Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: «Μας άφησαν να καούμε από την αρχή ως το τέλος, δεν είχε έρθει κανείς»

INTIME INTIME
«Το τι έγινε τότε το έχω μέσα μου κάθε ημέρα, όμως το τι συμβαίνει σήμερα είναι επίσης πολύ άσχημο γιατί ακριβώς δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αν ξανά πιάσει φωτιά στο λόφο ζούγκλα που μένω πάλι ανάποδα την μαραθώνια θα τρέχουμε για να σωθούμε», τα λόγια αυτά της Βαρβάρας Κασσελούρη απηχούν μια κατάσταση που επιβεβαιώνεται από τους κατοίκους του Ματιού και των γύρω οικισμών τρία χρόνια μετά τον πύρινο όλεθρο.

Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 από την Πεντέλη, και αφού «πέρασε» τη Μαραθώνας κατέβηκε στο Μάτι.

Συνολικά 102 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Το νεότερο θύμα ήταν μόλις 6 μηνών και το γηραιότερο 93 ετών.

Ο γολγοθάς των συγγενών των θυμάτων συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες με την ταυτοποίηση των σορών, καθώς εξαιτίας της αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους, ήταν ακόμα πιο δύσκολο.

Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν εν πολλοίς αβοήθητοι, «τόσους μήνες», λέει η κα. Κασσελούρη, «δεν μάζεψαν ούτε τα ξερόχορτα και το κάνουν τώρα ενόψει των σημερινών εκδηλώσεων».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μιτρακίδης ο οποίος επίσης έχασε φίλους και γείτονες, αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι το πολεοδομικό της περιοχής δεν ήταν το πρόβλημα και αναδείχθηκε ακριβώς για να καλυφθεί η κρατική ανεπάρκεια.

«Μας άφησαν να καούμε από την αρχή ως το τέλος και μέχρι τις 10.30 το βράδυ δεν είχε ακουστεί ούτε σειρήνα, δεν είχε έρθει κανείς».

Και συνεχίζει συγκινημένος, «τα ερωτήματα μας παραμένουν αναπάντητα, έχουμε ένα μεγάλο γιατί και από κανένα δεν ακούσαμε μια συγνώμη».

Το απόγευμα στις 6 θα γίνει το καθιερωμένο προσκλητήριο νεκρών στο Νέο Βουτζά και το βράδυ θα υπάρξει εκδήλωση μνήμης στον Αθλητικό Σύλλογο Νέου Βουτζά.