Ελλάδα

Νέο τεράστιο μέτωπο φωτιάς στην Ηλεία: Εκκενώνονται και άλλα χωριά, τραυματίες πολίτες και πυροσβέστες

Νέο τεράστιο μέτωπο φωτιάς στην Ηλεία: Εκκενώνονται και άλλα χωριά, τραυματίες πολίτες και πυροσβέστες
Εντολή εκκένωσης δόθηκε για έξι ακόμη χωριά στην Ηλεία όπου το μέτωπο της φωτιάς μαίνεται ανεξέλεγκτα, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να απειλεί την Αρχαία Ολυμπία. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 19 περιοχές, τραυματίες πολίτες και πυροσβέστες.

Το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία απέκτησε ξανά τεράστιες διαστάσεις λόγω και του αέρα και απειλούνται νέα χωριά, όχι προς την πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης και για άλλες περιοχές. Συνολικά στην περιοχή έχουν εκκενωθεί 19 χωριά. Τραυματίστηκαν ελαφριά δυο κάτοικοι που συμμετείχαν στην κατάσβεση. Στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα. Κάτοικοι με λάστιχα ρίχνουν νερό σε σκεπές σπιτιών.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για οχτώ οικισμούς. Αναλυτικότερα, το μήνυμα για εκκένωση που στάλθηκε μέσω του «112» αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας εκκενώστε τώρα προς 'Ασπρα Σπίτια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». 

Η φωτιά απειλεί πλέον το χωριό Βύλιζα για το οποίο έχει δοθεί ήδη εντολή εκκένωσης προς Άσπρα Σπίτια. Το μέτωπο από τη μία πλευρά καίει πεύκα και από την άλλη ελαιόδεντρα.  προχωρά σε δύσβατες περιοχές, που δεν είχαν καεί το 2007

Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Ο αέρας είναι ανατολικός και κατευθύνεται προς το χωριό.

{https://twitter.com/112Greece/status/1423246649678249984?s=20}

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η φωτιά δεν απειλεί τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο ή τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας καθώς προχωρά ανατολικότερα.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, το μέτωπο προχωρά σε δύσβατες περιοχές, που δεν είχαν καεί το 2007. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, ωστόσο, έχει προχωρήσει η φωτιά γιατί την σπρώχνει ο αέρας.

Δυο πολίτες τραυματίες

Όπως αναφέρθηκε, δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων).