Ελλάδα

Χρήστος Παππάς: Πώς η Αντιτρομοκρατική έφτασε στο κρησφύγετό του, μυστήριο με τα σημειώματα αγάπης (βίντεο, εικόνα)

Χρήστος Παππάς: Πώς η Αντιτρομοκρατική έφτασε στο κρησφύγετό του, μυστήριο με τα σημειώματα αγάπης (βίντεο, εικόνα)
Η Αντιτρομοκρατική έφτασε με συγκεκριμένο σχέδιο στο κρησφύγετο του Χρήστου Παππά, ο οποίος κρατείται, πλέον, στις φυλακές Δομοκού. Σημειώματα αγάπης βρέθηκαν στο σπίτι που κρυβόταν στου Ζωγράφου.

Την ώρα που ο Χρήστος Παππάς βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού με πρώτο αίτημα να μείνει με τον Γιάννη Λαγό στο ίδιο κελί, έγιναν περισσότερα στοιχεία γνωστά για το πώς η αντιτρομοκρατική έφτασε στη σύλληψή του. Ένοχη κρίθηκε η 52χρονη Ουκρανή που τον έκρυβε, μυστήριο με τα σημειώματα αγάπης που βρέθηκαν στο σπίτι που κρυβόταν ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και παρέμενε άφαντος από την καταδίκη του τον περασμένο Οκτώβριο. Έρευνα για εμπλοκή και άλλων προσώπων στην εξαφάνιση του Χρήστου Παππά ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρθηκε στο «Mega», η ΕΛ.ΑΣ. εξάντλησε πρώτα τις πιθανότητες να βρίσκεται ο Χρήστος Παππάς στο εξωτερικό, αλλά τους τελευταίους μήνες υπήρχε βεβαιότητα ότι ο φυγόδικος βρισκόταν στην Αθήνα.

Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση, εντόπιζαν, μάλιστα, αρκετές ομοιότητες με αυτή του επίσης φυγόδικου Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος εντοπίστηκε το 2018 στον Άλιμο.

Η Αντιτρομοκρατική είχε θέσει υπό παρακολούθηση το σπίτι της 52χρονης Ουκρανής για καιρό και είχε σημαντικά στοιχεία για τη διαμονή του εκεί, ενώ όπως υπογραμμίζουν κρυβόταν εξαρχής στο συγκεκριμένο σπίτι στου Ζωγράφου, μετά την εξαφάνισή του.

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν, μάλιστα, την 52χρονη Ουκρανή είχαν την υποψία ότι ήταν αυτή που παρείχε καταφύγιο στον Χρήστο Παππά ακόμα και από τα ψώνια και τα απορρίμματά της, που δεν ταίριαζαν με ένα μοναχικό άτομο που θα έπρεπε να μένει στο διαμέρισμα.

Για τον εντοπισμό του Νο2 της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής οι αστυνομικοί είχαν, μάλιστα, ερευνήσει 400 άτομα, προκειμένου να φτιάξουν κύκλους ερευνών, προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη του Χρήστου Παππά.

Μυστήριο με τα σημειώματα αγάπης που βρέθηκαν στο σπίτι που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς

Την ίδια ώρα, μυστήριο επικρατεί γύρω από τα σημειώματα, τα οποία εντοπίστηκαν στο σπίτι της 52χρονης Ουκρανής, όπου κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς και τα οποία έγιναν γνωστά στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, στο διαμέρισμα ανάμεσα σε άλλα ευρήματα εντοπίστηκαν και κάποια σημειώματα, για τα οποία η κατηγορούμενη για υπόθαλψη εγκληματία δήλωσε άγνοια. Έγραφαν: «ΔΧΠ σ´αγαπάω», «Σ'αγαπάω, αδέκαστος», «Σ'αγαπάω, πατήρ».

Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορός του Περικλής Σταυριανάκης, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής (02/07) ότι το μόνο που τον ρώτησε ο Χρήστος Παππάς είναι εάν είχε λάβει μια επιστολή που του είχε στείλει. «Μου είχε στείλει μαθαίνω ένα γράμμα, αλλά δεν το έχω πάρει ακόμα. Δεν ξέρω ακόμη κάτι παραπάνω. Νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα», είπε συγκεκριμένα ο δικηγόρος του καταδικασμένου χρυσαυγίτη. Δεν αποκλείεται λοιπόν αυτός να ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Χρήστος Παππάς προσπαθούσε να επικοινωνήσει με όσους ήθελε όσο βρισκόταν στο κρησφύγετό του στην περιοχή του Ζωγράφου.

