Ελλάδα

Πότε θα επιδεινωθεί η κακοκαιρία εξπρές (βίντεο)

Πότε θα επιδεινωθεί η κακοκαιρία εξπρές (βίντεο)
Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία εξπρές, πότε θα επιδεινωθεί σύμφωνα με την μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου.

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ. Μετά την «κακοκαιρία Ελπίς», έρχεται νέα κακοκαιρία εξπρές με καταιγίδες, ανέμους αλλά και χιόνια σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

  • Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).
  • Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 αι στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Πότε θα επιδεινωθεί η κακοκαιρία

Την Κυριακή η κακοκαιρία θα είναι σε εξέλιξη για 2η μέρα.

Αναλυτικά:

«Περιμένουμε από το πρωί λίγες βροχές στην Εύβοια , στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο και άστατο καιρό στο Αιγαίο. Με εξαίρεση τα βόρεια τμήματα, που δεν αναμένονται βροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο Αιγαίο, οι βροχές θα είναι ισχυρές και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, αλλά θα έχουν την τάση να εξασθενούν σταδιακά, όσο το βαρομετρικό χαμηλό κινείται νότια της Κρήτης προς την ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι το βράδυ θα έχουν σταματήσει και μόνο στα Δωδεκάνησα θα παραμείνουν λίγα τοπικά φαινόμενα. Στην υπόλοιπη χώρα ο ήλιος θα κυριαρχήσει, ενώ στην ανατολική Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις προς το βράδυ και δεν αποκλείεται να ψιχαλίσει ή να βρέξει λίγο τοπικά.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι σε άνοδο, θα πλησιάσει τους 9 βαθμούς στα βόρεια, 10-13 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά , 15 τοπικά στη δυτική Ελλάδα και μέχρι 15-16 στο νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 5-7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές βοριάδες, ενισχυμένοι μέχρι το μεσημέρι στο κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο στα 8 ίσως τοπικά και 9 μποφόρ, με εξασθένηση στη συνέχεια από βορρά προς νότο.

Στην Αττική τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται ασθενείς τοπικές βροχές στα βόρεια και ανατολικά, οι οποίες πολύ γρήγορα θα σταματήσουν. Η συννεφιά θα παραμείνει αρχικά, αλλά προς το μεσημέρι ο ήλιος θα κυριαρχήσει. Η θερμοκρασία από 5-11, με βοριάδες 6-7 το πρωί 8 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με πρόσκαιρη συννεφιά το βράδυ. Η θερμοκρασία από 1..9 και οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ.

Τη νέα βδομάδα, όπου θα ξεκινήσει με ήλιο τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα. Στα δυτικά όμως μετά το μεσημέρι θα συννεφιάσει και το βράδυ θα ξεκινήσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι 6 μποφόρ. Θα υποχωρήσει λίγο το κρύο , καθώς η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο, με το θερμόμετρο στους 12 βαθμούς στα βόρεια και θα πλησιάσει τους 14-16 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Τέλος την Τρίτη περιμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού, που όπως βλέπεται και στο χάρτη με γαλάζιο χρώμα, οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν όλη τη χώρα. Όμως στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο και κυρίως στα βόρεια τμήματα θα είναι ισχυρές.

Χιονοπτώσεις πυκνές προβλέπονται στα κεντρικά και βόρεια. Όμως θα πνέει ένα νοτιοδυτικό ρεύμα 6-8 μποφόρ, που θα ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία στους 13 στα βόρεια και μέχρι 16-17 στις υπόλοιπες περιοχές.»