Ελλάδα

Τέλος οι μεταβιβάσεις στην Περιφέρεια, με ένα κλικ η αγοραπωλησία αυτοκινήτων (βίντεο)

(Φωτ.: Eurokinissi) (Φωτ.: Eurokinissi)
Τέλος στο... χαρτοβασίλειο για τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων καθώς και στις επισκέψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, αναμένεται να βάλει η ηλεκτρονική αγοραπωλησία οχημάτων που θα μπει στη ζωή μας σε λίγο καιρό.

Μέχρι σήμερα, κάθε πωλητής και αγοραστής Ι.Χ. αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών καλείται να συγκεντρώσει τουλάχιστον έξι έγγραφα (άδεια κυκλοφορίας, παραστατικό Τράπεζας, κυριότητα, δελτίο ΚΤΕΟ, βεβαίωση για τα τέλη κυκλοφορίας, εξουσιοδότηση όταν δεν παρίσταται κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη) πριν μεταβεί στην αρμόδια διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειάς του προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση του οχήματος.

Όμως, σε λίγο καιρό, αυτό το γραφειοκρατικό μονοπάτι θα γίνει παρελθόν εφόσον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν μια αγοραπωλησία αυτοκινήτου ή μηχανής μέσα από τον υπολογιστή τους! 

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, παρουσίασε στην ΕΡΤ τη νέα εφαρμογή ψηφιακής ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας και διπλωμάτων οδήγησης. «Τα γκισέ σίγουρα καταργούνται και απομένει μόνο η επίσκεψη στο γιατρό αλλά και πάλι συμπληρώνεται ηλεκτρονικά η γνωμάτευση», είπε ο κ. Χριστόπουλος.

Η είσοδος θα γίνεται μέσω κωδικών taxis από την πλατφόρμα gov.gr. «Σε κάθε στάδιο ενημερώνεται ο πολίτης για το πού βρίσκεται η αίτησή του. Και μιλάμε για 200.000 έως και 300.000 πολίτες που ακολουθούν διαδικασία ανανέωσης εγγράφων οδήγησης κάθε χρόνο», είπε ο γενικός γραμματέας.

Ηλεκτρονική αγοραπωλησία

H ψηφιακή αυτή διαδικασία είναι προπομπός της ηλεκτρονικής αγοραπωλησίας οχημάτων που θα εγκαινιαστεί το επόμενο τρίμηνο, πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος, μιλώντας για μια καινοτομία καθώς η είσοδος στην πλατφόρμα θα σημαίνει ταυτόχρονα και πληροφόρηση για όλα τα στοιχεία κάθε αυτοκινήτου.

Οι ψηφιακές εφαρμογές που έχουν ήδη διατεθεί για τους πολίτες περιλαμβάνουν την έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, μια διαδικασία που απαιτούσε πολύ χρόνο ενώ δεν έλειπαν και αθέμιτοι τρόποι προκειμένου να επισπευθεί η έκδοσή της.