Ψάχνουν ποιοι άλλοι έκρυψαν τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη

Εν τω μεταξύ, ποιοι άλλοι μπορεί να έκρυψαν τον άλλοτε υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ψάχνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών που ξεκίνησε σχετική ποινική έρευνα.

Για υπόθαλψη εγκληματία καταδικάστηκε ήδη η 52χρονη γυναίκα στης οποίας το σπίτι βρέθηκε στου Ζωγράφου.

Αφορμή για τη νέα έρευνα είναι παλιότερες καταθέσεις μαρτύρων στις οποίες φέρεται να κατανομάστηκαν πρόσωπα που πιθανότατα βοήθησαν τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη να διαφύγει τη σύλληψη για περίπου 9 μήνες.

Θα «μιλήσουν» τα κινητά για τυχόν συνεργούς

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ο Χρήστος Παππάς κρυβόταν στο συγκεκριμένο σπίτι και τους εννέα μήνες που ήταν φυγόδικος. Δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και εκδόθηκε η ιστορική απόφαση για την Χρυσή Αυγή και ο ίδιος καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 11 ετών και 9 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πληροφορίες του «ALPHA» αναφέρουν πάντως ότι οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων, που ήταν πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν τον «υπαρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο εάν υπήρχαν κι άλλα πρόσωπα, εκτός της 52χρονης Ουκρανής, που μπορεί να βοήθησαν τον Χρήστο Παππά όσο διάστημα διέφευγε της σύλληψης. Αυτό το ενδεχόμενο, εξάλλου, θα διερευνήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που ξεκινά, με αφορμή σχετικές καταθέσεις μαρτύρων, που είχαν δοθεί στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει τα δύο κινητά τηλέφωνα και το ένα λάπτοπ, που εντοπίστηκαν στο σπίτι της Ουκρανής γυναίκας που τον έκρυβε στο σπίτι της, στου Ζωγράφου. Από την ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου πιθανόν να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα, αν υπήρχαν κι άλλα άτομα που να τον βοήθησαν τους εννέα μήνες. Θεωρούν βέβαιο ότι ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής είχε επαφή με την οικογένειά του και τον δικηγόρο του, αλλά πλέον οι αστυνομικοί θέλουν να διαπιστώσουν, αν επικοινωνούσε και με άλλα άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Χρήστος Παππάς κρύφτηκε βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο που είχε οργανωθεί πολύ καλά και πολύ νωρίς, ενδεχομένως ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη η δίκη για τη Χρυσή Αυγή. Εξάλλου, η 52χρονη είναι ένα άτομο από το στενό του περιβάλλον και την γνωρίζει αρκετά καλά. Όλα αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που θα διενεργήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

{https://www.youtube.com/watch?v=Gg3UbhOv1S0}

Έφθασε στις φυλακές Δομοκού ο Χρήστος Παππάς - Ζήτησε να διαμείνει με τον Γιάννη Λαγό

Το απόγευμα της Παρασκευής (02/07) έφτασε στις φυλακές Δομοκού ο Χρήστος Παππάς,  ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να διαμείνει με τον Γιάννη Λαγό.

Η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες, προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες μέσα στη φυλακή.

Ο 59χρονος, ο οποίος συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική στου Ζωγράφου και αφού οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, μετήχθη το απόγευμα στις φυλακές Δομοκού όπου παρελήφθη από τους υπαλλήλους.

Ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έδωσε ήδη μια πρώτη συνέντευξη στον διευθυντή των φυλακών και στην συνέχεια οδηγήθηκε σε ειδικό χώρο, όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, όπου θα παραμείνει απόψε και για μία εβδομάδα ή 14 μέρες, ενώ παράλληλα θα υποβληθεί σε μοριακά τεστ και αναλύσεις για Covid-19.

Πάντως, και ο ειδικός χώρος που θα κρατηθεί προσωρινά ο Χρήστος Παππάς, βρίσκεται επίσης στην πτέρυγα που βρίσκονται και τα άλλα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής.

pappas filakes domokou klouva afiksi ert

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών στην Ουκρανή που τον έκρυβε - «Χθες ήρθε στο σπίτι, ήμουν οπαδός του»

Νωρίτερα, στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο οδηγήθηκε την Παρασκευή (02/07) η 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία, στο σπίτι της οποίας εντοπίστηκε ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς, το βράδυ της 1ης Ιουλίου, στου Ζωγράφου και καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 30 μηνών (3 εκτιτέοι και 27 με αναστολή). Αφέθηκε ελεύθερη, καθώς της χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στη έφεση. «Χθες ήρθε στο σπίτι, ήμουν οπαδός του», υπογράμμισε στην απολογία της. Με τηλεφώνημα στην ΕΛΑΣ, κάποιος έδωσε τον καταδικασθέντα υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών.

