγκάθια στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι τα εξής:

α) Το ενδεχόμενο αλλαγής ημερομηνίας εκλογής ΚΕ

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα του οδικού χάρτη, η εκλογή μελών ΚΕ θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των εκλογών για τον πρόεδρο. Ωστόσο, οι 87 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ και άλλες πλευρές της πλειοψηφίας, φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν να μετατεθεί η εκλογή ΚΕ ορισμένες εβδομάδες αργότερα. Σχετική τροπολογία είχε καταθέσει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στην ΚΕ πριν από δύο εβδομάδες, η οποία όμως διαλύθηκε πριν ολοκληρωθεί μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων. Όσοι τάσσονται υπέρ της τροπολογίας, υποστηρίζουν ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο διαδικασιών (κάλπη προέδρου και κάλπη ΚΕ) δημιουργεί τεχνικές δυσκολίες, αλλά κυρίως ισχυρίζονται ότι θά ήταν προτιμότερο πρώτα να ξεκαθαιριστεί η κατάσταση σε σχέση με τον νέο πρόεδρο και με σαφή δεδομένα, να εκλεγεί η νέα ΚΕ.

β) Η παραπομπή Αντώναρου και άλλων προσώπων στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Η ΠΓ της Πέμπτης αποφάσισε να εισηγηθεί στην ΚΕ να προχωρήσει σε καταδίκη προσβλητικών συμπεριφορών και εκφράσεων εναντίον μελών, στελεχών κια οργάνων, αλλά χωρίς χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά το πρόσωπο του Ευάγγελου Αντώναρου. Ωστόσο, η σχετική συζήτηση στην ΠΓ έγινε με ρητό τρόπο πάνω σε όσα είχε αναφέρει ο Ευάγγελος Αντώναρος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και σήμερα. Επίσης, στην ΠΓ φέρεται να συμφωνήθηκε ότι, αν δεν ανασκευάσει από μόνος του, τότε θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Επιπλέον, ο ίδιος μοιάζει να προκαλεί για τα περαιτέρω, καθώς χθες δήλωσε ότι ίσως ο χαρακτηρισμός "χουντικές νοοτροπίες" ήταν υπερβολικός και θα ήταν καταλληλότερο να έχει μιλήσει για "σταλινικές νοοτροπίες"... Ωστόσο, ο Ευάγγελος Αντώναρος φέρεται να είναι ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του Στέφανου Κασσελάκη και το κασσελακικό στρατόπεδο εμφανίζεται αποφασισμένο να τον υπερασπιστεί με τη διαδικασία των συμψηφισμών, όπως έκανε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την εγκύκλιο Συμεωνίδου ή θέτοντας στο τραπέζι τις αγοραίες εκφράσεις (σ.σ. π@π@ρι@) που εκστόμισε ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, σχετικά με το περιεχόμενο του προχθεσινού βίντεο Κασσελάκη.

γ) Το βίντεο κασσελάκη

Τέλος, το κλίμα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα στο ΣΥΡΙΖΑ από το περιεχόμενο του βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς πολλά στελέχη του ασκούν κριτική ότι δεν ξεκαθαρίζει ούτε αν αποδέχεται την καθαίρεση του ούτε αν θα προσπαθήσει να την ανατρέψει στο Συνέδριο ούτε αν θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία. Η μία πλευρά, λοιπόν, βλέπει στρατηγική διάλυσης του Συνεδρίου και προειδοποιεί τον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρήσει στα προβλεπόμενα για την υποψηφιότητα του (30 υπογραφές και πόθεν έσχες έως τις 24 Οκτωβρίου) και η άλλη ότι επιχειρείται να τεθεί εκτός διαδικασίας ο Στέφανος Κασσελάκης.