Ελλάδα

Επιστροφή στην προ Covid περίοδο: Ραγδαία αύξηση της κίνησης, έως και μισή ώρα παραπάνω οι οδηγοί στα ΙΧ τους (βίντεο)

(Φωτ.: Intime) (Φωτ.: Intime)
Το τελευταίο διάστημα, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου γίνονται μάρτυρες μιας θεαματικής αύξησης της κίνησης στους δρόμους. Επιστημονική έρευνα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα γιατί παρατηρείται καθημερινά αυτό το μποτιλιάρισμα και πώς θα λυθεί το ζήτημα.

Διάγνωση του προβλήματος, συγκριτικά στοιχεία με άλλες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού αλλά και προσέγγιση «θεραπείας» του ζητήματος της μεγάλης κίνησης στους δρόμους, που παρατηρείται αυτή την περίοδο, επιχειρεί να καταγράψει η έρευνα του Πρώτου Προγράμματος που γίνεται από κοινού με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Η έρευνα, μεταξύ άλλων, καταδεικνύει αφενός ότι οι μετακινήσεις για εργασία πλησιάζουν τα επίπεδα προ Covid εποχής, καθώς και ότι οι μετακινήσεις προς πάρκα και πλατείες αυξήθηκαν κατά 47%. Ενδεικτικά, θα πρέπει να τονιστούν ορισμένα στοιχεία της έρευνας, όπως ότι η κίνηση στην Κηφισίας είναι πάνω από 30% έως 45% (!), η κίνηση στην Αττική Οδό αυξήθηκε 15% περίπου ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι και στον αυτοκινητόδρομο του Κηφισού οι οδηγοί περνούν πλέον περισσότερο χρόνο (μισή ώρα επιπλέον) στα οχήματά τους.

Για την έρευνα του Πρώτου Προγράμματος και του ΕΜΠ μίλησε στην ΕΡΤ ο Θάνος Σιαφάκας. Όπως ανέφερε, η έρευνα επικεντρώνεται σε τρεις θεματικές: τη διάγνωση του θέματος, τα συγκριτικά στοιχεία με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και η θεραπεία - πρόταση - λύση του ζητήματος. Ο Θ. Σιαφάκας έκανε λόγο «τεράστιο πρόβλημα», υπογράμμισε ότι ο κόσμος φοβάται πανδημία και χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, το οποίο ωστόσο έχει γίνει και συνήθεια για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Είπε ακόμη ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς τα εισιτήρια έπιασαν τα 3/4 του 2019 έως τώρα. Στο μεταξύ, να τονίσουμε ότι επιστρέφει και το μέτρο του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας από τις 25 Οκτωβρίου.