Ελλάδα

Κακοκαιρία Μπάλλος: Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη

(Φωτ.: Eurokinissi) (Φωτ.: Eurokinissi)
Σύσκεψη για την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00 στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη

Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη (12/10), πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του γενικού διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου, ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από το βράδυ της Τετάρτης (13/10).

Κατά τη τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (14/10) περνά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας «Μπάλλος» από τη χώρα μας, το οποίο θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας μας με έμφαση το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. «Θα πέσει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα με τον κίνδυνο για πλημμύρες να είναι αυξημένος», υπογραμμίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Την Παρασκευή το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας θα μετατοπιστεί λίγο πιο νότια και θα επηρεαστεί η δυτική, κεντρική και νότια χώρα. «Μάλιστα είναι αρκετά πιθανό να δούμε να σχηματίζεται στο Ιόνιο ένας Μεσογειακός κυκλώνας ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την τροχιά του.

Υπάρχουν δύο σενάρια, είτε αυτό το κύμα θα αρχίζει να μετατοπίζεται μέσα στο Ιόνιο και τελικά θα καλύψει το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας για να αρχίζει να εξασθενεί, είτε θα ακολουθήσει μία πιο νότια τροχιά για να περάσει προς τα νότια θαλάσσια τμήματα και να απασχολήσει κυρίως την ανατολική και νότια χώρα», τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά - νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ νότιους ΑΝΕΜΟΥΣ εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Την ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.