Market Maven

Τα αποθεματικά ασφαλείας των τραπεζών, «παλιοσίδερα» λειτουργικός εξοπλισμός των ΕΑΣ και οι διαβουλεύσεις του ΔΑΑ για το Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών

Τα αποθεματικά ασφαλείας των τραπεζών, «παλιοσίδερα» λειτουργικός εξοπλισμός των ΕΑΣ και οι διαβουλεύσεις του ΔΑΑ για το Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών

Τα αποθεματικά ασφαλείας των τραπεζών

Μια σειρά αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν στη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών, οδηγιών και συστάσεων, αποφάσισε τον καθορισμό του ποσοστού του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας στο 0,25%, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2025.

Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας λειτουργεί ως προστασία κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής ύφεσης, βοηθώντας τις τράπεζες να διατηρούν επαρκή κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίζουν συστημικούς κινδύνους. Πέρα από τον καθορισμό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος, η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος προσδιόρισε τα λοιπά συστημικά σημαντικά ιδρύματα (O-SII) για το έτος 2024.

Οι τράπεζες που αναγνωρίστηκαν ως συστημικά σημαντικές είναι η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς Financial Holding, η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών και η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών. Η συστημική σημασία των ιδρυμάτων αυτών καθορίστηκε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που περιλαμβάνουν το μέγεθος, τη σημασία για την οικονομία, την πολυπλοκότητα και τη διασύνδεσή τους με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη διαχείριση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας των πιστωτικών ιδρυμάτων, άφησε αμετάβλητο το απόθεμα ασφαλείας O-SII για το έτος 2025 για τα ιδρύματα που αναγνωρίζονται ως λοιπά συστημικά σημαντικά ιδρύματα ως εξής: Σε ποσοστό 1,25% για την Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία σε ενοποιημένη βάση.

Σε ποσοστό 1,00% για τα ακόλουθα ιδρύματα: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε ατομική και ενοποιημένη βάση. Πειραιώς Financial Holdings σε ενοποιημένη βάση και Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία σε ατομική βάση. Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία σε ατομική βάση. Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία σε ενοποιημένη βάση και Alpha Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία σε ατομική βάση. Το O-SII απόθεμα ασφαλείας λειτουργεί ως μέτρο μακροπροληπτικής πολιτικής και αποβλέπει στη μείωση του ηθικού κινδύνου και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών. Ο ηθικός κίνδυνος προκύπτει από την προσδοκία ότι οι τράπεζες δεν θα αφεθούν να καταρρεύσουν λόγω της συστημικής τους σημασίας, κάτι που στο παρελθόν τις οδηγούσε σε υπερβολική ανάληψη ρίσκου.

«Σκραπ» λειτουργικός εξοπλισμός των ΕΑΣ

Σαν παλιοσίδερα, κατά το κοινώς λεγόμενο «σκραπ», θα εκποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ εξοπλισμός των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ο οποίος ωστόσο σύμφωνα με τους εργαζόμενους των ΕΑΣ χαρακτιρίζεται σε μεγάλο βαθμό λειτουργικός. Γιατί λοιπόν γίνεται αυτό; Διότι το ΤΑΙΠΕΔ και η Διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων «βιάζονται» να αδειάσουν από εξοπλισμό οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό και να μεταφερθούν στο Λαύριο μόνον τα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για τις γραμμών παραγωγής πυρομαχικών της κοινοπραξίας HDS-MSM EXPORT S.R.O.

Στην εν λόγω νεοσύστατη κοινοπραξία τα ΕΑΣ μετέχουν με 51% και η σλοβακική εταιρεία MSM EXPORT με 49%, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε σκανδαλωδώς το management στην MSM EXPORT η οποία είναι θυγατρική του τσεχικού ομίλου CSG (Czechoslovak Group). Πάντως τα έσοδα από την διαδικασία εκποίησης, διάθεσης και αξιοποίησης του εξοπλισμού των ΕΑΣ θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και όχι στους Τσέχους.

Στη βάση των παραπάνω ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε απόφαση με την οποία έθεσε αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την απομάκρυνση του υπό εκποίηση εξοπλισμού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων από τις εγκαταστάσεις του Υμηττού. Η απόφαση καθορίζει τις λεπτομέρειες της δημοπρασίας και τον τρόπο με τον οποίο ο πλειοδότης πρέπει να οργανώσει την άμεση απομάκρυνση του εξοπλισμού, μόλις αυτός κατακυρωθεί, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις. Είπαμε η βιασύνη δεν κρύβεται…

Διαβουλεύσεις ΔΑΑ για τα τέλη

Μπορεί η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας να απέρριψε την προσφυγή της Ryanair κατά της απόφασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για την αύξηση του Τέλους Εξυπηρέτησης Επιβατών (ΤΕΕ), κρίνοντας ότι η αύξηση είναι νόμιμη και συμβατή με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο συνέστησε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να προβεί σε διαβουλεύσεις με τους χρήστες των αεροπορικών υπηρεσιών μέχρι το τέλος του 2024, ώστε να καθοριστούν οι αεροναυτικές χρεώσεις για το έτος 2025.

Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι αεροπορικές εταιρείες θα ικανοποιηθούν από αυτές τις διαβουλεύσεις και εάν θα θεωρήσουν τις αυξήσεις ανάλογες των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών.

Γυναικεία υπόθεση το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για την έμφυλη ισότητα στη δημόσια απασχόληση στις ευρωπαϊκές χώρες του Οργανισμού, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση «Government at a Glance 2023», κατέδειξαν ενδιαφέρουσες μεταβολές όσον αφορά στην παρουσία ανδρών και γυναικών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, με ποσοστό 54%.

Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην ίση εκπροσώπηση των γυναικών στις ανώτερες διευθυντικές θέσεις του δημοσίου. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021, οι γυναίκες κατείχαν το 56,4% των ανώτερων διευθυντικών θέσεων του δημοσίου, μια αύξηση από το 41,7% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2011. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις αλλαγές στη συγκρότηση της Ομάδας Συντονισμού (Task Force) για την παρακολούθηση, το συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των δράσεων, έργων ή και ομάδας έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνει πολλές γυναίκες σε θέσεις κλειδιά. Η νέα σύνθεση της Task Force περιλαμβάνει 8 γυναίκες και 3 άνδρες, γεγονός που αναδεικνύει μια αξιοσημείωτη κυριαρχία των γυναικών.

Με μέλη όπως η Βασιλική Παντελοπούλου, η Ειρήνη Κλουκινιώτου, η Ελένη Βρέντζου, η Αντωνία Τσακνάκη, η Παρασκευή Χαμηλού, η Σταυρούλα Λιναρά, η Άννα Παπαδοπούλου και η Μαγδαληνή Τσιρώνη, η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων καλύπτεται από γυναίκες που κατέχουν κρίσιμες θέσεις στον τομέα της χάραξης της οικονομικής πολιτικής. Η συμμετοχή στην Task Force του Μιχαήλ Αργυρού, του Μάνου Αντωνόπουλου και του Κωνσταντίνου Μαραγκογιάννη παραμένει σημαντική, καθώς συμπληρώνει την τεχνοκρατική και ακαδημαϊκή εμπειρία της Ομάδας Συντονισμού.

«Μάννα εξ ουρανού»

Σαν «μάννα εξ ουρανού» βλέπουν πολλοί Δήμοι το νέο Ειδικό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με τίτλο «Απόκτηση Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2024». Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη των Δήμων, προσφέροντας χρηματοδότηση για την απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου στις αστικές περιοχές, ενισχύοντας τη διατήρηση του αστικού περιβάλλοντος και αποτρέποντας την οικοδομική εκμετάλλευσή τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη εξόδων απαλλοτρίωσης και απόκτησης κοινόχρηστων χώρων που έχουν χαρακτηριστεί βάσει πολεοδομικών ρυθμίσεων. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού από όλη την Ελλάδα, που καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν βάσει της πολεοδομικής σημασίας των προς απόκτηση χώρων και της επείγουσας φύσης της απαλλοτρίωσης. Οι χώροι μπορεί να περιλαμβάνουν πάρκα, πλατείες και άλλες περιοχές πρασίνου που είναι σημαντικές για τις τοπικές κοινωνίες. Οι Δήμοι που θα εγκριθούν για χρηματοδότηση θα έχουν έξι μήνες για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, με την υποχρέωση να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στο Πράσινο Ταμείο. Σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών ή άλλων όρων, η χρηματοδότηση θα θεωρηθεί αχρεώστητη και θα ανακτηθεί από το Πράσινο Ταμείο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.