Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα αισιόδοξα μηνύματα Μαγιορκίνη, Γκάγκα, το άνοιγμα των σχολείων και οι ενστάσεις των επιστημόνων (βίντεο)

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα αισιόδοξα μηνύματα Μαγιορκίνη, Γκάγκα, το άνοιγμα των σχολείων και οι ενστάσεις των επιστημόνων (βίντεο)
Αισιόδοξα μηνύματα για αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εκπέμπονται από πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση της κατάστασης, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων την προσεχή Δευτέρα, με τους επιστήμονες ωστόσο να εκφράζουν ζωηρ΄ές επιφυλάξεις!

Ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας τι συνέβη στο Λονδίνο, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στο οποίο δεν ελήφθησαν μέτρα, και η αποκλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα από τις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι οι πιο κοινωνικά ενεργές.

«Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης και συνόψισε λέγοντας πως «αυτό είναι το βασικό σενάριο».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μαγιορκίνης διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», πρόσθεσε συμβουλεύοντας να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Το στέλεχος Όμικρον είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, ανέφερε και επεσήμανε πως αναμένουμε μια κυκλοφορία στις νεαρότερες κυκλοφορίες και τα παιδιά αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για μια πιο ήπια νόσο.

Συγκεκριμένα εξήγησε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με το κατώτερο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο μεταδοτικός αφού πολλαπλασιάζεται «ψηλά» αλλά και πιο ήπιος καθώς ό,τι πολλαπλασιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πιο βαθιά, είναι πιο βαρύ.

Γκάγκα: «Καθοριστι΄κή η επόμενη εβδομάδα»

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε στείλει και αυτή το δικό της αισιόδοξο μήνυμα για το επόμενο διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας , λέγοντας επί λέξει «νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γκάγκα, μιλώντας στο Mega, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και το άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα».

Ωστόσο, επισήμανε και το εξής: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα».

Σχετικά με το πενθήμερο της καραντίνας, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον περνάει πολύ γρήγορα.

«Δεν λέμε να γυρίσει κανείς με συμπτώματα ή κάποιος που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας», τόνισε.

Πρόβλεψη για πάνω από 50.000 κρούσματα

«Έχουμε σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών, ευτυχώς απλών κλινών Covid», προσέθεσε η κ. Γκάγκα.

Στη συνέχεια, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, αν και δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για τον αριθμό που μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα, εξήγησε πως υπάρχει η πιθανότητα «να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε τις 50.000».

Παράλληλα, προέταξε πως και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχε αύξηση στα κρούσματα λόγω των test που διενεργούσαν οι μαθητές, αν και ομαλοποιήθηκαν στη συνέχεια.

Επίσης, αναφορικά με το κλείσιμο των τμημάτων και το «50%+1» εξήγησε πως ήταν θέση της επιτροπής των ειδικών και όχι κυβερνητική απόφαση. «Αυτό ξέρω όσο ήμουν εκεί. Τώρα δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι μετά γιατί δεν είμαι στις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Αλλά στην πρώτη που ήμουν, ήταν στη συζήτηση της Επιτροπής και όχι κυβερνητική απόφαση», συμπλήρωσε.

 «Το 50%+1 είναι πιο εύκολο τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον και πλέον τα πρωτόκολλα ελέγχου είναι πιο αυστηρά. Είναι πιο εύκολο να κλείσουν τμήματα τώρα», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Τέλος, για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως το μέτρο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, με την ιδιαιτερότητα ότι θα επιτρέπεται στους γιατρούς να έχουν παράλληλα και το ιατρείο τους.

«Στην Αθήνα μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων, για να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.

Αύξηση των νοσηλειών λόγω... Όμικρον

Πάντως η μετάλλαξη Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό στα νοσοκομεία καθώς οι ημερήσιες εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία 24ωρα, δοκιμάζοντας για μια ακόμη φορά τις αντοχές του συστήματος. Μετά την αρχική εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον, τις τελευταίες μέρες παρατηρφείται μία ραγδαία αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές, όπως σημειώνει το news4health.gr.

Η μετάλλαξη Όμικρον έκανε την εμφάνιση στη χώρα μας μέσα στον Δεκέμβρη και άρχισε να κυριαρχεί από τα τέλη του ίδιου μήνα. Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή οδήγησε σε πέντε συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων από τις 27 Δεκέμβρη έως τις 31 του ίδιου μήνα.

Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί, καθώς καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στις 4 Γενάρη με 50.126 θετικά περιστατικά. Αυτή η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την πιο μεταδοτική παραλλαγή του SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας.

Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες 12 μέρες καταγράφονται κατά μέσο όρο 31.363 κρούσματα ημερησίως.

H πορεία των κρουσμάτων από τις 27/12 μέχρι 7/1

Στις 27 Δεκέμβρη σημειώθηκε το πρώτο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και ακολούθησαν άλλα πέντε με αποκορύφωμα τα 50.126 κρούσματα στις 4 Γενάρη.

Η άνοδος των κρουσμάτων από μόνη της δεν συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η επακόλουθη πίεση που θα προκαλέσει στο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αυτή τη στιγμή η πίεση μεταφράζεται σε αύξηση της πληρότητας σε απλές κλίνες COVID. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, οι νοσηλείες «Όμικρον» μας πιέζουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο» είπε σε σημερινή του συνέντευξη στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84.

