Ελλάδα

«Ηλεκτρονικό ψάρεμα»: Πώς επιτήδειοι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών (βίντεο)

«Ηλεκτρονικό ψάρεμα»: Πώς επιτήδειοι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών (βίντεο)
Οι δράστες στοχεύουν στην υποκλοπή στοιχείων από κάρτες και e-banking με σκοπό την υπεξαίρεση χρηματικών ποσών από ανυποψίαστους πολίτες - Το ύποπτο sms που πρέπει να σας κινητοποιήσει

Θύματα της απάτης του νέου ηλεκτρονικού ψαρέματος - γνωστού και ως «phishing» - πέφτουν καθημερινά όλο και περισσότεροι καταναλωτές, καθιστώντας απαραίτητη την προληπτική ενημέρωση για τα θέματα ασφαλείας του e-banking.

Όπως σημειώνει ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, επιτήδειοι «κάνουν μετακινήσεις χρημάτων ή πιστώνουν τα χρήμτα σε κάρτες δικές τους ή κανουν διάφορες χρεώσεις με τις κάρτες μας και μας "φεσώνουν" τις κάρτες όσο δεν πάει, έτσι λοιπόν τα χτυπήματα είναι πολλαπλά και παράλληλα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Mega, το υποψήφιο θύμα λαμβάνει το ακόλουθο μήνυμα στο κινητό του, από αριθμό που υποδύεται την ταυτότητα μιας τράπεζας:

«Όλες οι κάρτες απενεργοποιούνται προσωρινά για διαδικτυακές πληρωμές μέχρι να εγγραφείτε στα αναβαθμισμένα μέτρα ασφαλείας. Για ενεργοποίηση πατήστε το ακόλουθο link».

Σε περίπτωση που το θύμα πατήσει το link, μεταφέρεται σε ένα διαδικτυακό ιστότοπο το οποίο ζητάει από τον χρήστη να καταχωρήσει προσωπικά δεδομένα, όπως είναι το username και ο κωδικός πρόσβασης.

Ο δράστης αποκτά έτσι τον πλήρη έλεγχο του λογαριασμού της ηλεκτρονικής τράπεζας και μπορεί πλέον να πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές μέχρι και τον μηδενισμό του λογιστικού υπόλοιπου.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που κάποιος λάβει κάποιο ύποπτο sms συστήνεται να μην πατήσει το σύνδεσμο και να επικοινωνήσει άμεσα με την τράπεζα του.

Αναβάθμιση λογισμικού στις ηλεκτρονικές απάτες έχουν κάνει οι κομπιναδόροι που “παγιδεύουν” και ξαφρίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.