Ελλάδα

Ανησυχία στην Πολιτική Προστασία για την επιδείνωση του καιρού - Πού εντοπίζονται τα προβλήματα

Ανησυχία στην Πολιτική Προστασία για την επιδείνωση του καιρού - Πού εντοπίζονται τα προβλήματα Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Δεν έχουν γίνει καθαρισμοί στα ρέματα της Αττικής, αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Ανησυχία επικρατεί στον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων το επόμενο τριήμερο. Ο κίνδυνος εντοπίζεται στο ενδεχόμενο να εκδηλωθούν παράλληλα με τις βροχές και πυρκαγιές που θα προκύψουν από τους πολλούς κεραυνούς, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας πέρα από τους καθαρισμούς των ποταμών την πρώτη περίοδο μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias τον Σεπτέμβριο του 2023, δεν έχουν καν ξεκινήσει. Επίσης δεν έχουν γίνει καθαρισμοί στα ρέματα της Αττικής ούτε έχουν μαζευτεί τα καμένα της πυρκαγιάς της 11ης Αυγούστου που ξέσπασε στον Bαρνάβα και σε λίγες ώρες κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικών και οικιστικών εκτάσεων μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου.

Από τη μια τα επίπεδα συναγερμού για ενδεχόμενες νέες φωτιές παραμένουν υψηλά αφού και πέρυσι το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο καιγόταν επί δύο εβδομάδες μεταξύ των τελών Αυγούστου και των αρχών Σεπτεμβρίου ενώ παλαιότερα, τον Σεπτέμβριο του 2009 φλέγονταν παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στο Γραμματικό και στο Πόρτο Γερμενό, στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική.

Από την άλλη, το έκτακτο δελτίο καιρού για πιθανές καταιγίδες και κεραυνούς, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πλημμυροπαθείς. Κυρίως διότι α) τα έργα αποκατάστασης (διανοίξεις ρεμάτων, καθαρισμοί, κατασκευές φραγμάτων κτλ) δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό β) οι αποζημιώσεις καταβάλλονται με το σταγονόμετρο και ενίοτε αποσπασματικά και γ) η αποκατάσταση του οικιστικού ιστού είναι πολύ περιορισμένη αν όχι ανύπαρκτη (Λ.χ. Φαρκαδώνα Τρικάλων, παρακάρλιες κοινότητες, περιφέρεια Βόλου, Παλαμάς, Βλοχός και Μεταμόρφωση Καρδίτσας, προάστεια Λάρισας κτλ).

Όσον αφορά τη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία, η μελέτη της ολλανδικής ομάδας εστιάζει στο γεωργικό κομμάτι και τον τομέα προστασίας του από τις πλημμύρες. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει διάφορα σημεία-κλειδιά αλλά και χαρακτηριστικά των περιοχών, όπως το χώμα, τη βλάστηση και τα πετρώματα την εκάστοτε οικονομική δραστηριότητα, τα ποτάμια αλλά και το μικροκλίμα τους, με τρόπο που να μπορεί να υπολογιστεί ο όγκος νερού που μπορεί να δέχεται η κάθε περιοχή.

Τα κλιμάκια κατά τις επισκέψεις τους στην περιοχή είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα σημεία όπου τα αναχώματα και τα φράγματα υποχώρησαν και να μελετήσουν τις αιτίες που προκάλεσαν αυτές της ζημιές, επιδιώκοντας να συμπεριλάβουν στο σχεδιασμό νέες πρακτικές που θα αποκλείουν την επανάληψη της ίδιας κατάστασης στο μέλλον.

Περιλαμβάνεται επίσης στη μελέτη ένα κεφάλαιο στο οποίο εξετάζονται σενάρια να υπάρχουν περιοχές οι οποίες θα δρουν ως «ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας» σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων που δημιουργούν υπερβάλλουσες ποσότητες υδάτων σε σχέση με τις δυνατότητες διοχέτευσης των υδάτων αυτών. Αυτές οι ζώνες, όπου τυχών γίνουν, θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρη όπου δεν θα υπάρχουν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, εργοστάσια κλπ.

Οι αγρότες που θα καλλιεργούν τις εν λόγω εκτάσεις θα μπορούν να ενημερώνονται εγκαίρως ώστε να μετακινούν από εκεί τα μηχανήματά τους προς ένα ασφαλέστερο σημείο. Ακόμη, θα μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για τους αγρότες στις εν λόγω ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας ώστε να λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος για τις ζημιές που θα έχουν υποστεί.