Πιο αναλυτικά, στην απολογία της ενώπιον του Δικαστηρίου η 52χρονη κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι υπέθαλπτε τον Χρήστο Παππά (της ασκήθηκε δίωξη) και υποστήριξε ότι η παραμονή του στο διαμέρισμα ήταν προσωρινή, καθώς την επισκέφθηκε ξαφνικά την Πέμπτη (01/07) και η ίδια δεν σκέφτηκε να ειδοποιήσει τις αρχές.

Υποστήριξε, δηλαδή ότι επρόκειτο περί μιας κοινωνικής-εθιμοτυπικής επίσκεψης του Χρήστου Παππά στο σπίτι της. Είπε, ότι ήταν προσωρινή η παραμονή του στο διαμέρισμα και ούτε κοιμήθηκε ούτε διέμεινε ποτέ εκεί μόνιμα.

Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, εκ των οποίων οι τρεις εκτιτέοι και οι υπόλοιποι με αναστολή. Απέρριψε το αίτημα να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.

Η κατηγορούμενη αφέθηκε, όμως, ελεύθερη, καθώς της χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στη έφεση. Το δικαστήριο καταδίκασε την κατηγορούμενη χωρίς ελαφρυντικό για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Σύμφωνη με την απόφαση του Δικαστηρίου ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος επισήμανε «τελέστηκε η υπόθαλψη. Ακόμα και εάν επρόκειτο για μικρό διάστημα. Η εισαγγελική έδρα δεν πείθεται από τον ισχυρισμό της εθιμοτυπικής επίσκεψης.Το αδίκημα τελέστηκε, η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη.»

Τι υποστήριξε στην απολογία της

Η 52χρονη γυναίκα είπε στο δικαστήριο πως ο Χρήστος Παππάς δεν έμενε στο σπίτι της και πως χθες ήταν η πρώτη φορά που την επισκέφθηκε από όταν καταδικάστηκε και ότι δεν σκέφθηκε να ειδοποιήσει τις Αρχές. Όπως ανέφερε απολογούμενη: «Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι».

Αναλυτικά τόνισε: «Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες. Έχει έρθει κάποιες φορές, ήξερε πού ήταν το σπίτι. Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν. Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις Αρχές. Δεν περίμενα την επίσκεψη. Προφανώς κάποιος είδε τον άνθρωπο και ειδοποίησε τις Αρχές. Ήθελε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα που είχε σε μια βαλίτσα μαζί του».

Στην ερώτηση της Έδρας αν θεώρησε πως θα κινδύνευε σε περίπτωση που ειδοποιούσε τις Αρχές , η 52χρονη απάντησε: «Όχι, δεν το σκέφτηκα. Δεν το έκανα από φόβο αλλά από άγνοια».

-Πρόεδρος: Γιατί δεν ειδοποιήσατε τις Αρχές;

-Κατηγορούμενη: «Το τηλέφωνο ήταν πάνω στο τραπέζι, δεν ήθελα να με δει να καλώ την αστυνομία. Είμαι μοναχοπαίδι, έχω μόνο τη μάνα μου, δεν θα μας έβαζα σε περιπέτεια.

Ήταν έτοιμος να φάει και να φύγει. Ζήτησε να κάνει κάτι στον υπολογιστή, εγώ μαγείρεψα. Δεν μιλούσαμε στο μεσοδιάστημα».

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της κατηγορούμενης για υπόθαλψη εγκληματία και να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πρόταση που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο. “Τελέστηκε η υπόθαλψη. Ακόμα και εάν επρόκειτο για μικρό διάστημα. Η εισαγγελική έδρα δεν πείθεται από τον ισχυρισμό της εθιμοτυπικής επίσκεψης. Το αδίκημα τελέστηκε, η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη».

Ποιος «έδωσε» τον Χρήστο Παππά

Σύμφωνα με τις καταθέσεις αστυνομικών που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, στις 8 το βράδυ της Πέμπτης (02/07) έγινε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία στο οποίο άγνωστος ενημέρωνε ότι η 52χρονη «κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής». Στη συγκεκριμένη διεύθυνση μετέβησαν οι αστυνομικοί και κατά την είσοδό τους στο διαμέρισμα «εντοπίστηκε ο αναζητούμενος».

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο στο διαμέρισμα ανάμεσα σε άλλα ευρήματα εντοπίστηκαν και κάποια σημειώματα, για τα οποία η κατηγορούμενη δήλωσε άγνοια. Έγραφαν: «ΔΧΠ σ´' αγαπάω», «Σ’ αγαπάω, αδέκαστος», «Σ’ αγαπάω, πατήρ», «Δάσκαλος».