Ελλάδα

Ελπίς: Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετός στην Αττική τις βραδινές ώρες, πότε «εξασθενεί» η κακοκαιρία

Ελπίς: Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετός στην Αττική τις βραδινές ώρες, πότε «εξασθενεί» η κακοκαιρία
Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίδα. Πότε αναμένεται να εξασθενήσει. Το παράδοξο της χιονοκαταιγίδας.

Η περιοχή της Αττικής θα βρίσκεται στο επίκεντρο του χιονιά καθ' όλη τη νύχτα της Δευτέρας. Το χιόνι θα συνεχίσει να πέφτει τουλάχιστον έως τις 6 το πρωί, αυξάνοντας τη χιονόστρωση, λόγω και της χαμηλής θερμοκρασίας.

Καθώς θα περνούν οι ώρες της νύχτας, θα σημειωθεί ενίσχυση της χιονόπτωσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η ως άνω πρόγνωση για τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας βασίζεται στις εκτιμήσεις του Θεόδωρου Κολυδά, διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Επίσης, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο έχει εκδώσει η ΕΜΥ, επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός, ειδικά δε στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπεται να είναι ολικός σε πολλά σημεία.

Η χώρα μας πλήττεται από το δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα του καιρικού συστήματος «Ελπίς», με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις -ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου- και τους βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

xionia245

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 20:00 έως και τις 02:00, αναμένεται να σημειωθούν εξάρσεις της κακοκαιρίας στη Βορειοανατολική και τη Δυτική Αττική. Καθώς θα προστίθεται φρέσκο επιπλέον χιόνι, συνολικά το ύψος του θα φτάσει στα ορεινά τα 40 εκ., στα πεδινά ή όπου το υψόμετρο δεν είναι μεγάλο, στα 20 με 25 εκ.

Η κακοκαιρία αναμένεται να περάσει σε φάση ύφεσης από το πρωί/μεσημέρι της Τρίτης.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo, επιδεινώνονται τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για την περιοχή της Αττικής για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τρίτης 25/01/2022, παρουσιάζεται στο χάρτη που ακολουθεί. Τα μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης εκτιμώνται κυρίως για τα βόρεια τμήματα της Αττικής.

meteo1

meteo2

Γιάννης Καλλιάνος

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, τα φαινόμενα θα διατηρηθούν ισχυρά τις επόμενες ώρες στην πρωτεύουσα, με σφοδρές χιονοπτώσεις και κεραυνούς.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα διατηρηθούν μέχρι αύριο το μεσημέρι σε όλες τις περιοχές, εκτός από το Αιγαίο που θα χιονίζει και την Τετάρτη, με μικρότερη ωστόσο ένταση.

Από την Πέμπτη, οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν σε ολόκληρη τη χώρα ενώ από την Παρασκευή αναμένεται και άνοδος της θερμοκρασίας.

Το κρύο θα διατηρήσει τα χιόνια και τον παγετό, ενώ η Τετάρτη θα είναι η πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα για την Αττική, με θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους -5 στα βόρεια.

Σημειώνεται ότι, είναι η πρώτη φορά από το 1938 που η Αττική πλήττεται δύο συναπτά έτη από σφοδρές χιονοπτώσεις.

Σάκης Αρναούτογλου

Την Τρίτη (25/1), σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια.
Ωστόσο, στις Σποράδες, την Εύβοια, τα νότια τμήματα της Φθιώτιδας, την Βοιωτία μέχρι την Αττική και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο θα διατηρηθούν κάποιες μπόρες χιονιού τουλάχιστον στην αρχή της ημέρας και θα εξασθενούν όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι. Παράλληλα, μπόρες χιονιού θα σημειωθούν στη Χίο, στις Κυκλάδες ενώ στην Κρήτη τα χιόνια θα γίνουν περισσότερα κυρίως στα 300 μέτρα υψόμετρο.

Μετά το μεσημέρι, η λιακάδα θα διατηρηθεί στην ηπειρωτική χώρα, στα δυτικά και στα βόρεια. Την ίδια ώρα, στη νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα τα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και λιγότερα ενώ στη νότια Εύβοια δεν αποκλείεται να διατηρηθούν κάποιες μπόρες χιονιού.

Στη Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τρίτη θα διατηρηθούν οι μπόρες χιονιού οι οποίες θα εντοπίζονται συχνότερα κυρίως στις περιοχές με μεγαλύτερα υψόμετρα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν και μεγαλύτερα ανοίγματα του καιρού. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, με ηλιοφάνεια θα κυλήσει η μέρα με κάποιες τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι μένει να δούμε το επόμενο 24ωρο αν μια νέα ψυχρή μάζα θα φτάσει και πόσο έντονη θα είναι στις βορειότερες περιοχές της χώρας και αν θα δώσει φαινόμενα κυρίως το ερχόμενο Σάββατο.

xionia246

Ο χιονιάς «Ελπίς» στους ιστορικότερους των τελευταίων 111 ετών

Ο χιονιάς «Ελπίς» είναι ανάμεσα στους ιστορικότερους των τελευταίων 111 ετών, όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Τι αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς

Ο επικεφαλής της ΕΜΥ σημείωσε ότι το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας υπολογίζεται ότι θα έχει συνολική διάρκεια στο λεκανοπέδιο περίπου 16 ώρες με πολύ μεγάλες εντάσεις

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία, ο κ. Κολυδάς σημείωσε ότι το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας υπολογίζεται ότι θα έχει συνολική διάρκεια περίπου 16 ώρες «με πολύ μεγάλες εντάσεις».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι παρά το γεγονός ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ύφεση από τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ορισμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και σε μικρό μέρος της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων αναμένεται μεγάλο ύψος χιονιού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης καθώς η πτώση της θερμοκρασίας ευνοεί.

Παράλληλα, ο κ. Κολυδάς έκανε λόγο για σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων στη Β. Φθιώτιδα και στην Εύβοια, από βορρά προς νότο, τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ωστόσο ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι χιονοπτώσεις και έντονες βροχές θα συνεχιστούν και αύριο στη Νότια νησιωτική χώρα, όπως στην Κρήτη στις Νότιες Κυκλάδες και μερικώς στα Δωδεκάνησα με μεγαλύτερες εντάσεις από ότι σήμερα. Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να υποχωρήσει στις εν λόγω περιοχές από το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι ο παγετός αύριο και μεθαύριο θα είναι εντονότερος καθώς θα πέσει η θερμοκρασία.

Μαρουσάκης: Θέλει μεγάλη προσοχή μέχρι και την Τετάρτη το πρωί

«Θέλει μεγάλη προσοχή μέχρι και την Τετάρτη το πρωί όταν και φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το οργανωμένο κύμα χιονοπτώσεων», τονίζει την ίδια στιγμή ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αναμένεται μάλιστα να ξεπεράσει και το περσινό κύμα μιας και η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ψυχρή», εξηγεί ο μετεωρολόγος του OPEN και ζητεί από όλους να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή.

Το μέγιστο σημείο της έξαρσης των χιονοπτώσεων αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης, επισημαίνει ο ίδιος. «Τότε θα το στρώσει στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα παραθαλάσσια τμήματα της Αττικής» επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης.

Από το μεσημέρι της Τρίτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν σε Εύβοια και Κυκλάδες. «Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να ''τραβιούνται'' μέσα στο Αιγαίο» και από την Τρίτη το απόγευμα θα πάμε σε βελτίωση».

«Χρειάζεται προσοχή τις επόμενες 24 ώρες στα ανατολικά και μέσα στο Αιγαίο, από βράδυ Τρίτης - πρωί Τετάρτης αναμένουμε βελτίωση».

Χιονοκαταιγίδες: Τι είναι και πως σχηματίζονται

Ένα καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται σε έντονες ψυχρές εισβολές είναι οι χιονοκαταιγίδες όπως συμβαίνει στην υπο εξέλιξη κακοκαιρία Ελπίς.

Οι χιονοκαταιγίδες δημιουργούνται από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (καταιγιδοφόρα νέφη) τα οποία περιέχουν παγοκρυστάλλους και εκδηλώνουν υετό στην επιφάνεια του εδάφους με τη μορφή χιονιού. Οι χιονοκαταιγίδες σχηματίζονται όταν επικρατούν συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας. Αυτό συμβαίνει όταν ο αέρας κοντά στο έδαφος είναι θερμότερος από τον υπερκείμενο αέρα και έτσι εξαναγκαζόμενος να ανέλθει σχηματίζει νέφη. Όταν αυτή η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του αέρα κοντά στην επιφάνεια και του υπερκείμενου αέρα είναι μεγάλη τότε αυτές οι ανοδικές κινήσεις είναι πιο βίαιες και έτσι μπορούν να σχηματιστούν νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η κορυφή αυτών των νεφών τους χειμερινούς μήνες είναι χαμηλότερη από αυτή που έχουν κατα τη διάρκεια των άλλων εποχών.

xionia247

Οι έντονες αυτές ανοδικές κινήσεις μέσα στα καταιγιδοφόρα νέφη έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων αναταράξεων και τις συγκρούσεις μεταξύ των παγοκρυστάλλων από τους οποίους αποτελείται το νέφος. Αυτές οι συγκρούσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη θετικά και αρνητικά φορτισμένων παγοκρυστάλλων που κατανέμονται σε διάφορες περιοχές του νέφους και δημιουργείται ηλεκτρικό δυναμικό είτε μέσα στο νέφος, είτε μεταξύ νέφους και εδάφους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συνήθως με την ηλεκτρική δραστηριότητα σε μια χιονοκαταιγίδα παρατηρείται πιο έντονη λάμψη από ότι στις απλές καταιγίδες με βροχή μίας και το φως αντανακλάται στις νιφάδες. Επίσης, η βροντή από την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδας μπορεί να ακούγεται συνήθως μόνο σε ακτίνα 3 έως 5 χιλιομέτρων από την ηλεκτρική εκκένωση καθώς οι νιφάδες εμποδίζουν τη διάδοση του ηχητικού κύματος.

Επίσης κατα τη διάρκεια χιονοκαταιγίδων παρατηρείται μεγαλύτερος ρυθμός χιονόπτωσης από ότι συνήθως συμβαίνει με τα πιο στρωματόμορφα νέφη, κάτι που παρατηρήσαμε και σήμερα στην Ανατολική Στερεά και την Αττική και αναφέραμε στην μεσημεριανή μας ανακοίνωση.

Live η πορεία των φαινομένων: