Πολιτική

Ερώτηση Φαραντούρη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα καρτέλ

Ερώτηση Φαραντούρη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα καρτέλ
Ο Νίκος Φαραντούρης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων.

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού και την καταπολέμηση των καρτέλ στην Ελλάδα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης. Στην ερώτησή του, ο κ. Φαραντούρης αναδεικνύει την πολυδιάσπαση των Αρχών Ανταγωνισμού και των Ρυθμιστικών Αρχών στη χώρα, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), και επικεντρώνεται σε τομείς με ολιγοπωλιακή διάρθρωση, όπως οι τηλεπικοινωνίες, όπου οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους.

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων, τον ελλιπή συντονισμό και την αποσπασματική εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου παρατηρούνται συνθήκες σκληρού μονοπωλίου, οι έλεγχοι για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού είναι ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα τις υπερβολικά υψηλές τιμές και την χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη, ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών παραμένει χαμηλή.

Σημαντική είναι επίσης η αύξηση των καταγγελιών καταναλωτών στον Συνήγορο του Καταναλωτή το 2023, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Ο κ. Φαραντούρης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πέρυσι αποφεύχθηκε στο παρά πέντε η επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής από τους παρόχους, έπειτα από αντιδράσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή και καταναλωτικών ενώσεων.

Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το αν ο κατακερματισμός των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων προάγει την αποτελεσματική συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και αν σκοπεύει να παρέμβει για την καταπολέμηση της καρτελοποίησης της αγοράς, διασφαλίζοντας την προστασία των καταναλωτών.