Ελλάδα

25η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: Τα στοιχεία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

25η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: Τα στοιχεία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Φωτογραφία: ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για 18η χρονιά παρουσίασε στο Ζάππειο Μέγαρο τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει πανελλαδικά, δωρεάν σε κάθε παιδί που εξαφανίζεται και την οικογένειά του καθώς και σε κάθε ενήλικα από 18 έως 60 ετών, που αγνοείται και διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Σε μια ημέρα με υψηλό συμβολισμό (25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τιμώντας την υπόσχεση που είχε δοθεί στη Φώφη Γεννηματά, παρουσίασε το Σχέδιο Νόμου που εκπόνησε με τη συμμετοχή νομικών για την πρόληψη και διαχείριση των περιστατικών εξαφάνισης στη χώρα μας. 

Το Σχέδιο Νόμου θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα ο οποίος έχει δεσμευτεί να το προωθήσει στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Απώτερος στόχος του Οργανισμού είναι, στο πρότυπο άλλων χωρών, να θεσμοθετηθούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε εξαφάνιση από όλους όσοι εμπλέκονται και τελικά να είμαστε όλοι συνολικά ως κοινωνία αποτελεσματικότεροι.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε το ευρύ και ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, που παρέχει σε κάθε παιδί που εξαφανίζεται χάρη στην ένωση δυνάμεων με τα συναρμόδια Υπουργεία, τους θεσμικούς φορείς και πλήθος άλλων, ιδιωτικών και εθελοντικών.

Έμφαση δόθηκε στην τεχνολογία και στα εργαλεία που παρέχει για να εντοπίσουμε κάθε παιδί που αγνοείται, ενώ με το Βραβείο Ανδρέας Γιαννόπουλος τιμήθηκε η Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά του Οργανισμού, που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας καθώς και διεθνώς όπως META FACEBOOK κ.λπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο 1ο τετράμηνο 2022 από τα 49 παιδιά που αναζήτησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τα 37 ήταν κορίτσια 13 – 18τών. Το 1ο τετράμηνο 2022 από τα 69 παιδιά, που αναζήτησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρέθηκαν τα 49.

Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, του Ηρακλή Μοσκώφ Ειδικού Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, του Γιώργου Σταμάτη Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, της Νάντιας Γιαννακοπούλου Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη καθώς και του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ., του Π.Σ., του ΕΚ.ΑΒ, Δημοτικών Αστυνομιών από όλη την Ελλάδα και άλλων φορέων που θεσμικά και επιχειρησιακά εμπλέκονται στη διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και τόνισε ότι όλα όσα ανακοινώθηκαν αναδεικνύουν διεθνώς τη χώρα μας, ως πρωτοπόρο στον τομέα.

Παρών ήταν ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά Ανδρέας Τσούνης, που συγκινημένος παρακολούθησε την παρουσίαση και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η αείμνηστη πολιτικός διατηρούσε στενή σχέση με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και βοηθούσε με όσες ιδιότητες απόκτησε μέσα από την κεντρική πολιτική και την αυτοδιοίκηση, άλλοτε δημόσια και ανοιχτά, άλλοτε χωρίς δημοσιότητα. «Μετέφερε τις σκέψεις της στον κ. Γιαννόπουλο οι οποίες εμπεριέχονται στο Σχέδιο Νόμου για τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών. Από την πλευρά μου μόνο ένα πράγμα έχω να πω. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, αλλά κάθε μέρα πρέπει να γίνεται πιο μεγάλο, πιο πλατύ», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Κώστα Γιαννόπουλο στον ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού, ευχαριστώντας από καρδιάς τις εταιρείες που συμμετέχουν ενεργά στην Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά, την οποία έχει συγκροτήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι οποίες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες, την τεχνολογία και τα απαραίτητα καινοτόμα συστήματα. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που όπως δήλωσε στη συνάντηση, η Claudia Trivilino, Public Policy Manager, Italy and Greece | Facebook Μeta.

xamogelo.2

Συμμέτοχοι στην τεχνολογική αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του Οργανισμού είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του Προγράμματος Smile Net, αλλά και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την ενεργοποίηση και στη χώρα μας του SMS Amber Alert και τη διασύνδεση της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017 με τον Ευρωπαϊκό Γραμμή Βοήθειας 112.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εφαρμογή Missing Alert App, που αφιλοκερδώς σχεδίασε ο όμιλος ΟΤΕ για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η οποία, απολύτως δωρεάν, είναι διαθέσιμη σε όλους τους συνδρομητές με στόχο να ενημερώνονται αλλά και να ενημερώνουν για περιστατικά εξαφάνισης παιδιών που έχουν εξαφανιστεί αλλά και ενηλίκων που αγνοούνται και διατρέχουν κίνδυνο.

Καθώς και στο Πρόγραμμα Missing Alert Protocol, που εισάγει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη χώρα μας σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και το οποίο αποτελεί, στο πρότυπο του Herbert Protocol της Αγγλίας, μία ολοκληρωμένη υπηρεσία με βασικό στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης ατόμων, που πάσχουν από διαταραχές ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Άμεσα δε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Smile net με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα παρέχεται και υπηρεσία tracking για άτομα με υψηλό κίνδυνο.

Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η βράβευση της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το Λιμενικό Σώμα και τον εκπρόσωπο του Αρχηγού, Υποναύαρχο κ. Δρόσο Ρεϊζη. Το Βραβείο παρέλαβε ο πατέρας του αείμνηστου Θανάση που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στελέχους του Λ.Σ. και μέλους της Ομάδας, κ. Γιώργος Μακρής.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι χάρη στα 154 μέλη του Amber Alert Hellas που «σε κάθε εξαφάνιση ενώνουμε δυνάμεις και τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού γίνονται γνωστά από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, χάρη σε Αστυνομικούς, Εισαγγελείς και άλλους που επιτελούν μεθοδευμένα το έργο τους στην 1η γραμμή».

Συμπλήρωσε ότι για κάθε παιδί που εξαφανίζεται ή πρόκειται να εξαφανιστεί «οφείλουμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο προστασίας πιστοποιημένα και θεσμοθετημένα και αυτό κάνουμε με το Σχέδιο Νόμου που εκπονήσαμε στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, που ενδιαφερόταν εις βάθος και μακριά από τη δημοσιότητα».