Ενδεικτικό είναι ότι από τις 289 εισαγωγές στις 27 Δεκέμβρη, μετρήσαμε 643 στις 5 Γενάρη. Πρόκειται για το ημερήσιο ρεκόρ εισαγωγών από το ξεκίνημα της πανδημίας. Τις τελευταίες 12 μέρες καταγράφονται κατά μέσο όρο 456 ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με COVID

Πράγματι, όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα, μετά τις 27 Δεκέμβρη οι εισαγωγές ασθενών με COVID στα νοσοκομεία άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Επομένως, αν συγκρίνει κανείς τα 2 γραφήματα, παρατηρεί ότι με μία διαφορά λίγων ημερών, οι ημερήσιες εισαγωγές αυξάνονται, όπως αυξάνονται και τα ημερήσια κρούσματα.

Εκτίμηση Πλεύρη για πίεση και στις ΜΕΘ προσεχώς

Όσο πιέζονται οι απλές κλίνες, η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη. Το ανησυχητικό σενάριο θα είναι να αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ, οι οποίες ήδη έχουν μεγάλη πληρότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο Υπουργός Υγείας στη συνέντευξη του εκτίμησε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει αύξηση και στην πίεση στις ΜΕΘ, λέγοντας το εξής: «Από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορονοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ».

Ας σημειωθεί ότι προς το παρόν, οι διασωληνωμένοι δείχνουν μία σταθεροποίηση γύρω στους 630 περίπου εδώ και 12 μέρες.

Ψαλτοπούλου: «Η Όμικρον μπορεί να μολύνει το 50% μιας τάξης»

«Η πανδημία σημαίνει πόλεμος με άγνωστο εχθρό» τόνισε η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, η οποία αναφέρθηκε στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων εν μέσω «έκρηξης» κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως είπε η κυρία Ψαλτοπούλου, Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν πει ότι ανοίγουν τα σχολεία, ωστόσο τα πρωτόκολλα αλλάζουν από χώρα σε χώρα.

Όσον αφορά στην χώρα μας, τόνισε ότι για τα σχολεία θα λειτουργεί η επιτροπή των ειδικών καθημερινά και τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Είμαι σίγουρη ότι θα κάνουμε το μέγιστο. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100%. Ο στόχος όλων των χωρών πανευρωπαϊκά είναι να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε η κυρία Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ανέφερε ακόμα ότι με την μετάλλαξη Όμικρον μπορεί πιο εύκολα να κολλήσει το 50% της τάξης, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια ευελιξία σχετικά με το θέμα των απουσιών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ειναι πιθανόν τα σχολεία να κλείσουν μια εβδομάδα μετά το άνοιγμά τους, η κ. Ψαλτοπούλου απάντησε ότι είναι πιθανότερο σε μια εβδομάδα να αλλάξουν τα πρωτόκολλα, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας.

Τέλος η γνωστή καθηγήτρια τόνισε ότι «είμαστε στον άγνωστο Χ με την πανδημία οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσει ακόμα»..

Καπραβέλος: «Η χώρα χρειάζεται ανοιχτά νοσοκομεία»

Προ ημερών είχε εμφανιστεί εξοργισμένος με την απόφαση της Επιτροπής να προτείνει άμεσα άνοιγμα των σχολείων συντονιστής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ειδικότερα, ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο Mega είχε πει: «Λυπάμαι πολύ. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ανοιχτά νοσοκομεία. Δεν υπάρχει κανείς γονιός που να θέλει ανοιχτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία. Έρχομαι από πολύ δύσκολη εφημερία. Το 70% πρέπει να είναι Όμικρον» ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο MEGA.

O ίδιος συμπλήρωσε σε δραματικούς τόνους: «Οι μονάδες είναι στο 100%. Έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Δεν καταννοώ τη συζήτηση που γίνεται. Δεν ζητήσαμε κλείσιμο των σχολείων, ζητήσαμε να μην κλείσουν τα νοσοκομεία. Δείτε τον αριθμό των νεκρών. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κλείνουμε τα μάτια στα θύματα που έχουμε κάθε μέρα, στους αρρώστους που είναι εκτός ΜΕΘ και να μην συζητάμε μια μικρή παράταση των σχολικών διακοπών».

Διαφωνώντας κάθετα με την παραδοχή ότι τα πρωτόκολλα στα σχολεία «δούλεψαν» το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε: «Μιλάμε από τον Αύγουστο ότι ένα σημαντικό κομμάτι του τέταρτου κύματος που θρηνήσαμε τόσους νεκρούς ήταν τα σχολεία και ζητήσαμε μέχρι χειμερινές διακοπές στα σχολεία... Ποιοι είναι αυτοί που συμβιβάστηκαν με τον αριθμό των θανάτων; Τα σχολεία δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διασπορά και στο τέταρτο κύμα; Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ευχαριστημένη η Επιτροπη. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το θάνατο. Δεν είμαι ευχαριστημένος από την εξέλιξη του τέταρτου κύματος. Χαιρόμαστε με 21.000 νεκρούς; Ο Καναδάς παρατείνει δύο εβδομάδες τις διακοπές των σχολείων. Έχει βέβαια οικονομία που το αντέχει. Εμείς δεν επεκτείνουμε καν την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς».