Ελλάδα

Οι περιοχές σε «κόκκινο» συναγερμό για φωτιά

Οι περιοχές σε «κόκκινο» συναγερμό για φωτιά
Οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες εκτός από τη δυσφορία που προκαλούν αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ειδικά όταν συνδυάζονται με ισχυρούς ανέμους. Αυτές οι συνθήκες φαίνεται να συνδυάζονται, σε τοπικό επίπεδο, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή

Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη το απόγευμα προς το βράδυ θα ενισχυθούν οι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι στον Κορινθιακό κόλπο στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Επιπλέον, η σχετική υγρασία θα είναι εξαιρετικά χαμηλή και η μέγιστη θερμοκρασία την Παρασκευή θα κυμανθεί κοντά στους 37-38 και τοπικά 39οC. Συνεπώς, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι εξαιρετικά άσχημες και θα μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ειδικά σε περιοχές με σημαντική καύσιμη ύλη.

Επομένως, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, η οποία σε σύντομο μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, είναι μεγάλος μέχρι την Παρασκευή τα μεσάνυχτα στις περιοχές της νότιας Βοιωτίας, της Κορινθίας και της Δυτικής Αττικής.

Πολλές μεγάλες πυρκαγιές στο παρελθόν έχουν ξεκινήσει στο τέλος ενός καύσωνα με την ενίσχυση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων (Πάρνηθα 2007, Κινέτα-Μάτι 2018).

Σε κόκκινο πλαίσιο βρίσκονται οι περιοχές που θα πνέουν ενισχυμένοι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι. Με σκούρο κόκκινο πλαίσιο επισημαίνονται οι περιοχές με μεγάλη καύσιμη ύλη (πυκνά πευκοδάση), όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς.

ΦΩΤΙΑ

πηγη φωτογραφίας Meteo