Ελλάδα

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα από την επέλαση της κακοκαιρίας "Μπάλλος", κυκλοφοριακό χάος και απεγκλωβισμοί πολιτών (εικόνες - βίντεο)

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα από την επέλαση της κακοκαιρίας "Μπάλλος", κυκλοφοριακό χάος και απεγκλωβισμοί πολιτών (εικόνες - βίντεο)
Μεγάλα προβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική από την κακοκαιρία Μπάλλος, δεκάδες τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστικοί

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία Μπάλλος. Ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν σημειωθεί στον δήμο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και μάλιστα, σύμφωνα με το thestival, μετά από υπερχείλιση ρέματος στο χωριό Ζαγκλιβέρι χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους τέσσερα άτομα και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το GRtimes, η έντονη βροχόπτωση στη Χαλκιδική και οι μεγάλοι όγκοι υδάτων που κατεβαίνουν από τα ορεινά, έχουν επιφέρει μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, η οποία έχει διακοπεί μετά τον κόμβο της Ρεντίνας στο μέτωπο για Θεσσαλονίκη.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πυροσβεστική έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά από υπερχείλιση ρέματος.

Πληροφορίες για εγκλωβισμένους οδηγούς

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, στο GRTimes, «η κυκλοφορία στο σημείο λίγο πριν τη Μικρή Βόλβη έχει διακοπεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για εγκλωβισμένους οδηγούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 για να αποφύγουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης τις άσκοπες μετακινήσεις σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη.

112a

Θεσσαλονίκη – Υπερχείλισε ρέμα – Σώθηκε ηλικιωμένος από θαύμα

Στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης σπίτια πλημμύρισαν και άτομα εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους.
Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

Ηλικιωμένος κατάφερε να σωθεί από αυτοκίνητο που είχε εγκλωβιστεί. Όλοι οι κάτοικοι είναι ασφαλείς.

Ο ίδιος περιέγραψε τις στιγμές αγωνίας που πέρασε.

Υπερχείλισε ο Ανθεμούντας λόγω της κακοκαιρίας

Συγκεκριμένα, έχει κλείσει ο δρόμος στο φανάρι της Ιντερσαλόνικα καθώς από εκείνο περίπου το σημείο διέρχεται ο Ανθεμούντας, ο οποίος έχει υπερχειλίσει.

{https://youtu.be/12nqiyuy9Z4}

Μηχανήματα του δήμου Θέρμης (φορτηγά και γκρέιντερ) και προσπαθούν να απομακρύνουν από το ποτάμι τα φερτά υλικά, προκειμένου να περάσουν τα νερά από κάτω και να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος.

Εντύπωση προκάλεσαν και φωτογραφίες που δέιχνουν την κίνηση να έχει διακοπεί στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της λίμνης Βόλβης, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

{https://youtu.be/tiw7ES1ec5U}

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 380ο χλμ της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Ασπροβάλτας (ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και τα οχήματα εκτρέπονται προς την παλιά εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης), στο 14ο χλμ της επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά δήμου Βόλβης, στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού δήμου Βόλβης, στο 90ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο Κιλκίς, στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λειψυδρίου και στην επαρχιακή οδό Κιλκίς – Καρτερών στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κάτω Ποταμιάς, στην επαρχιακή οδό Κιλκίς – Σεβαστού στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σεβαστού αλλά και στην επαρχιακή οδό Κιλκίς – Μεταξοχωρίου στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Τερπύλου.

{https://youtu.be/YdOPZCgL7sM}

Στην Πιερία, στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγ. Σπυρίδωνα. Στην Χαλκιδική στο 1ο χιλιόμετρο σε οδό που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου με την επαρχιακή οδό Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας, στο 1ο χιλιόμετρο της παραλιακής οδού Καλυβών – Γερακινής, στο 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων, στο 10,5 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Καλλικράτειας – Μουδανιών και σε δημοτική οδό (ιρλανδική διάβαση) στην Ολυμπιάδα.

Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Αναλυτικά

Κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη - Έκλεισαν πέντε σημεία του οδικού δικτύου
Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακό κομφούζιο έχει προκληθεί στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας ο οποίος παρέμεινε κλειστός από το ύψος των Πράσινων Φαναριών για αρκετά λεπτά της ώρας λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων που προκλήθηκε από την βροχόπτωση.

Σύμφωνα με το GRTimes, στο σημείο έσπευσε η τροχαία που άπλωσε κορδέλες και υποδείκνυε στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή, καθώς η διέλευση απαγορεύτηκε λόγω κινδύνου εγκλωβισμού.

Η κυκλοφορία διακόπηκε διότι από τη νεροποντή μετακινήθηκαν πολλά φερτά υλικά που έφραξαν τον δρόμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα, ενώ μέχρι αυτή την ώρα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εργάζονται για να καθαρίσουν τον δρόμο.

gr15

Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος της Εγνατίας κοντά στην έξοδο της Μεγάλης Βόλβης, μετά τον κόμβο της Ρεντίνας προς τη Θεσσαλονίκη, λόγω εισροής υδάτων.

Από το σημείο δεν μπορούν να περάσουν ΙΧ και η Τροχαία που βρίσκεται στο σημείο εκτρέπει τα οχήματα πίσω μέσω του αντίθετου ρεύματος, προς τη Ρεντίνα ώστε να βγουν στην παλιά ΕΟ Θεσσαλονίκης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ουρά χιλιομέτρων και απίστευτο μποτιλιάρισμα.

Στον δρόμο υπάρχουν φερτά υλικά και αναμένουν στο σημείο μηχανήματα για να τα απομακρύνουν. Στο σημείο παραμένουν κάποιοι οδηγοί, τα οχήματα των οποίων όμως είναι ακινητοποιημένα, καθώς περιμένουν να ανοίξει ξανά ο δρόμος.

Συνολικά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

στο 90ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη
στο 14ο χλμ επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά δήμου Βόλβης
στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού δήμου Βόλβης
στο 380 χλμ Εγνατίας Οδού, ρεύμα προς Θεσσαλονίκη
στην Επ. Οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

gr16

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα

Πιο συγκεκριμένα, η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάστηκε προκειμένου να μεταφερθούν τέσσερα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους σε ασφαλή σημεία στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης ρέματος.

{https://youtu.be/Gt9GdUugcHk}

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στο χωριό της Ολυμπιάδας, καθώς, όπως αναφέρει το halkidikinews, έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια στον οικισμό. Μάλιστα, ένας 55χρονος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

"Χρειάστηκε ένας 55χρονος άνδρας να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την εξοχική κατοικία του, με τη στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο σημείο να ξεπερνά το μισό μέτρο", ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιάννης Πετράκης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πραγματοποιήθηκε μία άντληση υδάτων σε κατοικία στην περιοχή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προκειμένου να επέμβουν, εάν χρειαστεί.