Ελλάδα

Φωτιά στα Βίλια: Για τρίτη μέρα αγώνας με τις φλόγες - Μάχες με τις αναζωπυρώσεις (βίντεο)

EUROKINISSI EUROKINISSI
Μάχη με τις αναζωπυ΄ρώσεις δίνουν οι δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά στα Βίλια. Περισσότεροι από 400 πυροσβ΄έστες επιχειρούν ακόμα στο μέτωπο.

Για τρίτη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στα Βίλια με τους κατοίκους να δίνουν κι εκείνοι, δίπλα σε πυροσβέστες και εθελοντές μάχη για να σώσουν την περιοχή τους. Οι αλλαγές στη φορά του ανέμου και της κατεύθυνσης που παίρνουν κάθε φορά οι φλόγες είναι συνεχείς και είναι και εκείνες που δημιουργούν και την ανησυχία για το μέτωπο. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν πλέον σταματήσει λόγω της νύχτας. 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει «τείχος» γύρω από το χωριό των Βιλίων κατάφεραν το απόγευμα να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φθάσει στα σπίτια ωστόσο είναι σε εξέλιξη με διάσπαρτες εστίες.

Αυτήν την ώρα δεν φυσάει ενώ την νύχτα αναμένεται ότι οι άνεμοι που επίσης δεν θα είναι ισχυροί θα γυρίσουν σε βορειοανατολική κατεύθυνση γεγονός που σημαίνει ότι θα στρέψουν την πυρκαγιά προς τα καμένα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης νωρίτερα, στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχείρησαν στο σύνολό τους 29 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev. 

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 427 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 149 οχήματα, ενώ στο σημείο βρίσκονται και η δύναμη από την Πολωνία που νωρίτερα αποθεώθηκε από κατοίκους της περιοχής για τη συμβολή της στη μάχη με τη φωτιά. Οι Πολωνοί έχουν πάει στα Βίλια με 143 πυροσβέστες και 46 οχήματα. 

Τα Βίλια εκπέμπουν SOS

«Τα Βίλια εκπέμπουν SOS», δήλωνε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης μετά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή με τις φλόγες να βρίσκονται, πλέον, μία ανάσα από τα σπίτια.

«Βλέπω αναποτελεσματικότητα, τα Βίλια εκπέμπουν SOS», ανέφερε ακόμη ο κ. Στάθης και έκανε έκκληση να σπεύσουν όλα τα εναέρια μέσα να σπεύσουν στην περιοχή. «Στείλτε ό,τι εναέριο μέσο πυρόσβεσης υπάρχει, ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής χάνεται», επισήμανε με δραματικό τόνο ο δήμαρχος Μάνδρας.

Πιθανή η εκκένωση στα Βίλια

Λεωφορεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση στα Βίλια, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Πέππα.

Ο ίδιος μίλησε στον ΣΚΑΪ και είπε πως λεωφορεία βρίσκονται σε ετοιμότητα στο χωριό προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοί του, πολλοί από τους οποίους, πάντως, λείπουν σε διακοπές.

Υπάρχουν κι εκείνοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που εμφανίζονται διστακτικοί ως προς το να αποχωρήσουν, εάν χρειαστεί, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, αν δοθεί εντολή εκκένωσης, ο κόσμος θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρχών, δήλωσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε, εξάλλου, πως η πυρκαγιά απέχει περί τα 500 μέτρα, ή λίγο παραπάνω, από οικίες στον οικισμό.

Νωρίτερα, ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πλάνα σύμφωνα με τα οποία οικία εκτός του χωριού παραδόθηκε στις φλόγες.

Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει "τείχος" για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Παρανάλωμα του πυρός σπίτι κοντά στα Βίλια

Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο.

Ασταμάτητο το πύρινο μέτωπο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.