Ελλάδα

Στη μάχη κατά του κορονοϊού και η Εκκλησία, «αμαρτία ο μη εμβολιασμός» (βίντεο)

Στη μάχη κατά του κορονοϊού και η Εκκλησία, «αμαρτία ο μη εμβολιασμός» (βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τόνισε ότι με τον εμβολιασμό αποκτούμε ένα εφόδιο προστασίας, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συνανθρώπους μας, την ώρα που η Εκκλησία μπαίνει και αυτή στη μάχη, ώστε να χτιστεί τείχος ανοσίας στη χώρα.

Η Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας πήρε μια ορθή και ισορροπημένη θέση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, για να δημιουργηθεί τείχος προστασίας στη χώρα, όπως είχε ειπωθεί και στην τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και πλέον μπαίνει στη μάχη των εμβολιασμών.

«Αμαρτία ο μη εμβολιασμός», είπε, άλλωστε, στον «ΣΚΑΪ» ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και δικαιολόγησε αυτή την άποψή του. Την ώρα που ανακοινώθηκε ότι στην Ιερά Σύνοδο για τους εμβολιασμούς θα βρεθούν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τόνισε ότι με τον εμβολιασμό αποκτούμε ένα εφόδιο προστασίας, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συνανθρώπους μας.

«Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ηθική και μια πράξη ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας», επεσήμανε ο σεβασμιότατος και προσέθεσε ότι η εξέλιξη και η πορεία της πανδημίας απαιτεί πλέον την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

«Η πλειονότητα των ιερέων έχει εμβολιαστεί και πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι ιερείς, αλλά και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με ανθρώπους. Έτσι μόνο θα δημιουργήσουμε ένας τείχος», υποστήριξε ο Μητροπολίτης.

Σχετικά με το θέμα περί αμαρτίας, ο σεβασμιότατος διευκρίνισε πως «κάθε τι το οποίο έχει να κάνει με ικανοποίηση του ατομισμού μας και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο ή την καταστροφή του συνανθρώπου μας, για την εκκλησία είναι αμαρτία. Υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία, από το να προκαλούμε θάνατο στον συνάνθρωπο;»

Τέλος, σχετικά με το αν η εκκλησία μπορεί να αποκλείσει κάποιους πιστούς που έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ότι στην εκκλησία δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει αυτόν που έχει ή δεν έχει εμβολιαστεί: «Αυτό που μπορεί να κάνει η εκκλησία είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Στην Ιερά Σύνοδο για τους εμβολιασμούς Κικίλιας και Τσιόδρας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και τους εμβολιασμούς και ανέφερε ότι την Τρίτη (13/07) θα επισκεφθούν την Ιερά Σύνοδο μαζί με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα και θα έχουν συνομιλίες.

«Αγαπάμε τη χώρα μας, θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία μας γι’ αυτό και πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», τόνισε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως είναι πατριωτικό καθήκον για όλους ο εμβολιασμός.

 Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο και να προφυλάξουμε την κοινωνία από ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες υγείας για να κερδίσουμε την ελευθερία μας.

Αναφορικά με τις καταγγελίες που αφορούν ιερείς στην Κρήτη ότι αρνούνται τη Θεία Κοινωνία σε εμβολιασμένους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι την Τρίτη θα επισκεφθούν την Ιερά Σύνοδο μαζί με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

«Αντάρτικο» από τους ιερείς στην Κρήτη: Αρνούνται να μεταλάβουν εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού

Αίσθηση έχει προκαλέσει η καταγγελία που έκανε, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, σε συνέντευξή στου στο «Ράδιο Κρήτη», αναφέροντας ότι ιερείς αρνούνται να μεταλάβουν εμβολιασμένους πολίτες κατά του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα που στην Κρήτη υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στον εμβολιασμό σε απομακρυσμένες περιοχές, μετά από τη σχετική κινητοποίηση, ενώ η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Εκκλησία να παροτρύνει τους καχύποπτους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι δέχεται καταγγελίες πολιτών, ότι κληρικοί τους «απειλούν» ότι αν εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, θα αρνούνται τη μετάληψη και την εξομολόγηση.

Τι απαντούν οι κληρικοί

Απαντώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, πατέρας Ζαχαρίας Αδαμάκης, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κληρικών της Κρήτης έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, κάτι που επαναλήφθηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση του εκκλησιαστικού οργάνου.

Ο κ. Αδαμάκης έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις, που δε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τους ιερείς του νησιού.

«Εμείς θέλουμε να βγαίνουμε στον άμβωνα, και να βλέπουμε όλους τους πιστούς, εκεί, και υγιείς», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία Της Κρήτης, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.