Ελλάδα

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης από το εξωτερικό: Υπό δημιουργία η πλατφόρμα - Πως θα καταχωρούνται τα στοιχεία

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης από το εξωτερικό: Υπό δημιουργία η πλατφόρμα - Πως θα καταχωρούνται τα στοιχεία
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζεται η διαδικασία αναγνώρισης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για όσους Έλληνες πολίτες βρέθηκαν σε χώρες του εξωτερικού κατά τον εμβολιασμό του ή τη νόσηση από Covid-19.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ Β΄ 1115/8.01.2022) Για να λάβει κάποιος πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί με κάποιο από τα εμβόλια που αναγνωρίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού

Επιπλέον όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ «δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα καταχώρισης εμβολιασμών και περιστατικών νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 που διενεργήθηκαν ή έλαβαν χώρα, αντίστοιχα, στο εξωτερικό («Πλατφόρμα»), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ)»

Σκοπός της Πλατφόρμας είναι η καταχώριση των στοιχείων φυσικού προσώπου, κατά περίπτωση:

α) στο Μητρώο εμβολιασμένων εξωτερικού κατά του κοροναϊού COVID-19 της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 55Α του ν. 4764/2020, εφόσον έχει διενεργηθεί πλήρης εμβολιασμός με αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια, σε νοσηλευτικό οργανισμό ή ίδρυμα ή οιοδήποτε άλλο φορέα, που διενεργεί νομίμως εμβολιασμούς σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα,

ή β) στο Μητρώο νοσησάντων εξωτερικού από τον κοροναϊό COVID-19 της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 192του ν. 4855/2021, εφόσον έχει λάβει χώρα περιστατικό νόσησης από τον κοροναϊό COVID-19 σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα.

Η καταχώριση πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης του φυσικού προσώπου που υποβάλλεται στην Πλατφόρμα.

Ειδικά στην περίπτωση της καταχώρισης στο Μητρώο της περ. α’ της παρ. 3, ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί με έναν από τους τύπους εμβολίων που απαριθμούνται στην παρ. 4 του άρθρου 1 της υπ΄αρ. 5570/1.12.2021 (Β’ 5637) κοινής υπουργικής απόφασης. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